Sjajna atmosfera

KRALJEVSKA ETAPA Momčad Bahrain Merida na Poklonu dobila pobjednika etape: Boaro osvojio Učku, Siutsou korak do titule

Kristian Sirotich

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



POKLON Talijan Manuele Boaro pobjednik je »kraljevske etape«, Bjelorus Kanstantsin Siutsou, obojica članovi Bahrain Meride, na najboljem je putu da se upiše kao četvrti pobjednik Toura of Croatia. Najkraći je to rezime nakon najteže dionice jedine hrvatske etapne biciklističke utrke, što je startala u središtu Rapca i nakon 156,5 kilometara okončala na Poklonu na Učki, na koju su se biciklisti morali dva puta uspinjati. Prvo su imali jedanaest kilometara dug uspon s istarske, potom su morali odraditi i četrnaest kilometara s kvarnerske strane. Boaro je utrku okončao nakon 4;15.58 sati, drugoplasiranog Poljaka Lukasza Owsiana (CCC Sprandi) nadmašio je za sedam sekundi, trećeplasiranog Talijana Alessandra Tonellija, i iznenađujuće dobrog pobjednika četvrte etape, za deset sekundi, a svog momčadskog kapetana Siutsoua za 48 sekundi. Momčad Bahraina tako je napravila sjajan posao, dobila je i etapnog pobjednika te uoči današnje posljednje etape zadržala vodstvo u ukupnom poretku. Od hrvatskih biciklista najbolji je bio Radoslav Rogina, ciljnom ravninom prošao je trinaesti s 57 sekundi zaostatka za pobjednikom i u ukupnom poretku zadržao četvrto mjesto.


– Imamo ono što smo htjeli – zadovoljan je bio Siutsou nakon utrke, što i ne čudi budući je na putu postati nasljednikom svog slavnog momčadskog kolege Vicenza Nibalija i upisati se kao drugi Bahrainov pobjednik Toura of Croatia. – Ukupna pobjeda? Nije gotovo dok nije gotovo, treba još odraditi sutrašnju etapu, što neće biti nimalo jednostavno. Trebat će pripaziti na mnoge stvari. No, zadovoljan sam što sam zadržao vodeću poziciju i što je naš Boaro ostvario pobjedu. To je dobar posao.


Veliki bijeg


Dvije su se velike borbe vodile u današnjoj etapi. Prva je bila ona za majicu vodećeg u ukupnom poretku između Siutsoua i Nizozemca Pietera Weeninga (Roompot), druga je bila ona za etapnu pobjedu. I ta je bila puno zanimljivija budući je Bahrain čitavo vrijeme kontrolirao situaciju i branio prednost svog lidera. Doduše, u jednom trenutku na posljednjem usponu činilo se da se Weening odlučio na bijeg, stekao je i ponešto metara prednosti, ali je vodeći u ukupnom poretku situaciju vrlo brzo iskontrolirao i vratio u normalu. Na kraju su ciljem prošli s identičnim rezultatom, što je Siutsoua dovelo u sjajnu poziciju za veliku pobjedu. S druge strane borba za etapnu pobjedu počela je velikim bijegom 17 vozača već nakon 20 kilometara među kojima je bio i Boaro, ali i sjajni Bruno Maltar (Meridiana Kamen), koji se u skupini bjegunaca zadržao sve do Ičića i početka drugog uspona na Učku, kada su bjegunci, a u jednom trenutku u bijeg za njima dao se i Riječanin Emanuel Kišerlovski, imali i 3:50 minuta prednosti. Prvi je napao Talijan Mirko Maestri (Bardiani CSF), ali je uhvaćen devet kilometara prije cilja, potom se odvojio Kolumbijac Johnatan Canaveral Vargas (Bicicletas Strongman) kojega su dva kilometra prije Poklona sustigli Poljak Lukasz Owsian (CCC) i Talijani Manuele Boaro (Bahrain) te Alessandro Tonelli (Bardiani CSF). Nekih 500 metara prije cilja Boaro je skočio i – pobijedio.



Odličan posao


– Bili smo povezani radio vezom i znao sam što se iza mojih leđa zbiva. Da je trebalo čekati Siutsoua, našeg kapetana, ja bih bio spreman, ali kada su mi javili da je s njim sve u redu, da smo obranili majicu, krenuo sam naprijed. Napravili smo odličan posao, ali znamo ovu dionicu od prošle godine, na njoj smo i trenirali – zaključio je Boaro.Radoslav Rogina pokušao je dohvatiti treće mjesto u ukupnom poretku, ali Kazahstanac Jevgenij Gidič (Astana) i pokazao se kao izuzetno kvalitetan suparnik.

– Već kada smo došli na Učku s istarske strane osjetio sam da to neće biti moj dan pa zbog toga na drugom usponu na Učku nisam niti pokušao napasti – iskren je bio Rogina. – Ne, nisam pretjerano zadovoljan kako sam vozio, ali noge jednostavno nisu slušale pa sam na kraju zadovoljan što sam sačuvao četvrto mjesto. Osim toga, i danas nas čeka zahtjevna etapa, trebat će biti silno oprezan, naročito na krugovima po Zagrebu.


Koliko turističkoj promociji Hrvatske, ali i promociji biciklizma, može i pridonosi Tour of Croatia moglo se vidjeti i danas. Prekrasni kadrovi Rapca, Labina, Pazina, ali i čitave Primorsko-goranske županije su u »live« prijenosu otišli u više od 170 zemalja svijeta, čime se malo koji sportski događaj u Hrvatskoj može pohvaliti. I fenomenalnom atmosferom. Naročito u trenucima kada su biciklisti prolazili Korzom, riječkom žilom kucavicom, i kada su došli na Učku. Jednostavno, atmosfera nalik onim na najvećim utrkama svijeta. Fenomenalno.Sutra se vozi posljednja etapa sa startom u Samoboru i ciljem u Zagrebu u dužini od 151,5 kilometara.