Biciklist iz Poljana

Josip Rumac odličan na Touru: Doma je ipak najljepše

Kristian Sirotich

Utrkuješ se po čitavom svijetu i kada na jednoj utrci vidiš nekog svog srce ti od uzbuđenja prestane kucati - Josip Rumac / Snimio Vedran KARUZA

Utrkuješ se po čitavom svijetu i kada na jednoj utrci vidiš nekog svog srce ti od uzbuđenja prestane kucati - Josip Rumac / Snimio Vedran KARUZA

Utrkuješ se po čitavom svijetu i kada na jednoj utrci vidiš nekog svog, srce ti od uzbuđenja prestane kucati. Poseban osjećaj i trebalo ga je proživjeti – kaže Rumac



RIJEKA Šesti u drugoj etapi, šesnaesti ukupno. Učinak je to Josipa Rumca na Touru of Croatia, koji je i ove godine prošao pored njegova rodnog doma u Poljanama. Uz Radoslava Roginu, koji je u ukupnom poretku bio četvrti, Rumac je od svih hrvatskih vozača ostavio najbolji dojam.


– Ne može nitko reći da je utrka bila lagana, ali kada završi odmah je lakše – započet će Josip Rumac. – Naravno da sam prezadovoljan, čestitke stižu sa svih strana. Kao momčad smo bili iznad svih očekivanja, ali isto tako stoji i činjenica da semo neke stvari možda mogli i bolje odraditi. Recimo, Crikvenicu smo sigurno mogli bolje odvoziti, vjerojatno je prvi pravi sunčani dan malo utjecao na nas, u jednom smo trenutku ostali malo previše iza i više nismo imali priliku izboriti se za vodeće pozicije, a možda je i bolje tako zbog onog pada. Žao mi je Crikvenice, ali u Zadru sam zato imao sreću.Rumac je ove godine na Touru bio odličan i na brdskim etapama, a brda mu baš i nisu najuža specijalnost.

Slovenska ponuda


– Istina, sam sebe sam iznenadio kako sam dobro išao na Biokovo i Učku. Uoči Biokova smo se dogovorili da ćemo raditi za Mattea Rabottinija i Emanuela Kišerlovskog, ali kada sam ostao na brdu s njih deset odlučio sam da nema predaje i da treba ići do kraja. Bili su tu Niklas Eg, Gianluca Brambilla, Kanstantin Siutsou… Vozači svjetskog glasa, pa Brambilla je imao i roza majicu na Giru. Možda sam mogao i malo bolje, ali vidio sam da dečki idu ekstra jako pa sam odlučio voziti u svom ritmu da me ne bi »zakiselilo« i da na kraju ne bude još i gori plasman. Bio je to moj dan. Imao sam sreće.


Naravno, svjestan je Rumac da nije samo sreća bila u pitanju. Mnogo je tu uloženog rada i truda. Potvrda stiže s rezultatima, ali i ponudama. Od iduće sezone Josip bi trebao nositi dres slovenskog Adria Mobila, što je svakako iskorak u karijeri.




– Nisam još potpisao ugovor, ima još puno utrka za Meridianu ove sezone, Beograd, Lugano, Tour of Slovenia… Za sada su u glavi samo utrke, da još nešto pokušamo napraviti dok je forma dobra. Nakon toga ćemo vidjeti.


Miholjeviću pohvala


O organizaciji utrke Rumac govori biranim riječima.– Iskreno, organizacija je bila na najvišoj razini, pohvala svima koji su sudjelovali, naročito Vladimiru Miholjeviću. Uložio je silan trud da se za Hrvatsku i hrvatski biciklizam čuje u svijetu, da se vide naše prirodne ljepote, ali i da se mi domaći vozači možemo utrkivati na domaćim cestama. To je ipak poseban osjećaj.Zna što priča osjetio je to i ove i prošle godine na putu za Učku ispraćen je bakljadom. Prošle godine u Veprincu, ove u Ičićima.


Ime Josipa Rumca najglasnije je odzvonilo prije nekoliko godina, nakon što je osvojio svjetsku juniorsku broncu. No, na prijelazu u seniorsku konkurenciju rezultati baš nisu bili u skladu s očekivanjima.


– Teško je napraviti taj prijelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju, treba se na to naviknuti i mnogi vozači u tome ne uspiju i odustanu. No, kada se skupi malo iskustva sve postane lakše. Sada je opet vidljiv napredak, dobri rezultati se polako počinju vraćati, a s njima raste i motivacija. Naravno da mi je želja oprobati se na Giru, Tour de Franceu, na klasicima po Belgiji… Gdje se vidim za nekoliko godina? Na Giru sigurno – reći će Rumac, koji je za svoju momčad Meridianu Kamen imao samo riječi hvale.


– Nema sponzora, teško je uspjeti u Hrvatskoj, ali svi u klubu se jako trude. Imali smo sve što nam je potrebno i svaka čast na tome.



– Iznenadili su me jer su se ovaj put spustili malo niže nego lani. Prekrasan osjećaj, velika motivacija. Tko je bio u skupini? Brat, djevojka, obitelj, ekipa iz mjesta. Zahvaljujem se svima, bilo je prekrasno. Sigurno su i oni zaslužni za dobar rezultat. Utrkuješ se po čitavom svijetu i kada na jednoj utrci vidiš nekog svog srce ti od uzbuđenja prestane kucati. Doma je ipak najljepše, poseban osjećaj i trebalo ga je proživjeti – zaključio je Rumac.


– Iskreno, najugodnije me iznenadio Radoslav Rogina, fenomenalno je odvozio unatoč činjenici da je na putu da proslavi 40. rođendan. Iznenadio me i Tadej Pogačar, mladi Slovenac koji je bio peti na Učki iako mu je ovo tek druga seniorska godina. Žao mi je da se Rogina na kraju nije uspio probiti do postolja – zaključio je Rumac.