Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
19. veljače 2020.
S Kantride u Gavle

IVAN VUJEVIĆ: U ludoj konkurenciji po finale EP-a i osobni rekord

Milan Ljubotina i Ivan Vujević
Milan Ljubotina i Ivan Vujević
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 14:32 2019-07-08T14:32:13+02:00

Ok, finale je jedan od ciljeva. Za to će mi sigurno trebati skok od 7,60 metara - kaže mladi Riječanin

RIJEKA Pred Ivanom Vujevićem, atletičarem Kvarnera, najvažniji je ispit sezone, Europsko prvenstvo za mlađe seniore, što u četvrtak počinje u švedskom Gävleu. Skakač udalj kluba s Kantride u Švedsku odlazi sa 7,65 metara s mitinga u Mariboru, što je 17. rezultat ove sezone u Europi.

- Spreman se, dobro se osjećam, ali nema nikakvih prognoza da se ne ureknem - započeo je Ivan Vujević, koji je posljednjih tjedan dana proveo u Medulinu gdje je odradio završne pripreme s trenerom Milanom Ljubotinom i klupskom prijateljicom Klarom Barnjak. - Dobro smo radili, vidjet ćemo što će biti. Sigurno da imamo planove, ovo nam je najvažnije natjecanje sezone.

Vujević će u Gävleu nastupiti odmah prvoga dana natjecanja, u kvalifikacijama što počinju u 10.10 sati. Satnica mu zasad predstavlja najveći problem.

Kvalifikacije

- Definitivno nisam jutarnji tip, ujutro se jedva mogu pokrenuti i zbog toga sam prokockao skoro svake kvalifikacije na velikim natjecanjima. To je i razlog zbog kojega smo otišli u Medulin, ranije ustajanje i jutarnji skokovi bili su nam najvažniji zadatak tijekom ovih tjedan dana priprema. I mogu reći da se vidi pomak, tako da se nadam da će sve proći kako smo zamislili. Jedini minus su bile vrućine, a u Švedskoj će temeperatura biti puno niža. To je bolje, ali je veliki šok za organizam. Svakom sportašu su kvalifikacije najteži dio, iako mnogi misle da je teže nastupiti u finalu. Treba se prvo plasirati u finale. U kvalifikacijama nemaš prava na kiks, imaš samo tri skoka, a ulog je velik. Netko će reći da i u finalu imaš samo tri skoka s kojima moraš biti među osam najboljih da bi prošao dalje i dobio dodatna tri skoka. Ali, polako... Ajmo prvo riješiti kvalifikacije, a onda ćemo o finalu.

A upravo je plasman u finale glavni Vujevićev cilj u Gävleu.

– Ok, finale je jedan od ciljeva. Za to će mi sigurno trebati skok od 7,60 metara. Mislim da to ne bi trebao biti problem, u Mariboru sam 7,65 metara skočio bez punog zaleta i sa samo 16 koraka. Zasad sve ide prema planu, čut ćemo se mi još nakon natjecanja, ha, ha.

Konkurencija

Ivan Vujević prošle je godine u Slovenskoj Bistrici skočio 7,78 metara, konkurencija koja ga čeka na europskoj smotri izuzetno je jaka. Najveći favorit je Grk Miltiadis Tentoglou, prošlogodišnji seniorski prvak Europe iz Berlina, koji je prošloga petka na mitingu Dijamantne lige u Lausannei skočio 8,19 metara. Mjesto na postolju »pikira« i Španjolac Hector Santos, koji je krajem lipnja skočio 8,11 metara, kao i Britanac Jacob Fincham-Dukes, koji je preskočio 8,00 metara. Vujević je svjestan da u ovome društvu ne može doći do medalje, ali zato želi popraviti godinu dana star osobni rekord od 7,78 metara iz Slovenske Bistrice.

– Konkurencija je luda, dečki odlično skaču. Tentoglou definitivno iskače, tu je i Španjolac Santos, iako su sve opcije otvorene. Može se dogoditi da Tentoglou »ubode« tri prijestupa u kvalifikacijama i da ga nema u finalu, ili Španjolac. To se može svakome dogoditi bez obzira koliko skače kroz sezonu. Tako da nema sigurne prognoze oko prvaka. Jedino što je sigurno je da će biti zanimljivo natjecanje s puno odličnih skakača. To je još jedan pokazatelj koliko je velika stvar doći na ovakvo prvenstvo.

 

Marija Tolj favoritkinja

 Hrvatsku mlađeseniorsku reprezentaciju u Gavleu činit će desetero atletičara i atletičarki, osim Riječanina Ivana Vujevića i njegovog trenera Milana Ljubotine, u utorak u Švedsku putuju Sven Cepuš (800 m), Dario Prekl (motka), Trpimir Široki (dalj, desetoboj), Filip Mrčić (vis), Filip Svalina (3.000 m zapreke), Katarina Vukančić (10.000 m), Dora Filipović (200 i 400 m), Marija Ivanković (troskok) i Marija Tolj (kugla, disk), koja s hicem od 60,92 metra slovi za jednu od favoritkinja za zlato u bacanju diska.
- Super smo ekipa, znamo se dugi niz godina, uvijek navijamo jedan za drugoga i bodrimo se, što je jako važno - kaže Vujević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.