Festival sporta i rekreacije

HOMO SI TEĆ Korzo danas opet trči, sudionika bi moglo biti i više od najavljenih 16 tisuća

Igor Duvnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Danas je na rasporedu čak sedam utrka Rijekom i okolicom. Očekuje se rijeka trkačica i trkača, njih oko 16 tisuća, a kako su prijave još otvorene, možda i više, prava bujica koja će poteći ovdašnjim asfaltom



RIJEKA Rijeka nakon zime sada izlaže i svoje proljetno blago, poslije svjetski glasovitog Riječkog karnevala sada predstavlja čak 22. izdanje festivala sporta i rekreacije, nadaleko znanog i popularnog naziva »Homo si teć«. U te tri kratke riječi nalazi se jako puno toga, između ostaloga rijeka trkačica i trkača, njih oko šesnaest tisuća, a kako su prijave još otvorene, možda i više, prava bujica koja će poteći ovdašnjim asfaltom kojim za promjenu ovog puta neće biti vozila, sve ide »na nožni pogon«. Vladat će mir i tišina onih koji trče, te brojnih znatiželjnika koji će ih bodriti uz stazu.


Sve ima, po tradiciji ideje našeg novinara Orlanda Rivettija, izraženu humanitarnu crtu, prihod od dobrovoljnih priloga namijenjen je pomoći za aktivnost Sportskog saveza osoba s invaliditetom. Na stazi će biti vidljivi sudionici, njih toliko među kojima su afirmirani trkači i trkačice, te oni koji su aktivni u organizaciji, volonteri koji već godinama doprinose da »Homo si teć« i ovog puta s velikim pravom ima epitet najveće ulične manifestacije u Hrvatskoj.


U ovom slučaju nema klasičnog »zatišja pred buru«, razne manifestacije se održavaju tijekom tri travanjska vikenda, uklapajući se u bogati mozaik u kojem je danas na rasporedu čak sedam utrka Rijekom i okolicom. Pripreme ne staju, odvijaju se punom parom te je tako i jučer od ranog jutra Korzom odjekivala buka tijekom stavljanja tolikih potrebnih stvari na pravo mjesto kako bi sve proteklo u najboljem redu.


Otvaranje najmlađima 




Nedjeljni program započinje u 10.30 sati utrkom za vrtićku djecu »dm mići trk« u dužini od 540 metara od Korza do Gata Karoline Riječke te Memorijalnom utrkom Milke Milinković za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe, koja je od ove godine posvećena našoj preminuloj vrhunskoj paraolimpijki svjetskog glasa.Nedugo poslije startat će centralna utrka Homo si teć u dužini od 1,8 kilometara, namijenjena svim građanima. Nema kotizacije, startnih brojeva, mjerenja vremena, jednostavno treba samo doći i trčati. Slijedi već 17. Riječki polumaraton, jedan od najvećih u Hrvatskoj, koji kao i ovdašnji maraton, ima međunarodni AIMS certifikat i pet zvjezdica za kvalitetu i sigurnost krovne europske atletske udruge »European Athletics«. Trčat će se od Korza, potom zaobilaznicom do čvora Vežica te natrag u centar grada, uključujući Molo Longo sve do Liburnijske ulice i natrag. U isto vrijeme, u 10.50 sati, starta treći po redu Riječki maraton na klasično dugoj stazi od 42.195 metara. Krenut će se na stazi od Korza zaobilaznicom do čvora Vežica pa natrag u centar grada, potom do centra Opatije na Slatini i natrag.


Prema informacijama Radovana Šoljage, direktora RI maratona, na festivalu će sudjelovati i dvjestotinjak trkača iz čak 32 zemlje što već samo po sebi puno govori. Uostalom, ukupan broj dosad prijavljenih trkača na utrke polumaratona, maratona, štafete i desetke iznosi više od tisuću natjecatelja.


– Cilj Riječkog polumaratona isti kao i prije 17 godina, kada je ova utrka krenula, a to je uključivanje što većeg broja ljudi u trčanje bez obzira na njihovu motivaciju – rekao je Šoljaga. – Ondašnji klinci su sada odrasli koji trče polumaraton. Na prvom izdanju je bilo 10 posto Riječana, sada nastupa njih oko tri stotine. I svaki koji je istrčao stazu ostvario je značajan rezultat. Imamo prijave sudionika iz 32 zemlje, malo koja se utrka može pohvaliti s nečim takvim. brojke od toliko sudionika polumaratona, maratona i utrka štafeta djeluju impresivno. Mnogi sudionici kažu da im je ulazak u cilj na Korzu itekako u sjećanju.


Minute za zdravlje 


Također, Šoljaga je pozvao građane da na Korzu dočekaju trkače polumaratona i maratona prilikom ulaska u cilj i tako im daju im podršku.U isto vrijeme, od 10,50 se trči spomenuta utrka štafeta 3×7 kilometara na trasi polumaratona te Desetka powered by Heineken od Korza zaobilaznicom do čvora Vežica i natrag.


Predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać kazao je kako se nada da će društvo postati svjesno problematike kretanja i shvatiti važnost sporta i rekreacije.


– Ovo je Festival sporta i rekreacije kako bismo nadvladavali mentalitek kako se »automobilom parkiramo u kancelariju« – rekao je proslavljeni sportaš, nekadašnji svjetski i europski prvak, kapetan olimpijskih pobjednika 2012. godine. – Treba se osvijestiti, na to pozivamo Riječanke i Riječane. Neka dođu, odvoje nešto vremena za svoje zdravlje.


Riječki sportski savez će, zajedno s Fotoklubom Rijeka, i ove godine organizirati natječaj za najbolju fotografiju »Foto si teć«.


Izražena je humanitarna nota. Akcijom »Trčim i pomažem« pomaže se Sportskom savezu osoba s invaliditetom grada Rijeke u akciji se može sudjelovati kupnjom majica koje se prodaju po cijeni od 40 kn te kupnjom silikonskih narukvica po cijeni od 10 kuna. Od svake kupljenu majicu u humanitarne će svrhe ići 5 kuna, dok je Sportskom savezu namijenjen sav prihod od prodaje narukvica.


Ova zaista impresivna manifestacija završava oko 17 sati nakon čega će brojni ostati na licu mjesta razmjenjujući dojmove, poručeno je da će imati i bogatu gastro ponudu uz popularne cijene.


Satnica Korzo


10.30 dm mići trk, utrka za klince i klinceze iz vrtića


10.30 Memorijalna utrka Milke Milinković (bivši Hendi cup), utrka za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe


10.35 Homo si teć, utrka građana (1,8 km)


10.50 17. Riječki polumaraton (21,0975 km)


10.50 3. Riječki maraton (42,195 km)


10.50 utrka štafeta 3×7 km


10.50 desetka powered by Heineken 0.0 (10 km)


Gat Karoline Riječke 


Do 9.30 preuzimanje startnih brojeva @ Expo šator


10.00 službeno zagrijavanje, Snatch fitness i trening centar


Homo si teć Expo – prodajno-promotivni sajam sportske opreme


Do 17.00 bogata gastro ponuda po popularnoj cijeni za sve posjetitelje i zabavni program