Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
20. ožujka 2019.
Posmrtno priznanje svjetskoj biciklističkoj legendi

Gino Bartali Pravednik među narodima: Spašavao Židove od nacističkih progona

Gino Bartali
Gino Bartali
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2013. u 12:16 2013-09-24T12:16:38+02:00

Procjene su da je svojom hrabrošću i plemenitošću izbavio oko 800 Židova od sigurne smrti

Gino Bartali, uz Fausta Coppija najveća talijanska biciklistička legenda je proglašen »Pravednikom među narodima« od strane memorijalnog centra  Yad Vashem u Izraelu. To je najveće priznanje koje se dodjeljuje onima koji su riskirali život da bi spašavali Židove od nacističkih progona, praktički od smrti, tijekom Drugog svjetskog rata. Procjene su da je svojom hrabrošću i plemenitošću izbavio oko 800 Židova od sigurne smrti.  
Bilo je to groznih godina 1943. i 1944. pri čemu je on koristio svoju veliku popularnost i neku vrstu imuniteta, prolazeći bez problema kontrolne njemačke punktove. Sa sobom  je skrivene nosio lažne dokumente za Židove sakrivane po raznim samostanima  ili kućama u čekanju novog identiteta. Uz to je u podrumu svoje kuće u Firenzi skrivao židovsku obitelj Goldenberg, oca, majku i dvoje djece u ljeti 1944. godine.

Osvojio 3 Gira d'Italia i 2 Tour de Francea

Gino Bartali je uz svog velikog  rivala Fausta Coppija najslavniji talijanski biciklist. Rođen je 18. lipnja 1914. kraj Firence, umro je 5. svibnja 2000. osvojio je 3 Gira d'Italia (36',37'46'). 2 Tour de Francea (38',48'), imao je 126 pobjeda u karijeri od njegove 21. do 38. godine života. Još 25. travnja 2006. tadašnji talijanski predsjednik carlo Azeglio Ciampi je njegovoj supruzi Adriani predao Zlatnu medalju za građanske vrijednosti, namijenjenu Ginu radi spašavanja Židova.

– Bartali nas je primio svih, sakrivao nas je prvo u njegovom stanu, onda u podrumu njega i njegova rođaka. Tu smo ostali sakriveni do kraja rata, oni su se brinuli za nas sve vrijeme - svjedočio je o tome za  »Repubblicu« Giorgio Goldenberg, tada spašen, inače rođen u Bologni. Bartaliju je s vremenom bilo »vruće«, Nijemci su ga počeli sumnjičiti, bio je ispitivan, skoro je nastradao. Nakon rata je skromno tajio svoje herojske geste.    

 – Otac mi je pričao svoje ratne avanture, akcije na biciklu, spašavanja Židova i onda bi mi rekao da ne pričam o tome jer se neke stvari nikada je pričaju okolo - kazao je Ginov prvorođenac   Andrea Bartali. Tek po Bartalijevoj  smrti, 2000. godine  istraživanja u tajnim arhivima Vatikana, Kurije u Firenci, samostana San Quirico u Asizu i arhivima talijanskog Olimpijskog odbora (CONI) su otkrila četrdesetak Bartalijevih misija  1943. i 1944. godine na putevima Umbrije i Toskane. Supruzi Adriani tada bi samo poručio da ga ne čeka,da ide »na dugo«, što je značilo trening na duge staze ili pak da ide k prijateljima. On je međutim prkoseći nacističkim  rasnim zakonima spašavao nedužne ljude. Tolika desetljeća nakon toga je stiglo priznanje za učinjeno kao dokaz da učinci dobrih dijela ne blijede nikada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka