Biciklistička utrka

FINALE Sivcov osvojio ”Tour of Croatia”, Rogina četvrti, Simion slavio u Zagrebu

Kristian Sirotich

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK



Bjelorus Kanstantsin Sioutsou, član momčadi Bahrain Merida, pobjednik je četvrtog izdanja Toura of Croatia. Baš kao što je i bilo za očekivati iskusni je 35-godišnji Bjelorus na Markovom trgu u Zagrebu i službeno okrunio svoj sjajan tjedan, ali i sjajno izdanje čitave svoje momčadi i na najbolji način okrunio pobjedu na Svetom Juri, koja ga je i gurnula u najuži krug favorita. Da će mu pobjedu teško biti oduzeti postalo je jasno nakon »kraljevske etape«, kada je iskontrolirao napade Nizozemca Pietera Weeninga (Roompot) i zadržao na Biokovu teško zarađenih osam sekundi prednosti.


– Vara se onaj tko misli da je posljednja etapa bila lagan dan, bio sam tu prošle godine i jako sam dobro znao što nas čeka. Uostalom, radije bih ovdje došao u turističko razgledavanje nego kao biciklist – poručio je nakon ceremonije proglašenja najboljih Siutsou, koji je na taj način postao nasljednikom svog prošlogodišnjeg »kapetana« Vicenza Nibalija. Zanimljivo, Sutsou je prošle godine na Touru of Croatia u ukupnom poretku bio šesti, a kažu da Nibali svoju pobjedu baš njemu najviše može zahvaliti.


Iskorištena prilika


– Da, nisam baš poznat kao neki veliki pobjednik, čitavu karijeru uglavnom radim za druge. No, kada se ukaže prilika zašto je ne pokušati iskoristiti? A meni se ovdje u Hrvatskoj ukazala prilika. I ne mislim da je ovo samo moja pobjeda, ovo je zasluga čitave ekipe, bili smo odlični na ovoj utrci. Što je odlučilo? Bili smo ovdje i prošle godine, ali ove godine je bio onaj čitav uspon na Biokovo, a taj dugi uspon mi je jako odgovarao. I kada sam na Učki, na kojoj je bilo jako puno brdskih dionica, uspio obraniti prednost s Biokova, bilo je jasno da sam nadomak slavlja – zaključio je pobjednik Toura of Croatia kojega sada očekuje nekoliko dana odmora i onda nastup na prvom velikom ovogodišnjem »Grand Touru«, Giru d’Italia.




Iskusnom hrvatskom biciklisti Radoslavu Rogini nije se ispunila želja da na Markovom trgu stane uz bok Siutsou i Weeningu. Treće mjesto zadržao je Kazahstanac Jevgenij Gidič (Astana). Da će rasplet biti takav Rogini je bilo jasno nakon Učke, kada nije uspio nadoknaditi zaostatak koji je imao za mladim Kazahstancem. No, i četvrto mjesto u ukupnom poretku je sjajan rezultat za 39-godišnjeg Varaždinca.


Čista petica


– Naravno da na kraju moram biti zadovoljan četvrtim mjestom, ovo je bila utrka što se nije odlučivala na sreću već na snagu, a svi momci koji su bili ispred mene ovoga su puta bili bolji – iskren je bio dugogodišnji član slovenske momčadi Adria Mobil. – Jednostavno nemam za čime žaliti, iako je nakon utrke lako biti pametan i reći što je bolje trebalo odraditi i što je trebalo promijeniti. Moram čestitati organizatorima, ova je utrka bila sjajno organizirana, vrijeme nas je izvrsno poslužilo, bilo je zanimljivo, čista petica. Je li ovo moj kraj? O tome je još prerano govoriti, ove sam sezone bio dobar i o tome ću razmišljati kada sezona završi – zaključio je Rogina, uz dodatak da ga nitko pretjerano nije iznenadio.


Inače, pobjednik posljednje šeste etape vožene danas od Samobora s kružnim finišem na zagrebačkom Gornjem gradu je Talijan Paolo Simion, član na Touru odlične momčadi Bardiani. Dionicu dugu 151,5 kilometara Bardiani je prošao za 3;21:39 sati nadmašivši u samoj završnici momčadskog kolegu i sunarodnjaka Mirca Maestrija za 11 sekundi, odnosno Eduarda Michaela Grosua (Nippo Vini Fantini) za 25 sekundi. Budući je Siutsou sa svojim Bahrainom od samog starta kontrolirao Weeninga, odmah na startu dionice odvojilo se šest biciklista koji nisu ugrožavali lidera i dali se u bijeg. Simion i Maestri odlučili su se izdvojiti iz te skupine tijekom prvog uspona Mesničkom ulicom i u posljednjih 12 kilometara zadržali su tu malu prednost.