Olimpijac iz Ravne Gore

Edi Dadić: Živim za skijaško trčanje i ostvario sam svoj dječački san

Blažica Sveticki

Moj novi san je nastupiti i na iduće dvije olimpijade. To je cilj koji sam si zadao pred osam godina, kada su na Olimpijadi nastupali naši skijaši. Sve sam podredio ostvarenju tog cilja, živim za skijaško trčanje i želim napraviti još bolje rezultate, kaže Edi



Ravnogorski skijaš trkač Edi Dadić, iz TSK »Ravnogorac«, zastupat će Hrvatsku na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u ruskom Sočiju. Mladi talentirani natjecatelj već se nekoliko godina nameće svojim radom, talentom i rezultatima u nordijskoj reprezentaciji, a trenutno je najbolji skijaš trkač u Hrvatskoj. Kruna njegovog predanog rada, truda i iznimnog zalaganja upravo je ostvarena olimpijska norma za nastup na ZOI 2014.


   Edi Dadić rođen je 1993. godine, student je prve godine na Višoj trenerskoj školi smjer Kondicijska priprema pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Član je Trkačko skijaškog kluba »Ravnogorac« od 1999. godine. Od 2004. godine je nepobjediv na natjecanjima na domaćem terenu, već deset godina nepobjediv u Hrvatskom pokalu po kategorijama kako je stasao. Edi Dadić je pet godina za redom proglašen najboljim skijašem trkačem Primorsko-goranske županije, a već šest godina drži naslov najperspektivnijeg skijaša trkača Hrvatske. Svakako najvrednija je potvrda njegovih rezultata prilika za natjecanje na najprestižnijem natjecanju – Olimpijskim igrama.

   Izniman talent


Zoran Skender, trener TSK »Ravnogorac« i trener hrvatske nordijske reprezentacije kaže:


  – Edi Dadić je već šest godina član hrvatske reprezentacije, 2008./2009. kao mlađi reprezentativac, zahvaljujući odličnim rezultatima 2009./2010. postaje B reprezentativac, a slijedom nanizanih brojnih rezultata u sezoni 2010./2011. ušao je u A reprezentaciju. Od tada se nižu sve bolji rezultati. Nakon ostvarenja rezultata u juniorskoj konkurenciji, gdje je bio europski i vice prvak do 18 godina te neko vrijeme vodeći na FIS ljestvici, nastavljaju se njegovi dobri rezultati i u seniorskoj konkurenciji već u prvoj godini nastupa. Na Zimskoj univerzijadi u Trentinu 2013. godine zauzeo je odlično 16. mjesto. Pored tog sudjelovao je i na ostalim kontinentalnim kupovima, FIS natjecanjima i Balkan kupu gdje je u ukupnom poretku zauzeo izvrsno drugo mjesto u seniorskoj kategoriji. Izuzetno vrijedan rezultat je što je Edi počeo ostvarivati oko 40 međunarodnih FIS bodova, što je do sada bilo nezamislivo da jedan hrvatski natjecatelj može ostvariti. Rezultati koje je postigao su visokog dometa i vrlo kvalitetni što je uvidjela i Međunarodna skijaška reprezentacija i treneri europskih zemalja, gdje je prepoznat kao iznimni talent.




  Sve to je samo potvrda vrlo kvalitetnog rada u Trkačko skijaškom klubu »Ravnogorac« za koji mnogi kažu da je pravi rasadnik vrsnih natjecatelja u skijaškom trčanju, a to potvrđuju i rezultati kluba, koji je u proteklih petnaest godina najtrofejniji trkačko skijaški klub u Hrvatskoj. Skijaši Ravnogorca predstavljali su Hrvatsku već na dvije Zimske olimpijske igre. Na Zimskim Olimpijskim igrama 2002. godine u Salt Lake Cityju sudjelovali su Damir Jurčević i Denis Klobučar, a 2006. godine za Hrvatsku su u Torinu kao predstavnici nordijskog skijanja bili Damir Jurčević, Denis Klobučar, Alen Abramović i trener, također Ravnogorac, Zoran Skender.


  – Pored svih nadarenih sportaša skijaša potrebno je istaknuti i odličnu organizaciju kluba kao i vrlo dobru potporu roditelja, koji zajedničkim snagama omogućuju kvalitetne uvjete za rad kako Ediju, vrhunskom skijašu, tako i najmlađima koji tek staju na skije. Istaknuo bih posebno i novu upravu kluba gdje su pored iskusnih i kvalitetnih ljudi došli i mladi, nekada skijaši, na čelu kojih je upravo i predsjednik kluba Damir Jurčević. Uz predsjednika Damira, dopredsjednik »Ravnogorca« je Renato Podobnik, tajnik Marko Stepić te članovi Alen Kufner, Boris Jurčević, Josip Salopek, Rudolf Renka i Željko Kruljac, kaže Skender.


   Vrhunski natjecatelj


– To je moj dječački san i cilj koji sam si zadao pred osam godina, kada su na Olimpijadi nastupali naši skijaši. Sve sam podredio ostvarenju tog cilja, živim za skijaško trčanje i želim napraviti još bolje rezultate. Moj novi san je pored Sočija nastupiti još na iduće dvije olimpijade. Svaki i najmanji uspjeh daje mi snagu i volju da još više napredujem. Želio bih zahvaliti treneru koji je zaslužan za moje uspjehe, mojim roditeljima koji me podržavaju od malih nogu, kao i moj klub »Ravnogorac«. Hvala i svima ostalima koji me podržavaju i pomažu na bilo koji način. Uzbuđen sam i ponosan što ću zastupati Ravnu Goru, Gorski kotar, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku, kaže Edi Dadić, koji je vrlo zadovoljan postignućem.


  – Zahvaljujemo Hrvatskom skijaškom savezu, Skijaškom savezu PGŽ, Općini Ravna Gora i svim vjernim sponzorima koji nas prate. Također, zahvala svim roditeljima i svima koji doprinose radu kluba na bilo koji način. Ponosni smo, ali i svjesni da je temelj svih uspjeha kontinuirani rad u klubu. Pored zahvale treneru Zoranu zahvaljujemo i treneru Danku Grguriću, koji predanim radom iskustvo prenosi na mlade natjecatelje. U našem klubu niknuo je vrhunski natjecatelj visokih dometa. Čestitke i Ediju i treneru. Kao predsjednik i bivši skijaš jako dobro razumijem što su sve prošli i koliko rada i truda je potrebno da se postignu takvi rezultati. Klub ulaže maksimalan trud i napore da se Ediju osiguraju svi potrebni uvjeti kako bi i dalje mogao nesmetano trenirati. Krase ga vrline strpljivosti i izdržljivosti i važno je osigurati mu osnovnu životnu egzistenciju da se može posvetiti svojim ciljevima i novim uspjesima. Naime, Edi Dadić ima tek 20 godina i njemu tek predstoje pravi rezultati, ističe Damir Jurčević, predsjednik »Ravnogorca«.