Još dvije medalje

EP taekwondo: Kanaet osvojio srebro, bronca za Jelić

Hina

Foto ilustracija Reuters

Foto ilustracija Reuters



Trećeg dana europskog prvenstva u taekwondou u švicarskom Montreuxu Hrvatska je stigla do još dvije medalje, Toni Kanaet je osvojio srebrno, a Matea Jelić brončano odličje pa hrvatska reprezentacija dan uoči kraja prvenstva ima četiri odličja.


Toni Kanaet, član splitskog Marjana je u kategoriji do 74 kilograma u 1. kolu slavio protiv Rumunja Ghenadiija Bitca prekidom pri vodstvu 15-1. U drugom dvoboju je vodio bitku s neugodnim Berkcanom Sunguom iz Turske kojeg je dobio tri sekunde prije kraja udarcem u glavu 8-5, dok je u borbi za odličje svladao Crnogorca Balsu Radunovića 7-4. Polufinale je izgleda bila najlakša borba za mladog Splićanina jer je u stilu rutinera došao do pobjede 10-1 i ulaska u finale. U finalu kao da je nestalo snage te je zlato otišlo u ruke Portugalca Julija Ferreira.


Mlada Kninjanka Matea Jelić koja je ove godine prešla iz DIV Knina u splitski Marjan imala je po imenima u ovom trenutku jednu od najtežih kategorija. U prvom kolu je kao šesta nositeljica bila slobodna, u drugom je slavila protiv Čehinje Ivete Jirankove 3-0 da bi je ždrijeb u borbi za odličje poslao na aktualnu trostruku europsku prvakinju, brončanu sa olimpijskih igara iz Londona te dvostruku brončanu sa svjetskih prvenstava Ruskinju Anastasiju Barišhnikovu. Međutim, Matea je slavila protiv Ruskinje. Bila je to izjednačena i neizvjesna borba koja je završila 0-0 u regularne tri runde, 0-0 nakon ekstra runde i tek na preglasavanje sudaca pobjeda je pripala hrvatskoj reprezentativki. U polufinalu je Jelić izgubila od Britanke Lauren Williams. Britanka je povela 11-3, da bi se Matea uspjela vratiti do 13-12, ali prekasno da bi borbu okrenula u svoju korist. Matea Jelić je tako svjetskom juniorskom zlatu dodala i prvu seniorsku medalju u karijeri, a tek joj je 18 godina.




Marina Sumić iz Metalca je na svom oproštajnom prvenstvu Europe željela silno do odličja, oporavljala se zadnjih mjesec dana od teške povrede koljena, ali čini se da je bol u koljenu stajne noge bila jača od želje. U prvom kolu je kao treći nositelj bila slobodna, u drugom je pobijedila Islanđanku Gretarsdottir 2-0, a u borbi za medalju izgubila od Francuskinje Magde Wiet Henin rezultatom 0-4. Sumić je tako reprezentativnu karijeru završila sa svjetskim srebrom iz Koreje te dva europska srebra iz Manchestera i Bakua.


Luka Horvat iz zagrebačkog Jastreba poražen je na zlatni bod u prvom kolu kategorije do 80 kilograma od Nikolaosa Tzellosa iz Grčke.