Specijalna bolnica Dr. Nemec

EKSKLUZIVNO Rehabilitacija u Matuljima: Slavna bacačica koplja Sara Kolak oporavlja se nakon operacije

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Sara Kolak danas je u Specijalnoj bolnici Dr. Nemec u Matuljima obavila prvi pregled nakon artroskopije i rekonstrukcije ligamenata lakta 30. siječnja u američkoj klinici Mayo pod paskom doktora Shawna O’Driscolla, vrhunskog stručnjaka za ozljede lakta i ramena, gdje je otputovala na preporuku liječničkog konzilija matuljske bolnice, predvođenog Tomislavom Anićem, koji je prošle godine u klinici Mayo odradio stručno usavršavanje za kirurgiju koljena, te Ratkom Salamonom, koji je olimpijskoj pobjednici »Kvarnera« u bacanju koplja dijagnosticirao parcijalnu rupturu tetive mišića lakta, koju je zaradila početkom kolovoza prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Londonu.


– Lakat izvrsno izgleda, deset dana nakon operacije ima dobru pokretljivost, nema prevelike boli i vidi se da je operativni zahvat napravljen na zaista vrhunskoj razini. Sara će tijekom idućih pet tjedana po preporuci doktora O’Driscolla nositi ortozu i krenuti s laganim razgibavanjem lakta – objasnio je doktor Domagoj Perković, inače nekadašnji atletičar »Kvarnera«, koji je i nakon svoje sportske karijere ostao u bliskim kontaktima s klubom s Kantride i njegovim članovima.


Limitirani pokreti


Upravo je tako vodstvo kluba na čelu s predsjednikom Lucianom Sušnjem i direktoricom Ivom Florjančič kontaktiralo doktora Perkovića i liječnički konzilij Specijalne biolnice Dr. Nemec, koji je promptno kontaktirao doktora O’Driscolla i uz pomoć Hrvatskog olimpijskog odbora dogovorio termin Sarine operacije zbog koje će propustiti predstojeću natjecateljsku sezonu. – U Sarinom je slučaju operacija bila jedina opcija. Operacija je dobro prošla, medicinska dokumentacija je uredna i Sara može početi s rehabilitacijom u početku koje će imati limitirane pokrete, što znači da smije gibati ruku, ali bez stresova lakta – rekao je doktor Salamon prije postavljanja ortoze, koju je Sari Kolak donirala Specijalna bolnica Dr. Nemec. Riječ je o imobilizacijskoj ortozi s ograničenjem pokreta na kojoj se mogu namjestiti stupnjevi za pokretljivost, a koju će tijekom idućih pet tjedana nositi 24 sata na dan, nakon čega će 13. ožujka, zajedno s fizioterapeutom Deanom Misturom, otputovati u Rochester na kontrolni pregled kod doktora O’Dricsolla.

Obiteljski posao


– Cilj ove rehabilitacije je polako vraćati potpunu pokretljivost u lakatnom zglobu na čemu će se raditi tijekom ovih pet tjedana. Sara je praktički već postigla pun opseg pokreta, prva terapija prošla je potpuno bezbolno, po čemu se može zaključiti da će ovaj dio rehabilitacije proteći u redu – poručio je fizioterapeut Denis Dobravac.Sara Kolak je sa smješkom odradila prvu rehabilitaciju, puna riječi hvale za liječnički tim Specijalne bolnice Dr. Nemec.– Super se osjećam, jako sam zadovoljna, osjećaj bez longete je nešto neprocjenjivo jer mi je posljednjih dana postalo stvarno teško. Sviđa mi se što su doktori rekli da je lakat mekan i iznenadila sam se da imam dosta velik opseg pokreta. Zahvalna sam doktoru Nemecu na ovoj ortozi, teško ih je i nabaviti. A to je samo još jedna potvrda da imam pravu ekipu oko sebe. Doktor Nemec je svojevremeno operirao moju mamu i tetu, tako da je to već obiteljski posao, uz osmijeh je rekla Sara Kolak.