SNOW QUEEN TROPHY

Domaća publika vjetar u leđa hrvatskim predstavnicima

Ivana Vaupotić

Leon NikiĆ, Samuel  i Elias Kolega, Filip Zubčić, Andrea Komšić, Istok Rodeš/D. KOVAČEVIĆ.

Leon NikiĆ, Samuel i Elias Kolega, Filip Zubčić, Andrea Komšić, Istok Rodeš/D. KOVAČEVIĆ.

Podrška navijača bit će mi vjetar u leđa, posebno na kraju jako duge staze koja zahtijeva puno kondicije. Puno bi mi značio plasman u drugu vožnju. Maksimalno sam koncentrirana na utrku i svjesna sam da moram dati sve od sebe za dobar rezultat – kaže Andrea Komšić



ZAGREB Aktualni trenutak hrvatskog skijanja najbolje će dočarati očekivanja domaćih aduta uoči novog izdanja natjecanja zvanog Snow Queen Trophy. Naime, na press konferenciji održanoj jučer u hotelu Tomislavov dom jedna skijašica i šest skijaša nadaju se da mogu dohvatiti drugu vožnju svojih utrka.


– Jako se veselim Sljemenu jer nastup pred domaćom publikom uvijek nosi dodatni motiv. Podrška navijača bit će mi vjetar u leđa, posebno na kraju jako duge staze koja zahtijeva puno kondicije – rekla je Andrea Komšić, koja danas nastupa na ženskom slalomu.


Jedinoj hrvatskoj predstavnici posebno puno znači dolazak njezine obitelji u Zagreb. Naime, Andrea studira u Denveru i rijetko nastupa na europskim utrkama Svjetskog kupa.




– Puno bi mi značio plasman u drugu vožnju. Tu sam i znam da mogu to ostvariti. Maksimalno sam koncentrirana na utrku i svjesna sam da moram dati sve od sebe za dobar rezultat – dodala je 22-godišnjakinja koja je nedavno postala sveučilišna prvakinja SAD-a u skijanju.


Druga vožnja


Istok Rodeš u nedjelju će startati prvi put nakon rezultata karijere, odnosno sedmog mjesta u Madonni di Campiglio.


– Već neko vrijeme jako dobro skijam na treninzima, a nadam se da i na Sljemenu mogu nastaviti u istom smjeru. Ne želim se ograničavati na ulazak među najboljih trideset ili deset. Sada isključivo razmišljam o tome kako najbolje odraditi kompletnu vožnju. Smatram da ove godine još nisam pokazao svoje najbolje skijanje, a nastup pred domaćom publikom donosi mi dodatni motiv – istaknuo je Rodeš, uz napomenu da Hrvatska danas ima najbolju slalomsku ekipu u svojoj skijaškoj povijesti.


Štoviše, čak se odvažio najaviti velike stvari.


– Ako nam se da dovoljno vremena, siguran sam da možemo napraviti jako puno mnogo. Vjerujem da kroz koju sezonu možemo početi pobjeđivati – objasnio je skijaš koji će za tri tjedna proslaviti 23. rođendan.


Kao trenutno vodeći skijaš u ukupnom poretku Europskoga kupa, njegov vršnjak Elias Kolega također vjeruje da ima adute koji mogu donijeti drugu vožnju.


– Prije dvije godine za plasman u drugu vožnju na Sljemenu nedostajalo mi je samo pola sekunde. Tada sam odlično skijao, iako sam imao jednu manju grešku, i često se sjetim te utrke. Sada sam ipak dvije godine stariji i imam puno više iskustva. Zato se nadam se da ću u nedjelju odvoziti još bolje nego prije dvije godine. Crveni spust je staza koju treba napasti od samoga početka – poručio je Elias Kolega, a njegov tri godine mlađi brat Samuel također vjeruje da u nogama ima drugu vožnju. Njemu će to biti drugi nastup na Sljemenu.


Idol


– Skijam puno bolje u odnosu na ovo doba prošle godine. U vrlo dobroj sam formi, a rezultati to potvrđuju. Cilj mi je u nedjelju uhvatiti što bolji rezultat, ali ne zamaram se plasmanom. Na Crvenom spustu je teško uhvatiti savršenu vožnju od vrha do ciljne ravnine, a moje je da dam sve od sebe kako bih pružio najbolju moguću izvedbu – kazao je mlađi Kolega.


Filip Zubčić će za tri tjedna proslaviti 26. rođendan, a danas ima status zadnjeg aktivnog hrvatskog skijaša koji je izborio drugu vožnju na Sljemenu. Bilo je to prije tri godine, kada je zauzeo 15. mjesto.


– U dobrom sam ritmu i spreman sam za naše utrke. Volim i brze discipline, ali slalom i veleslalom su mi uvijek prioritet. Rezultati iz 2015. godine, kada smo Ivica Kostelić i ja osvojili bodove, samo su mi dodatni motiv i nose mi unutarnji mir – rekao je Zubčić.


Debitantski nastup u Svjetskom kupu u nedjelju će zabilježiti 19-godišnji Leon Nikić, kojeg ta prilika iznimno veseli.


– Nemam velika očekivanja od plasmana. Samo se nadam da ću odskijati najbolje što mogu u ovome trenutku. Velika mi je čast nastupati rame uz rame sa svojim idolom, Marcelom Hirscherom – zaključio je Nikić.