Dan za pamćenje

Delnički hokejaši na svom klizalištu odigrali prvu prvoligašku utakmicu: Poraz neće obeshrabriti Mamute

Marinko Krmpotić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Ovaj nas poraz ne smije obeshrabriti, treba nastaviti raditi dalje, nastojati privući što više mladih igrača kako bismo kroz nekoliko godina stvorili ekipu koja će moći ravnopravno igrati  – kazao je Alexander Car, trener Mamuta 



Čak ni visok poraz u prvoj službenoj utakmici seniorskih hokejaških sastava nije mogao umanjiti osjećaj i ugodu povijesnog trenutka za delnički, goranski i županijski sport – prvu službenu utakmicu Prve hrvatske hokejaške lige. Na ledu su palice ukrstili igrači najstarijeg hrvatskog hokejaškog kluba, a »Sisak« je osnovan već pomalo daleke 1924. godine, i mladog osmogodišnjeg delničkog »Mamuta«.



Mamut – Sisak 0:12


Utakmica 1. kola B skupine Prve hrvatske hokejaške lige: Mamut – Sisak 0:12 (0:6, 0:1, 0:5). Multifunkcionalna dvrana-klizalište Delnice. Gledatelja: 70. Suci: Krešimir Polašek i Marko Isaković. Strijelci: Dejanović 5, Živko 2, Lončar, Beletić, Božanković, Pušić i Stančić.MAMUT: Nikolić, Vuković, Mostovac, A. Car, Mulc, Olić, Jakovac, Klobučar, Puharić, Volarević, B. Car, Šinko, Baždar, Salopek, Dinaj, Čop, Šauka. Trener: Alexander Car.SISAK: Đaković, Batnožić, Beletić, Domitrović, Kapec, Živko, Pušić, Bezuh, Šantar, Kral, Rončević, Komljenović, Zamronić, Stančić, Dejanović, Božanković, Jašić, Pecut, Ličina, Lončar. Trener: Teo Šteter.


Razlika u tradiciji nadopunjena je i razlikom u kvaliteti zbog koje su gosti već u četvrtoj minuti zabili vodeći gol, riješili potom utakmicu već u prvoj trećini pokazavši nadmoć u svakom elementu igre, da bi potom tu prednost držali i bitno je povećali u samoj završnici utakmice, kada je do izražaja došla i fizička sprema, ali i snaga rezervnih postava obiju momčadi. Istina, nisu Delničani bili toliko nemoćni kao što pokazuje nula u rubrici njihovih zgoditaka, ali su vratnice i stative u čak tri navrata priječile paku ulazak u mrežu, a u niz navrata dobro je reagirao i sisački vratar Đaković.




Iznimno zadovoljan po završetku utakmice bio je trener Siščana Teo Štetner, koji je rekao da su znali da imaju bolju momčad od »Mamuta«, ali da ovako veliku razliku nisu očekivali.


– Mi smo se pojačali s nekoliko igrača iz Zagreba koji su do pred dvije-tri godine igrali ozbiljan hokej i mislim da je to presudilo. Unatoč visokoj i uvjeljivoj pobjedi još ništa nije gotovo i mi ćemo učiniti sve da prvi dođemo do tri pobjede te kao prvi u B skupini izborimo finale hrvatskog prvenstva. Čestitam domaćinima na ulasku u prvoligašku konkurenciju, drago mi je da smo kao najstariji hrvatski klub baš mi odigrali povijesnu prvu utakmicu za Delnice i Primorsko-goransku županiju, a najbitnije da ćemo se nakon tekme svi zajedno dobro proveseliti jer smo mi i Delničani veliki sportski prijatelji – rekao je Štetner.



Naravno, Alexander Car, njegov kolega s klupe »Mamuta«, nije imao toliko razloga za zadovoljstvo i realno je procijenio trenutačno stanje.


– Ovaj rezultat našim je dečkima pokazatelj gdje smo i što dalje trebamo raditi. Samo na temelju treninga nemoguće je shvatiti koliko vrijediš i na nama je sada da radimo još više i nastojimo prije svega gubiti sa što manjim rezultatom. To neće biti lako jer nas je malo i konkurencija među igračima nije dovoljna, pritom imamo i problem premalog broja treninga, a nemamo ni dovoljno novaca za kvalitetan rad. Uz sve to mi smo na samom početku i igrali smo danas protiv ekipe koja postoji već 94 godine. No, ovaj nas poraz ne smije obeshrabriti, treba nastaviti raditi dalje, što više trenirati, učiti i napredovati te nastojati privući što više mladih igrača kako bismo kroz nekoliko godina stvorili ekipu koja će moći ravnopravno igrati s ekipama poput »Siska« – zaključio je Car.



Među gledateljima za delnički i sport Primorsko-goranske županije povijesne utakmice bio je i Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu, koji je posebno naglasio uvjerenje da ovom utakmicom počinje hokejaška tradicija zeleno-plave županije.


– Naravno da nas raduje ta raznolikost sportova u kojoj s jedne strane imamo jedrenje i vaterpolo, a s druge strane hokej i skijanje. Radosni smo i stoga što je bitan doprinos razvoju ovog sporta svojim ulaganjima dala Primorsko-goranska županija, a posebno je važno što prvu ekipu čine ne samo igrači iz Delnica, već i iz Rijeke i Istre. Svakako nam postojanje hokeja pruža mogućnost da od Delnica polako stvaramo hokejaški centar, što ćemo nastojati učiniti, ali u čemu će nam trebatti i pomoć državnih institucija kojoj se i nadamo – rekao je Jurešić.


Sustav natjecanja u Prvoj hrvatskoj hokejaškoj ligi je takav da je pet momčadi podijeljeno u dvije skupine. A skupinu čine zagrebački klubovi »Medveščak«, »Zagreb« i »Mladost«, a u B skupini su »Mamut« i Sisak«. Pobjednici skupina igraju za naslov prvaka Hrvatske, a poraženi završavaju sezonu. Nakon prve utakmice Delničana i Siščana slijede dva susreta u Sisku te potom, bude li potrebno, još jedna utakmica u Delnicama.