Dvostruki uspon na Učku

Danas iz Rapca starta najnapornija dionica Toura of Croatia; Mateo Franković: ‘Dođite, ljudi, navijajte za nas’

Kristian Sirotich

DOMAĆE SNAGE – Momčad Meridiana Kamena  / Snimio Kristijan SIROTICH

DOMAĆE SNAGE – Momčad Meridiana Kamena / Snimio Kristijan SIROTICH

Definitivno najzahtjevnija etapa, a sama činjenica da prolazimo kroz naš grad, kroz naš kraj, na terenu koji jako dobro poznajemo bit će nam dodatna motivacija – kaže Riječanin Emanuel Kišerlovski, član »Meridiane Kamen«, za koju voze njegov sugrađanin Mateo Franković i Josip Rumac iz Poljana



CRIKVENICA Biciklistička karavana jučer je prohujala Crikvenicom i preselila se do Rapca iz kojega će danas krenuti u svladavanje najteže dionice, »kraljevske etape« četvrtog izdanja Toura of Croatia.


Samo ime ukazuje da će dionica biti posebna, a kako i ne  bi bila kada će biciklisti iz Rapca krenuti na put dug 156,5 kilometara prilikom kojega će se dva puta popeti na Učku.


Prvo će morat svladati uspon s istarske strane, za kojega će mnogi biciklisti reći da je definitivno najzahtjevnija dionica u itinereru Toura, nakon toga će se spustiti do Rijeke, preći preko Korza i zaputiti se ka Ičićima iz kojih će krenuti na drugi i odlučujući uspon na Učku. Uspon koji bi mogao odrediti ukupnog pobjednika. I koji će vjerojatno to i učiniti. Hoće li to biti Bjelorus Kanstantsin Suitsou?




– Ja mislim da će ukupna pobjeda pripasti Radoslavu Rogini i da će on danas na Učki sigurno napraviti odličan rezultat – reći će Emanuel Kišerlovski, stariji brat mnogo poznatijeg Roberta, već nekoliko godina član jedine hrvatske momčadi na Touru, pazinske Merediane Kamen. Kišerlovski itekako dobro poznaje Učku, prije nekoliko godina i na Touru je napravio odličan rezultat. Jedan je, dakle, od pritajenih favorita. I pritom domaći momak.


Bakljada


– Definitivno najzahtjevnija etapa, a sama činjenica da prolazimo kroz naš grad, kroz naš kraj, na terenu kojega jako dobro poznajemo bit će nam dodatna motivacija. Stazu jako dobro poznajem i vjerujem da  mogu napraviti puno više nego sam napravio na Biokovu. Na tom se usponu jednostavno nisam dobro osjećao – zaključio je Kišerlovski.


No, zato se dobro osjećao Josip Rumac. Odličan u prvoj etapi, odličan na Biokovu. Iako po vokaciji nije brdaš. A kakav će tek biti na Učki. Prošle godine u Poljanama, nedaleko svoje rodne kuće, prijatelji su mu priredili vatreni doček.


– Bit će baklji i ove godine (ha, ha, ha), barem su tako najavili – otrkiva Josip Rumac, koji će na kraju ove sezone dres Merediane Kamen zamijeniti dresom slovenskog Adria Mobila. Momčadi za koju vozi i Radoslav Rogina. – Bilo bi mi drago da nešto napravim, naravno da je to poseban osjećaj. Utrka je i inače na najvišoj razini, konkurencija je nevjerojatna, a svi se mi nadamo da će danas na našem terenu biti poseban spektakl, da će biti sve puno gledatelja. Kakvu sam taktiku pripremio? Pokušat ću se nametnuti, a koliko ću u tome uspjeti vidjet ćemo. Znam samo da će biti kratko i slatko i da će ključna biti posljednja tri kilometra. Jednostavno, bit će svašta – zaključio je Rumac.


Bjegunac


A srce će posebno jako zakucati i još jednom Riječaninu u redovima Merediana Kamena. Mateo Franković na sebe je skrenuo pozornost u ravničarskom dijelu treće dionice kada se našao u bijegu s još četvoricom vozača. Reći će Mateo da je osjećaj bio sjajan, iako je u jednom trenutku proživio posvemašnji šok jer je jedan nepažljivi vozač pokušao izaći s parkirališta baš kada su bjegunci u punom sprintu prolazili kraj njega.


– Sjajno smo reagirali, srećom nije niti on išao brzo. Ali, definitivno su mi se u tom trenutku »noge odsjekle«. Trebalo je proći malo vremena da se svi priberemo i nastavimo dalje – otkrio je Franković, koji po vokaciji također nije specijalist za brdske dionice, ali će ipak na domaćem terenu to biti drugačije.



Peta etapa posebna je zbog toga što se u njezinih 155,5 kilometara krije čak 3.300 metara visinske razlike. Počev od uspona iz Rapca pema starom gradu u Labinu pa do dvaju uspona na Učku. Očekivani prvi dolazak na Poklon bit će oko 15 sati, potom se biciklisti spuštaju do Veprinca te zaobilaznicom odlaze do Jurdana nakon čega započinje uspon na Kastav (oko 15:40  sati), gdje ih čeka prvo brdski prolaz, a potom   i prolaz za bonifikacijske sekunde u Viškovu (oko 15:50). Iz Viškova idu na Saršone pa preko Pašca do Luizijanske ceste kojom se spuštaju u središte grada i preko Korza (oko 16:10 sati) kreću prema Opatiji, Ičićima i završnom usponu na Učku. Definitivno je to dionica koju treba vidjeti i barem na trenutak doživjeti.



– Brdo nije moja jača strana, ali Učku svi znamo, prošli smo tu rutu toliko puta na treningu. Posebno je lijep osjećaj da s ovakvom utrkom dolaziš u svoj grad i kako se približava ta dionica tako uzbuđenje raste. Što se može očekivati? Pokušat ću izdržati i pomoći našem Rumcu koliko god možemo. I, naravno, vjerujem da će biti puno naših navijača i ljubitelja biciklizma, a ja pozivam sve da dođu i podrže nas, jer svaka podrška dobro dođe kada umor počne ulaziti u noge. Dođite, ljudi, navijajte za nas, ali i za sve ostale bicikliste – zaključio je Franković.


I u pravu je. Izađite na dionicu, bit će prekrasnih mjesta za praćenje spektakularne biciklističke utrke, koja Hrvatsku svrstava uz bok najrazvijenijim zemljama svijeta. I, kada je u pitanju Tour of Croatia, ni po čemu za njima ne zaostaje.