Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Velika regata na Kvarneru

video DVADESETA FIUMANKA Maxi Jena brani naslov na jubilarcu

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2019. u 7:17 2019-06-08T07:17:00+02:00

Shainig se odjavio već s puta za Rijeku zbog određenih problema, ali očekujemo još pet, šest velikih ili jako brzih jedrilica. Očekujemo standardnu brojku od oko 200-tinjak jedrilica - kaže Davor Perović

RIJEKA  Malo pomalo Fiumanka je postala punoljetna, a vrlo brzo stigao je i njezin jubilej, danas se na moru ispred Kvarnera odražava već 20. izdanje riječkog praznika pod jedrima. Sve pod motom "Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!".

I posljednjih godina sve se pretvorilo u jedriličarki klasik - 200-tinjak jedrilica na moru, oko dvije tisuće sudionika, četiri različite regate unutar same priredbe... Te podosta gledatelja i znatiželjnika koji sve prate s kopna ili mora. No, neće nedostajati niti uvijek velike doze adrenalina među regatnim krstašima.

Ovaj put bez legendarnog Shininga, sedmerostrukog pobjednika (pet put pod vodstvom Željka Perovića) koji je u posljednji tren odustao zbog više sile. A i čekao ga je poveći put iz Crne Gore jer je promijenio vlasnika i matičnu luku s novim kormilarom Milošom Radonjićem.

Nova ruta

Dolazak je zato najavio Maxi Jena by ACI ovaj put kao EWOL na čelu s Gašparom Vinčecom kao i VOR 60 sada kao ClenSport što je stariji tip maxi jedrilice, ali obnovljene i jako konkuretne na čelu s Jurom Orelom. Tu je i neizostavni Molo longo kojeg će predvoditi prekaljeni Rajko Kujundžić, potom Barraonda s obilježjima zlatnog sponzora INA-e...

Dosadašnji pobjednici

2000. – Mali Viharnik, Zvonimir Bezić
2001. – Kodak, Tin Matulja
2002. – Kodak, Tin Matulja
2003. – Veliki Viharnik, Samo Potokar
2004. – Veliki Viharnik, Dušan Puh
2005. – Cometa, Rajko Kujundžić
2006. – AAG Big One, Marko Murtić
2007. – Anyway True, Maurizio Benčić
2008. – Umago Maxi Shining, Rajko Kujundžić
2009. – Umago Maxi Shining, Uroš Žvan
2010. – E 1, Agyd Pengg
2011. – E 1, Agyd Pengg
2012. – Casali, Samo Žvan
2013. – Umago Maxi Shining, Željko Perović
2014. – Umago Maxi Shining, Željko Perović
2015. – Umago Maxi Shining, Željko Perović
2016. – Umago Maxi Shining, Željko Perović
2017. – Umago Maxi Shining, Željko Perović
2018. – Maxi Jena, Ivan Kljaković Gašpić

 

- Shainig se odjavio već s puta za Rijeku zbog određenih problema, vratili su se s pola puta u Boku. Ali bit će zasigurno pet šest velikih ili jako brzih jedrilica, sati pred utrku su uvijek oni kad se prijavljue najviše posada - ističe Davor Perović, glavni operativac svega vezanog uz Fiumanku.

20190608_120030

- Očekujemo da će to biti standardna brojka od oko 200-tinjak brodova kao i svake godine. Kad je u pitanju Fiumanka pogledi su uvijek uprti prema nebu. Oni najvjerniji svjedočili su regatama po svakojakim uvjetima, po teškoj bonaci, škuroj buri, idealnim uvjetima... Ove godine nova je i ruta koja zaobilazi Omišalj. Trokut i taktika - Prognoza je dosta dobra. Trenutno nije baš onakva koja najavljuje puno vjetra, ali očekuje se pet do šest čvorova.

20190608_120032

20190608_120039

Promijenjena ruta? Ide se do Žurkova kao i do sada, obiteljska regata ostaje u istim gabaritims, a regatna se okreće oko bove na Žurkovu i ide u smjeru Velih vrata i okreće se negdje na sredini Kvarnera i vraća se nazad u luku. Bit će to trokut polje što će biti puno zanimljivije. Radi se puno više "manovri" i ima više taktičkog jedrenja tako da najveći brodovi neće biti favorizirani. To smo išli ciljano raditi, a drugi razlog je ovogodišnje praćenje regate, jer prvi puta idemo s prijenosom uživo i onda je to lakše pratiti s kamerama. Do Omišlja je drugačija linija i gubi se puno vremena - dodaje Perović koji je s Ljiljanom Ivetac glavni pokretački dvojac priredbe. Priredbe koja teži svake godine biti bolja.

Davor Perović / Snimio Damir ŠKOMRLJ

VR naočale

- Već smo u rutini. Nije bilo puno teže nego prijašnjih godina, premda je svake godine nešto novo. Nove ideje treba i realizirati, a i zato se uvijek treba puno toga poklopiti. Ovaj put to su VR naočale koje će omogućiti ljudima da se direktno uključe u rad posada, da prate regatu u realnom vremenu. Na tom smo zadatku angažirali nekih 20-ak ljudi. Sve drugo je standardno. Nadamo se da neće biti kiše, vrijeme će nas vjerojatno poslužiti, a očekivani vjetar je neki jugozapadni. Vjerujem da će biti lijepo svima koji dođu - zaključuje Perović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.