Skijanje

Crveni spust na Sljemenu bit će spreman za Snježnu kraljicu

Hina

Ivica Kostelić, rekorder sljemenskih utrka sa četiri postolja, tri druga i jednim trećim mjestom, prošlog siječnja se posljednji put kao natjecatelj spustio niz Crveni spust. Sada ga čeka nova uloga



Crveni spust na Sljemenu, koji će 3. i 4. siječnja 2018. godine po 12. put ugostiti najbolje slalomašice, a po 9. put najbolje slalomaše svijeta na utrci Svjetskog kupa, do kraja ovog tjedna bit će potpuno spreman za nadolazeće izdanje Trofeja Snježne kraljice, istaknuli su organizatori utrke na konferenciji za medije održanoj u srijedu u zagrebačkom hotelu Westin.


»Prezadovoljan sam time što je skijalište otvoreno za građanstvo još prošlog utorka, a tada sam, bez imalo lažne skromnosti, rekao da te večeri nigdje u Dolomitima nije bilo tako kvalitetno skijanje kao što je bilo na Sljemenu«, rekao je direktor Organizacijskog odbora utrke i hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.


Zasluga je to ekipe pod vodstvom Igora Žiljka, voditelja sljemenskog skijališta.




»Količina snijega nije bila upitna. To smo uspjeli postići zahvaljujući modernizaciji sustava za zasniježenje. Nadam se da ćemo nastaviti tim putem i napraviti još jedno jezero, jer nam je nedostatak vode veliki problem«, istaknuo je Žiljak.


Skijalište će za građanstvo biti zatvoreno u četvrtak, 28. prosinca, noćnim skijanjem. Tada će voditelj natjecanja Reno Fleiss i njegova ekipa krenuti sa završnim radovima na stazi.


»Do kraja ovog tjedna staza će biti spremna. Najavljeno je zatopljenje, ali štogod se dogodilo imat ćemo odgovor i pripremit ćemo čvrstu i stabilnu podlogu«, uvjeren je Fleiss.


Ovogodišnji natjecateljski program Trofeja Snježne kraljice stisnut je u dva dana. U srijedu, 3. siječnja, za bodove u Svjetskom kupu borit će se skijašice. Predviđeni start prve vožnje je u 13 sati, a druge u 16.30 sati. U četvrtak, 4. siječnja, za bodove će se boriti slalomaši. Njihova prva vožnja startat će u 12.45 sati, a druga u 16.30 sati.


»Bit će to novi izazov, jer ćemo u srijedu, nakon utrke skijašica, odmah imati i izvlačenje startnih brojeva u Ledenom parku na Tomislavovom trgu za utrku skijaša. Na taj način ćemo još jednom povezati Sljeme i Zagreb«, istaknuo je Vedran Pavlek te otkrio da će skijašice i skijaši po svoje brojeve dolaziti na klizaljkama


Kadrovi s izvlačenja bit će korišteni u prijenosima utrka, koje će realizirati ekipa Hrvatske radio-televizije, a slike iz Zagreba i sa Sljemena ponovno će obići sve kontinente.


»Prema dostupnim podacima o istraživanju gledanosti, sliku s utrke vidi oko 300 milijuna ljudi. Utrku će prenositi 25 televizijskih postaja, a istraživanje pokazuje da je samo u 13 europskih zemalja vrijednost TV promidžbe oko 6,3 milijuna eura«, istaknuo je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i Organizacijskog odbora utrke Miho Glavić.


Prošlogodišnji nastupi naših skijašica i skijaša nisu donijeli željeni rezultat, jer hrvatskih predstvnika nije bilo u drugoj vožnji. Leona Popović bila je jedina hrvatska skijašica na startnoj listi, nastupila je ozlijeđena i nije uspjela završiti prvu vožnju. Najbolji od šestorice hrvatskih skijaša bio je Istok Rodeš, koji je imao 33. vrijeme prve vožnje i za 13 stotinki ‘promašio’ drugu vožnju pa se drugi put u povijesti sljemenske utrke dogodilo da nije bilo nijednog domaćeg predstavnika u borbi za bodove.Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić prošle sezone nije uspio završiti prvu vožnju, ali je upravo na Crvenom spustu 2015. godine osvojio svoje jedine slalomske bodove u Svjetskom kupu završivši utrku na 15. mjestu. »Dosta dobro se osjećam, mislim i da se kvalitetnije skijam u slalomu nego prošle godine. Nadam se plasmanu među 30 najboljih, to mi je cilj«, najavio je Zubčić, koji će se pripremati u Kranjskoj Gori dok će trajati završni radovi na Crvenom spustu, kako bi spreman dočekao i utrke koje slijede nakon Trofeja Snježne kraljice.»Ide dosta naporan mjesec. Jako sam zadovljan svojom veleslalomskom formom. Već sam dvaput bio u Top 10. Napredovo sam stepenicu više. Veselim se i Olimpijskim igrama koje nam dolaze za malo više od mjesec dana. Sezona je jako duga i imam još jako puno toga za pokazati. Nadam se da tek sad ulazim u još bolju formu.«Osim Filipa Zubčića, na utrci skijaša će nastupiti još petorica hrvatskih reprezentativaca: Matej Vidović, Istok Rodeš, Natko Zrnčić Dim te braća Elias i Samuel Kolega. U konkurenciji skijašica Hrvatsku će predstavljati Leona Popović i Ida Štimac

Ivica Kostelić, rekorder sljemenskih utrka sa četiri postolja, tri druga i jednim trećim mjestom, prošlog siječnja se posljednji put kao natjecatelj spustio niz Crveni spust. Sada ga čeka nova uloga.


»Ivica će biti predvozač s kamerom na kacigi na obje utrke, tako da će gledatelji na Sljemenu još jednom moći pozdraviti našeg snježnog kralja«, najavio je Vedran Pavlek, kojega je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prozvao »motorom i mozgom« Trofeja Snježne kraljice, nakon što je prethodno zahvalio svojim sugrađanima na permanentnoj podršci u organizaciji utrke »koju ne bi bilo moguće složiti da nije bilo obitelji Kostelić i njihovih planetarnih rezultata«.


»Mislim da su svi skijaši uvijek zadovoljni dolaskom u Zagreb, jer im Zagreb uvijek pruži nešto više nego sva druga skijališta koja obilaze tijekom godine«, rekla je posebna gošća konferencije za medije, državna tajnica za sport Janica Kostelić, koja nije uspjela pobijediti na domaćem terenu, jer prvu sljemensku utrku nije završila, a u drugoj je ostala bez zaštitne rukavice te unatoč tome stigla do trećeg mjesta.


»Ne žalim ni za čim, tako ni za tom pobjedom. Postigla sam što sam željela i što sam si zacrtala, a to što nije došla i pobjeda na Sljemenu, nema veze«, rekla je Janica Kostelić te hrvatskim predstavnicima poželjela da budu zdravi i ostvare rezultate koje su zacrtali.