Gimnastički seminar u Opatiji

Čelništvo Vite želi dovesti Svjetski gimnastički kup u Rijeku i Opatiju!

Gimnastičarke Vite vježbale su za ovu priliku u Amadria Park Grand hotelu 4 opatijska cvijeta/M. ANIČIĆ

Gimnastičarke Vite vježbale su za ovu priliku u Amadria Park Grand hotelu 4 opatijska cvijeta/M. ANIČIĆ

Čast nam je što nam je Europska gimnastička federacija ukazala povjerenje, ali tu ne želimo stati. Želja nam je da napokon dobijemo gimnastičku dvoranu i onda se kandidiramo za domaćinstvo drugih velikih manifestacija – kaže Julija Ljubančić, potpredsjednica Vite i međunarodna sutkinja



RIJEKA U Gimnastičkom klubu Vita mogu biti itekako zadovoljni. Seminar o fizičkoj i mentalnoj pripremi gimnastičara, što je jučer završio u Opatiji, pokazao se kao pun pogodak za 30 sudionika iz čitave Europe, među kojima je bilo i sedmero hrvatskih trenera, koji su tijekom tri minula dana učili od vrhunskih stručnjaka, Njemice Ulle Koch, glavne trenerice njemačke federacije, te Nicka Ruddocka, kondicijskog trenera engleske reprezentacije. I pritom uživati u ljepotama Opatije koja nije nikoga ostavila ravnodušnim. Naprotiv. Toliko im se svidjela da su mnogi od njih opatijsku ljepoticu stavili u svoj plan destinacija koje će posjetiti tijekom predstojećih godišnjih odmora.


– Prvi put sam u Hrvatskoj i dojmovi su i više nego odlični. Divni ljudi, divan grad, imam samo riječi hvale za Opatiju i naše domaćine iz Vite – započeo je Nick Ruddock, koji je na opatijskom seminaru naišao na publiku gladnu znanja.


– Moram istaknuti da sam imao prilike raditi s odličnom skupinom ljudi kojoj sam nastojao prenijeti znanje o osnovama fizičke pripreme mladih sportaša. To je dosta kompleksno područje koje zna biti i prilično konfuzno. Stoga je moj zadatak tijekom ova tri dana bio, koliko je to moguće, pojednostaviti tu kompleksnu temu i trenerima prenijeti znanja koja će im pomoći u daljnjem radu. Mislim da su dosta naučili i da se ovaj seminar pokazao koristnim u oba smjera – rekao je Ruddock, koji je veći dio seminara iskoristio za praktičan dio u kojem su mu asistirale kadetkinje Vite.


Pohvale




Ulla Koch itekako je cijenjena u svijetu gimnastike, trenerica velikog znanja o važnosti mentalne pripreme svoju je pulenku Pauline Schäfer prije dvije godine u Montrealu dovela do titule svjetske prvakinje na gredi.



– Moja teorija je da gimnastičar može biti mentalno jak samo ako je njegov trener takav. Tek se tada može popesti na najvišu stepenicu postolja. To nije lako, treba tu puno znanja i učenja, od vježbi koncentracije, meditacije, disanja… Sve to pomaže da se sportaš smiri pred nastup, savlada tremu i makasimalno odradi svoj nastup. Iza nas su zanimljiva tri dana, rad u inovativnoj grupi. Odličan je osjećaj kad znaš da si dobro napravio svoj posao i da je seminar uspio. Tu je još i odličan ambijent u kojem smo boravili. Impresionirana sam svime, Opatija je divan grad, nadam se da ste svjesni kakav dijamant imate. U svibnju sa suprugom dolazim na odmor – rekla je Ulla Koch.Ksenija Budimir i Julija Ljubančić, čelnice Vite, dobile su mnoštvo pohvala na račun organizacije seminara koji je prije godinu dana pokrenula Europska gimnastička federacija u Francuskoj. S obzirom na uspješnost seminara i zainteresiranost trenera diljem Staroga kontinenta odlučeno je da će se seminar održati i ove godine, što su u Viti prepoznali kao odličan način za novi iskorak hrvatske gimnastike.

Znanje


– Stalno radimo na tome da se razina gimnastike u Hrvatskoj podigne, ne samo razina znanja u našem, već u svim hrvatskim klubovima. S obzirom da sam u stalnom kontaktu sa sucima iz cijeloga svijeta saznala sam da se traži domaćin drugog seminara pa sam Vitu nakon konzultacija u klubu i Savezu kandidirala za domaćinstvo. Europska gimnastička federacija je poznajući naš rad i rad Saveza prihvatila našu kandidaturu. Pripreme su trajale šest mjeseci, iza nas je seminar koji svi hvale, na što smo posebno ponosne – započela je Julija Ljubančić, potpredsjednica Vite i jedina hrvatska međunarodna sutkinja u ženskoj gimnastici. Nekadašnja juniorska prvakinja SSSR-a ne boji se novih izazova, ali da bi se napravio iskorak potrebna je gimnastička dvorana.



 U Viti ne kriju ambicije, tako su prije godinu dana u Rijeku doveli trenera Davea Kondrisa, Amerikanca koji je 27 godina radio u Ukrajini.


– Stalno povlačimo znanje u Hrvatsku i podižemo kvalitetu hrvatske gimnastike. I nastavit ćemo tim putem. Nadamo se da će netko u Gradu Rijeka napokon doći na ideju da bi nam trebao gimnastički dom. Jer uvjeti u Rijeci zaista nisu adekvatni za ozbiljan rad, trenera Davea smo jedva uspjele nagovoriti da ostane u Rijeci jer je zbog naših uvjeta mislio da se u Rijeci ne može napraviti nikakav iskorak u rezultatima. No, prevario se, sviđa mu se jer ozbiljno radimo i imamo kvalitetu. Vita je nastala da bi razvijala gimnastiku i radila s djecom koja mogu biti vrhunski natjecatelji i konkurirati na europskoj i svjetskoj razini, a ne da bismo skupljali članarinu i nešto zaradili. Naša seniorka Ema Kajić osma je na svjetskoj rang listi – kaže predsjednica Vite Ksenija Budimir.



– Sigurno da bi bilo puno ljepše da imamo pravu gimnastičku dvoranu jer bismo time seminar digle na još veću razinu. Ovako smo sprave preselile iz naše dvorane na Belvederu u Amadria Park Grand hotel 4 opatijska cvijeta. Nije bilo lako, ali je vrijedilo. Čast nam je što nam je Europska gimnastička federacija ukazala povjerenje, ali tu ne želimo stati. Želja nam je da napokon dobijemo gimnastičku dvoranu i onda se kandidiramo i za domaćinstvo drugih velikih manifestacija. Želja nam je dovesti Svjetski kup u Rijeku i Opatiju, ali zbog uvjeta u kojima radimo tako nešto je nemoguća misija.