ZOI 2018.

Čehinja Ledecka kreirala najveću senzaciju, evo što se još zbivalo osmog dana u Pjongčangu

Hina

Reuters

Reuters



Osmog dana natjecanja na XXIII. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu podijeljeno je devet kompleta medalja u osam sportova (alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, skijanje slobodnim načinom, brzo klizanje na kratkim stazama, skeleton i skijaški skokovi), a nove olimpijske pobjednike dobili su Češka, Slovačka, Norveška, Japan, Švicarska, Južna Koreja, Kanada, Velika Britanija i Poljska.


Češka skijašica Ester Ledecka (22) autorica je najveće senzacije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, ona je u subotu osvojila zlatnu medalju u superveleslalomu sa stotinkom prednosti ispred srebrne Austrijanke Anne Veith (28), odnosno 11 stotinki ispred brončane Lihtenštajnke Tine Weirather (28). Mlada Čehinja je sa starta krenula kao 26. nakon što su sve favoritkinje već završile svoje utrke i smatralo se kako su medalje podijeljene. Austrijanka Veith već je primala čestitke na obrani naslova. Zanimljivo, Ledecka će se u Pjongčangu natjecati i u daskanju na snijegu, gdje je prema prognozama imala daleko veće izglede za odličje, a u dosadašnjoj skijaškoj karijeri najbolji plasman u Svjetskom kupu u superveleslalomu bila su joj dva 19. mjesta prošle sezone. Velika favoritkinja Amerikanka Lindsey Vonn (33), koja dominira brzim disciplinama u Svjetskom kupu, okončala je utrku na diobi šestog mjesta.


Norvežanke Ingvild Flugstad Ostberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga i Marit Bjoergen osvojile je su naslov olimpijskih pobjednica u utrci ženska štafeta na 4×5 kilometara u skijaškom trčanju na ZOI u Pjongčangu, one su za dvije sekunde nadmašile srebrne Šveđanke. Do bronce su stigle Ruskinje sa 43.3 sekundi iza Norvežanki. Ključnu ulogu u norveškoj pobjedi imala je 37-godišnja Marit Bjorgen koja je nastupila u posljednjoj izmjeni. Za Bjorgen je ovo 13. olimpijska medalja, čime se izjednačila sa sunarodnjakom, biatloncem Oleom Einarom Bjorndalenom na prvom mjestu po broju osvojenih odličja na zimskim olimpijskim igrama u povijesti. Ipak, Bjorndalen je u prednosti jer ima jedno zlato više.




Poljak Kamil Stoch (30) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u skijaškim skokovima na velikoj skakaonici na ZOI u Pjongčangu i tako postao treći skakač u povijesti kojemu je to uspjelo. Stoch, koji je prije četiri godine u Sočiju osvojio zlata i na maloj i na velikoj skakaonici, u subotu je slavio sa 285.7 bodova zahvaljujući skokovima od 135.0 i 136.5 metara. Srebro je sa 3.4 bodova manje osvojio zlatni s male skakaonice otprije tjedan dana Nijemac Andreas Wellinger (22). Broncu je, kao i prije tjedan dana na maloj skakaonici, osvojio Norvežanin Robert Johansson (27) sa 275.3 bodova (137.5 i 134.5 metara).


Nakon srebrnih medalja na 15km i u dohvatnoj utrci na 10km, 33-godišnja slovačka biatlonka Anastazija Kuzmina osvojila je zlato u utrci na 12,5km u masovnom startu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. To joj je šesta olimpijska medalja u karijeri. Kuzmina je od starta nametnula jaki tempo, a do trećeg gađanja u stopu ju je pratila braniteljica naslova iz Sočija 31-godišnja Bjeloruskinja Darja Domračeva. No, na trećem gađanju Domračeva je promašila jednu metu i morala je u kazneni krug, pa se Kuzmina odvojila od pratnje, te je uvjerljivo osvojila zlato. Domračeva je zaostala je 18.8 sekundi i morala se zadovoljiti srebrom, a Norvežanka 27-godišnja Tiril Eckhoff ponovno je osvojila broncu, kao i prije četiri godine u Sočiju.


Švicarka Sarah Hoefflin (27) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u slobodnom skijanju u disciplini slopestyle na ZOI u Pjongčangu ispred srebrne sunarodnjakinje


Mathilde Gremaud (18) i Britanke Isabel Atkin (19). Rasplet natjecanja u slopestyleu bio je potpuno suprotan prognozama jer se niti jedna od osvajačica medalja ne nalazi među 10 najboljih u Svjetskom kupu.


Japanac Yuzuru Hanyu (23) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u umjetničkom klizanju na ZOI u Pjongčangu dominiravši natjecanjem. Hanyu je do svog drugog olimpijskog zlata stigao sa 317.85 bodova, 10.95 više od svog srebrnog sunarodnjaka Shome Una (20), odnosno 12.61 bodova više od brončanog Španjolca Javiera Fernandeza (26). Obranom naslova Hanyu je postao prvi klizač nakon 66 godina i Amerikanca Dicka Buttona koji je uspio osvojiti dva olimpijska zlata zaredom.Britanka Lizzy Yarnold (29) obranila je naslov olimpijske pobjednice u skeletonu na ZOI u Pjongčangu, ona je nakon četiri vožnje ostvarila 45 stotinki bolje vrijeme od aktualne svjetske prvakinje Njemice Jacqueline Loelling (23) koja je osvojila srebro, dok je broncu osvojila još jedna Britanka Laura Deas (29) sa 62 stotinke iza zlatne reprezentativne kolegice. Južnokorejka 19-godišnja Choi Minjeong osvojila je zlatnu medalju u utrci na 1.500 metara u brzom klizanju na kratkim stazama na ZOI u Pjongčangu. Srebro je pripalo 17-godišnjoj Kineskinji Li Jinyu, a 23-godišnja Kanađanka Kim Boutin ponovno je osvojila broncu, kao i prije četiri dana u utrci na 500 metara.U finalu muške utrke na 1.000 metara nastupilo je pet brzoklizača, no u posljednjem krugu trojica su završila u ogradi nakon greške Mađara Sandora Liu Shaolina, pa je 21-godišnji Kanađanin Samuel Girard osvojio zlato, dok je srebro pripalo 22-godišnjem Amerikancu John-Henryju Kruegeru. Od dvojice Južnokorejaca koji su pali u zadnjem krugu, brže se pribrao Seo Yira te je osvojio broncu.