Svjetska premier liga

Bronca za Anu Lenard u Parizu

Hina

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

U odlučujućem susretu za broncu Lenard je svladala Belgijanku Nele De-Vos 5-1, ostvarivši na kraju i najuvjerljiviju pobjedu



PARIZ  Ana Lenard osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 61 kilograma na prestižnom turniru Svjetske Premier lige u Parizu.


U 1. kolu Lenard je izgubila od Talijanke Nicole Forzelle sa 0-9, ali u repesažu mlada samoborska karatistica izborila je četiri pobjede i stigla do trećeg mjesta. Najprije je bila bolja od Azerbajdžanke Falide Abyeve sa 2-1, potom i minimalne pobjede istim rezultatom (1-0) u dvobojima s Francuskinjom Kheirom Belal i Slovenkom Tjašom Ristić.


U odlučujućem susretu za broncu Lenard je svladala Belgijanku Nele De-Vos 5-1, ostvarivši na kraju i najuvjerljiviju pobjedu. To je ukupno četvrta medalja za Hrvatsku, budući da su tijekom trodnevnog natjecanja brončana odličja osvojile i Jelena Kovačević (-55 kg), Ivona Tubić (-68 kg) te ženska reprezentacija u katama u sastavu Vlatka Kiuk, Petra Krivičić i Mihaela Petrović.




U današnjim nadmetanjima od ostalih naših najbliže postolju bila je Maša Martinović u kategoriji preko 68 kg. U prvom kolu bila je slobodna, u nastavku eliminirala Slovakinju Dominiku Tatarovu (2-0), a u četvrtfinalu je izgubila od proslavljene francuske predstavnice Nadege Ait Ibrahim (1-0).


S obzirom da je domaća karatistica izborila finale, Maša je dobila mogućnost nastupa u repasažu. Izgubila je prvu od dvije borbe do bronce, uspješnija je bila Talijanka Clio Ferracuti, ali tek sudačkim preglasavanjem (4-1) nakon što je borba završila bez bodova. U istoj kategoriji Ana Marija Bujas-Čelan na startu je izgubila od Slovenke Kaje Budić (4-2).


Bio je to prvi iz ciklusa turnira Svjetske Premier karate lige. Riječ je o sustavu natjecanja najbliži primjerice Svjetskom kupu u zimskim ili Grand prix natjecanjima u raznim borilačkim sportovima. Pariz je stalni domaćin, s najdužom tradicijom i redovito s najjačom konkurencijom. Ove godine nastupilo je čak 925 natjecatelja u seniorskoj konkurenciji iz 68 zemalja.


 Tijekom godine održat će se ukupno osam turnira Svjetske Premier lige, a prvi put domaćini će biti Egipat i Brazil. Sljedeći se održava polovicom veljače u nizozemskom gradu Almereu.


Glavni događaji sezone su Europsko seniorsko prvenstvo u Istanbulu i Europske igre u Bakuu, na kojem će karate biti jedini neolimpijski sport.