Spektakl

Boćarska poslastica: “Vargon Benčić” u subotu dočekuje najbolju ekipu svijeta

Igor Duvnjak

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Očekujemo podršku publike koja nas nikada nije iznevjerila, samo ime gostiju je najveća moguća reklama – kaže Davor Ćuška, uspješni predsjednik slavnog riječkog kluba



Ugodni sportski kutak, lijepi boćarski dom na Podvežici, u subotu je poprište sportskog spektakla za pamćenje. U prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka riječki sportski ponos »Vargon Benčić«, klub višedesetljetne bogate tradicije, protkane brojnim naslovima i uspjesima koje su kroz godine ostvarivala slavna imena raznih generacija, ugošćuje talijansku »BRB Ivreu«. Spominjanje ovog imena u boćarskim krugovima je kao da se uz nogometni teren kaže »Real Madrid« ili »Barcelona«.


Riječ je o boćarskom »dream teamu«, najboljoj ekipi na svijetu, višestrukim europskim prvacima. Radost za riječko boćanje je što su među njima i dva odvašnja momka, nekadašnji »benčićevci« Marko Beaković i Leo Brnić, najbolji »brzinac« svijeta. Ukratko rečeno, razloga je puno i previše da u subotu od 14 sati, kada počinje ovaj ogled za pamćenje, tribine na Podvežici budu pune, sintagma o traženju ulaznice više nije nimalo pretjerana s obzirom na to kakav su magnet gosti iz Italije i njihovi riječki domaćini.


Suparnik po želji


Ovi drugi, aktualni hrvatski prvaci, s mladom momčadi prosjeka od 24 godine u kojoj je Bruno Kraljić, s 22 godine iskusnik, a Alen Dretvić tinejdžer od 16 godina, održali su jučer »pressicu« u Boćarskom domu. Pred novinare su, osim Kraljića, izašli predsjednik »Vargon Benčića« Davor Ćuška, trener Čedo Vukelić, posljednjih dana često spominjani Kraljić, Mateo Načinović i Dario Juričić. Uza sve uvažavanje i hvaljenje subotnjih gostiju, nema ni izbliza o pomisli na »bacanje boće u trnje«, naprotiv.




Inspirani dolaskom imena kao što su Ballabene, Bruzzone, Grosso, Birolo, Deregibus, Pautassi, Mana Ferero kao i Beaković i Brnić, ljudi koji se osim klupskim mogu pohvaliti i pojedinačnim europskim i svjetskim naslovima domaćini sanjaju iznenađenje. Igra se na broj pobjeda, tako u slučaju uspjeha »Vargon Benčića« u subotu, a »BRB Ivree« na njezinom terenu, iduće subote slijedi razigravanje, kao da se u nogometu pristupa izvođenju jedanaesteraca.


– »BRB Ivrea«, višestruki prvak Europe, suparnik nam je po želji. Viceprvaci smo Hrvatske, ostvarili smo veliki uspjeh s mladom ekipom. Ona nam je oslonac za dalje, a ova nam je utakmica veliki podstrek – kazao je Davor Ćuška, višegodišnji uspješni predsjednik »Vargon Benčića«. – Očekujemo podršku naše publike, koja nas nikada nije iznevjerila. Ovo je najveća boćarska poslastica, samo ime gostiju je najveća moguća reklama.


Trener ekipe Čedo Vukelić zadovoljno trlja ruke čekajući veliki subotnji događaj.


Zatišje pred buru


– San svakog sportaša je jedan ovakav susret, igramo protiv najboljih na svijetu – kazao je trener Riječana. – U posljednjih pet, šest godina stalno su najbolji, jedino lani nisu bili prvaci Europe, zadovoljstvo je što su tamo i dva naša igrača, Leo Brnić i Marko Beaković.


Njegovi igrači su kao na iglama dok traje ovo zatišje pred subotnju boćarsku buru.– Nema smisla nabrajati koje su sve titule osvojili njihovi igrači – kaže Bruno Kraljić, svjetski prvak do 23 godine. – Prvenstveno nam je želja da zaigramo dobro. Čeka nas jako teška utakmica, pružimo li najbolje od sebe, možemo pobijediti. Dobijemo li ih u Rijeci, u uzvratu nikada ne zna. Trebat će jasno i malo sreće, želimo do uspjeha na krilima naše publike.

– Odigramo li onako kako znamo, možemo ih dobiti – smatra Mateo Načinović. – Moramo pružiti igru kakvu znamo, nadam se pobjedi.


– Naravno da ćemo se boriti za svaku boću, samo tako možemo doći do uspjeha – poručio je Dario Juričić.