Tradicija

BOĆANJE U subotu počinje Prva liga, evo što nas očekuje

Denis Frančišković

PREDVODNIK MOMČADI S PODVEŽICE – Bruno Kraljić (Vargon) / Snimio Roni BRMALJ

PREDVODNIK MOMČADI S PODVEŽICE – Bruno Kraljić (Vargon) / Snimio Roni BRMALJ

Klub smo od tradicije, ambicije su uvijek vezane za vrh, a zasad je najvažnije ući u doigravanje četiriju najboljih ekipa – tvrdi Čedo Vukelić. »Marinićima« i »Podhumu« ostanak prioritet



Nakon berbe odličja na svjetskoj smotri u Casablanci u fokusu boćara i boćarskih zaljubljenika od subote je elitna domaća liga. Već na startu dva susreta plijene posebnu pozornost, lokalni derbi »Vargona« i »Marinića« na Podvežici te gostovanje aktualnog prvaka »Zrinjevca« na Podhumu kod istoimenog povratnika u najbolje društvo. Kao i obično, najveće ambicije na Kvarneru ima »Vargon«, peterostruki prvak Hrvatske, klub s visokim ambicijama. »Marinićima« i »Podhumu« u prvom će planu biti očuvanje prvoligaškog statusa.


Momčad »Vargona« napustio je Luka Kukuljan koji karijeru nastavlja u Italiji, a pojačao je Saša Grgantov, donedavno najbolji igrač »Podhuma«. Iz druge ekipe najboljima su priključeni 17-godišnji Marin Vrljić i 14-godišnji Karlo Vukelić.


– Imamo prilično mladu ekipu, ali i dosta iskusnih igrača. Tu su Bruno Kraljić kao dvostruki omladinski prvak svijeta te Mateo Načinović i Dario Juričić kao nositelji igre – ističe Čedo Vukelić. – Spoj smo mladosti i iskustva, vjerujem da ćemo pružiti maksimum i po običaju zadovoljiti naše zahtjevne simpatizere. Za nešto više morat ćemo biti jako dobri u klasičnim disciplinama. No, klub smo od tradicije, ambicije su uvijek vezane za vrh, zasad je najvažnije ući u doigravanje četiri najbolje ekipe.





VARGON: Alen Dretvić, Saša Grgantov, Davor Jelovica, Siniša Juretić, Dario Juričić, Bruno Kraljić, Mateo Načinović, Dario Pavia, Antonio Prlaguzić, Kristijan Prodan, Marin Vrljić, Karlo Vukelić. Trener: Čedo Vukelić.


MARINIĆI: Ivan Barišić, Joško Buterin, Paulo Flego, Karlo Knežević, Aleksandar Korić, Dino Krizmanić, Sandro Ladavac, Mark Rumac, Josip Srića, Alen Šestan, Filip Šestan. Trener: Stevan Uzelac.


PODHUM: Saša Ban, Damir Cetina, Dejan Cetina, Ranko Čargonja, Andrej Fućak, Davor Fućak, Robert Fućak, Robi Jakotić, Marko Matijašić, Karlo Petrović, Ivan Prlaguzić, Ante Sliško, Vicenco Žagar. Treneri: Davor Fućak i Dejan Cetina.



Vrtlari favoriti


»Zrinjevac«, dvanaestorostruki prvak Hrvatske, iznova je favorit broj jedan, nakon čega slijedi poveća skupina klubova koja pretendira na od ove godine uvedeni »play-off«.


– »Zrinjevac« se dodatno pojačao Marinom Milićevićem i Teom Kuljišem, sada su još kvalitetniji. »Istra Poreč« ima novu, jaču momčad, dobili su na kvaliteti brzinskih igara, a izgubili na klasici. »Pazin« je dosta oslabljen, a od ostatka ekipa »Sokol« je jako dobar, »Biston« nezgodan na domaćem terenu – dodaje Vukelić.


Ždrijeb je odlučio da se već na startu susretnu »Vargon« i »Marinići«.


– Te utakmice znaju biti jako zanimljive, boćari se poznaju, tereni također. Respektiramo i »Mariniće« i »Podhum« kojima želim sve najbolje u ligi, ali mi se nadamo pobjedi na startu – zaključuje Vukelić.


Entuzijazam


Iza »Marinića« je jedna od najuspješnijih sezona, ove godine priređena je senzacija i osvojen Kup Hrvatske. Prinove su Dino Krizmanić iz »Pazina«, Sandro Ladavac iz »Kopra« te Josip Srića iz »Mario Gennarija«, dok su klub napustili Zoran Cuculić i Tomislav Dokozić.


– Prvi cilj je osigurati ostanak, ali i pružiti što bolje igre. Naravno, nadamo se da ćemo uspjeti – kratak je i jasan Valter Šebelja, predsjednik »Marinića«.


»Podhum« je povratnik u ligu nakon jedne godine, klub koji umnogome ovisi o entuzijazmu i velikim naporima boćarskih zaljubljenika s Grobnika. Ostao je bez najboljeg igrača, ali se zato pojačao Markom Matijašićem iz »Marinića«, Sašom Banom iz »Brajde«, Andrejom Fućkom iz »Njivica« i Robertom Fućkom iz »Pašca«. Ekipu će umjesto Vilima Žagara voditi trenersko-igrački dvojac Davor Fućak i Dejan Cetina.


– Svjesni smo da spadamo među slabije ekipe i da nas čeka gola borba za ostanak. U Drugoj ligi smo bili jako dobri, no ovo sad je druga priča. Sportski je nadati se… Klub smo s ograničenim budžetom i ne možemo dovoditi i plaćati skupe igrače – ističe Zlatko Ban, predsjednik »Podhuma«, kluba koji je 2001. godine osvojio Kup Hrvatske, a 2003. godine zauzeo četvrto mjesto u prvoligaškom nadmetanju.