Biciklistički maraton

BIG 4 Husqvarna MTB XCM Kup Hrvatske: Lenartu Noču svanulo na Rabu

Hrvoje Hodak

Foto: Petar LUPIĆ

Foto: Petar LUPIĆ



RAB – Iz dana u dan brojnim sportskim natjecanjima i razinom njihove organizacije, Rab dokazuje da s pravom nosi titulu prvog europskog otoka sporta za 2019. godinu. O tome svjedoči i drugo izdanje vrlo zahtjevnog biciklističkog maratona Big Four Husqvarna MTB XCM Kup Hrvatske 2019. koje je okupilo oko stotinjak biciklista. Maraton na Rabu, osim za Kup, bodovao i za UCI C3 – UCI MTB svjetsku rang listu, a osim domaćih snaga, na Rab su stigli i biciklisti iz Slovenije, Italije, Austrije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovačke i jedna vozačica iz Tajlanda na rekreativnoj utrci Felix Arba.


Ispunjen je i cilj organizatora da na start utrke privuče i što više rekreativaca. U tu svrhu osmišljena je ruta 28 kolometara duge rekreativne staze »Felix Arba«, koja je s Trga Sv. Kristofora, bicikliste odvela parkom Komrčar, preko uvale Sv. Eufemije pokraj istoimenog samostana, te dalje Premužićevom stazom u šumu Dundo. Prekrasnom šumskom cestom biciklisti su nastavljali do zapadne obale Raba i uvale Sv. Kristofora gdje su se ponovno uključili na drugi dio Premužićeve, pa 15 kilometara dugom dionicom do okrjepne stanice 1, na kojoj su im volonteri Triatlon kluba Rab ponudili izotoničan napitak, energetske čokoladice i voće. Od tuda do cilja valjalo je laganom vožnjom prijeći još 8 kilometara istim putem preko uvale Sv. Eufemije do ciljne arene u središtu grada Raba, na Trg Sv. Kristofora gdje je organiziran ručak za sve sudionike i podjela medalja.


Kruna događanja bila je je utrka za najmlađe »KIDS BIG 4« koja je okupila oko stotinjak djece vrtićke i mlađe osnovnoškolske dobi. Djeca su startala nakon podjele startnih brojeva, a u cilju ih je dočekala medalja.




Oranizatori utrke bili su BK »Spalatum« iz Splita i »Campetto« iz Rijeke, uz potporu Grada Raba i TZ Grada Raba i novoosnovanog BK Maga te podršku dječjeg vrtića »Pahuljica« i udruge »Kocka«.


Rezultati, Elite žene (70 km): 1. Sabina Rzepka (Pol), 2. Kristina Lukačević (Hrv), 3. Ema Filipović (Hrv), Elite, muški: 1. Lenart Noč (Slo), 2. Milo Pilski (Hrv), 3. Matija Meštrić (Hrv), sport: 1. Davor Krezić (Hrv), 2. Martin Legović (Hrv), 3. Bruno Novotny (Hrv), Master 1: 1. Marko Fržop (Hrv), 2. Marko Balantic (Slo), 3. Ronald Macan (Hrv), Master 2 (52 km): 1. Relvis Glavić (Hrv), 2. Marko Marčelja (Hrv), 3. Marko Velepić (Hrv),Master 3: 1. Iztok Kuret (Slo), 2. Artur Gilewski (Pol), 3. Zoran Perić (Hrv),kategorija I: 1. osvojio je Ćiro Gomojić (Hrv), 2. Mataija Gršo (Hrv), 3. Zvonimir Perkušić (Hrv).

Rabljani dominirali među rekreativcima


U kategoriji rekreativaca s licencom M prvo mjesto zauzeo je Dino Pahljina (Mag) iz Raba, drugi je bio njegov klupski kolega Tomislav Dumić, a treći je bio Josip Žitković (Pakoštane).


Na rekretivnoj biciklističkoj stazi od 30 kilometara prva dva mjesta pripala su Rabljankama. Prva je bila Mirjana Kordić, a druga Dominika Domijan. Rabljankama se na pobjedničkom postolju pridružila i Tajlanđanka Thanomrat Bauer.


Kod muškaraca u rekreativnoj kategoriji, opet su na postolju bila dva Rabljana. Prvi je bio Ian Peran (Mag), drugi Jurica Radulović (Lovinac) i treći Marin Tomulić (Rab).