SP u gimnastici

Amerikanka Simone Biles osvojila 12. zlato i ušla u povijest

Hina

Simone Biles morala je odustati

Simone Biles morala je odustati



DOHA Amerikanka Simone Biles (21) osvojila je zlatnu medalju u višeboju na svjetskom gimnastičarskom prvenstvu u Dohi osvojivši 12. zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima pri čemu četvrto zlato u višeboju što nije uspjelo nikome.


Olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira je pobijedila sa 57,491 bodova ispred Japanke Mai Murakami (55,798) i sunarodnjakinje Morgan Hurd (55,732). Zanimljivo, Amerikanka je slavila premda je pala na preskoku i gredi, te napravila pogrešku na parteru.


Biles je nakon sjajnog nastupa na OI u Rio de Janeiru gdje je osvojila četiri zlatne medalje uzela jednogodišnju pauzu. Vratila se treninzima početkom ožujka ove godine. Večer uoči kvalifikacija je završila u bolnici zbog problema s bubrežnim kamencem, a tijekom finala je nizala pogreške, no ipak je osvojila zlato. Svoje četvrto u višeboju što nije uspjelo niti jednoj gimnastičarki. Bila je zlatna u Antwerpenu (2013.), Naningu (2014.), Glasgowu (2015.) i sada u Dohi.




Ukupno je osvojila 12. zlato pri čemu deveto pojedinačno. Rekordnih devet pojedinačnih zlata ima i Ruskinja Svetlana Horkina, a mladoj Amerikanki do apsolutnog rekorda na svjetskim prvenstvima nedostaju još tri zlata kako prestigla i Rusa Vitalija Šerba koji ima 11 pojedinačnih zlatnih medalja. Rekord će možda već oboriti u Dohi jer sada slijede finala po spravama.