Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Napeta bitka za prvo mjesto

Oracle Teamu pobjeda u America's Cup nakon dramatičnog povratka

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2013. u 9:39 2013-09-26T09:39:11+02:00

Pothvat Oracleove posade još je veći kada se zna da su u finale ušli s kaznom od dva boda. Branitelj naslova je zbog nedozvoljenih modifikacija na AC45 katamaranima u pripremnim regatama kažnjen s dva boda i 250.000 dolara. Bila je to najstroža kazna dodijeljena nekom timu u cijeloj povijesti America’s Cupa. Nakon što su kažnjeni trebalo im je 11 pobjeda i uspjeli su.

SAN FRANCISCO Posada američke jedrilice Oracle Team USA osvojila je 34. izdanje America's Cupa, najpoznatije i najcjenjenije jedriličarske regate na svijetu, pobijedivši u odlučujućem plovu Emirates Team New Zealand (ETNZ). 

ETNZ je u seriji na devet pobjeda vodio 8-1, no Oracle se nije predao i nanizao je osam uzastopnih pobjeda obranivši naslov pobjednika. Svjetski mediji trijumf Oraclea odmah su proglasili jednim od najdramatičnijih povrataka u povijesti jedrenja, ali i sporta uopće.

Posada Oraclea u potpunosti je dominirala posljednjim plovom America's Cupa koji održan u zaljevu San Francisca i na koncu je slavila sa 44 sekunde prednosti.

"Ostvarili smo čudo. Bili smo na dnu, a sada smo pobjednici. Hvala dečkima što se nisu predali u trenucima kada smo gubili 1-8," kazao je skiper ekipe Oracle Jimmy Spithill.

Pothvat Oracleove posade još je veći kada se zna da su u finale ušli s kaznom od dva boda. Branitelj naslova je zbog nedozvoljenih modifikacija na AC45 katamaranima u pripremnim regatama kažnjen s dva boda i 250.000 dolara. Bila je to najstroža kazna dodijeljena nekom timu u cijeloj povijesti America’s Cupa. Nakon što su kažnjeni trebalo im je 11 pobjeda i uspjeli su.

Samo regatno polje bilo je postavljeno između Golden Gatea i Bay Bridgea, a prolazilo se uz Alcatraz. Procjenjuje se da je samo posljednju regatu s obale gledalo više od 50.000 ljudi.

"Ova regata će promjeniti jedrenje. Privukli smo veliku pažnju medija, ali i navijača. Mnogo ljudi koji nikada nisu pratili jedrenje sada su se zainteresirali za ovaj sport," kazao je američki milijarder Larry Ellison, vlasnik svemirski dizajniranog pobjedničkog katamarana. Premda se gotovo u isto vrijeme održavala velika Oracleova konferencija na kojoj je sudjelovalo 60.000 ljudi, Ellison je stigao na regatu. Ostavio je financijere, dioničare i novinare kako bi pratio dramatičnu završnicu.

Za većinu stručnjaka regatu su prelomila dva detalja. Sve se okrenulo kada su Amerikanci zamijenili legendu Johna Kosteckog s Benom Ainslijem na poziciji taktičara. Britanac je četverostruki olimpijski pobjednik i njegovim dolaskom Oracle se 'probudio'. Drugi prijelomni trenutak dogodio se u 13. regati u kojoj su Novozelanđani imali oko kilometar prednosti pred braniteljem naslova. Međutim, nekih pola kilometra prije cilja Regatni odbor prekinuo je jedrenje zbog isteka vremenskog limita od 40 minuta. Barkeru bi pobjeda u 13. regati donijela ukupnu pobjedu u America's Cupu. No, zbog isteka vremena 13. regata se ponovno jedrila i nekoliko sati kasnije Amerikanci su pobijedili smanjivši na 5-8 nakon čega se 'okrenuo vjetar'.

Nije potrebno naglašavati kakvo je raspoloženje vladalo u suparničkom taboru. Nakon što su 'Kiwiji' poveli 8-1 na Novom Zelandu se pripremalo veliko slavlje. Novozelandska vlada je Emirates Team New Zealand pomogla sa 30 milijuna dolara nadajući se kako će osvojiti jedriličarski 'sveti gral'

"Teško mi je prihvatiti ovaj poraz. Nije mi jasno kako smo ispustili veliku prednost," kazao je novozelandski skiper Dean Barker. Nakon poraza ETNZ-a čak se oglasio i novozelandski premijer John Key.

"Šteta, bili smo blizu," poručio je Key.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija