Kapetan ''Kockastih'' na meti ''Vragova''

Zov Otoka: Manchester United želi Darija Srnu!?

Marko Cvijanović

Priča pije vodu s obzirom na nezavidan položaj »vragova« na premierligaškoj ljestvici i neispunjena očekivanja navijača, ali i očajnički pokušaj trenera Louisa Van Gaala da konsolidira obrambene redove



RIJEKA » »Manchester United« želi Darija Srnu! Vijest je izletjela izvan nekih strogo kontroliranih »otočnih« okvira, ali je navodno točna. Po istoj je Srna odlučio pristati na ponudu s Old Trafforda, što bi značilo da predstoji jedino dogovoriti uvjete raskida ugovora sa »Šahtarom«. Priča pije vodu s obzirom na nezavidan položaj »vragova« na premierligaškoj ljestvici i neispunjena očekivanja navijača, ali i očajnički pokušaj trenera Louisa Van Gaala konsolidirati obrambene redove i u tom kontekstu osnažiti momčad već tijekom zimskoga prijelaznoga roka. Srnino ime se, doduše, dosad nije spominjalo među pojačanjima »Manchester Uniteda«. Na popisu Van Gaalovih želja bili su središnji branič dortmundske »Borussije« Matt Hummels, branič kijevskog »Dinama« Aleksandar Dragović, branič »Basela« Fabian Schar, branič »Zenita« Ezequiel Garay i branič »Aston Ville« Ron Vlaar.



Veznjak engleskog velikana Manchester Uniteda i nizozemske nogometne reprezentacije Daley Blind mogao bi izbivati s travnjaka i šest mjeseci zbog ozljede koljena koju je zadobio prošlog tjedna tijekom reprezentativne utakmice protiv Latvije u sklopu kvalifikacija za odlazak na EURO.   – Blind će još 10-ak dana morati nositi zaštitu na koljenu, a onda će obaviti još jedan pregled i tada ćemo znati više o njegovoj ozljedi. Nije tako loše kako su liječnici mislili, ali svejedno čini mi se da će oporavak potrajati. Možda i šest mjeseci – izjavio je Louis van Gaal.


  Dariju Srni ljetos je počela teći dvanaesta godina u »Šahtaru« uz koji ga vežu profesionalne, ali i vrlo emotivne okolnosti, što najbolje potkrepljuje činjenica da je kapetan »kockastih« i ukrajinskoga giganta nedavno poslao dvadeset tona metkovskih mandarinki djeci ratom zahvaćenoga Donjecka. Srna je u svakom slučaju drukčije promišljao svoju budućnost u »Šahtaru« i Donjecku. Iako je tijekom ukrajinske karijere u nekoliko navrata na stolu imao izdašne ponude velikih klubova, svaki je put poslije iskrenih razgovora s predsjednikom »Šahtara« i velikim prijateljem Rinatom Ahmetovim ostao vjeran klubu u kojem je doživio svoju međunarodnu afirmaciju. Situacija se, međutim, značajno promijenila onoga trenutka kada je Ukrajinu zahvatio ratni vihor, a Donjeck postao daleko od grada koji bi bio obiteljska oaza Srninih.




  Možda nekima može zvučati čudno da »Manchester United« želi igrača »Šahtara« koji je u svibnju zakoračio u 33. godinu, ali Srnina ovosezonska statistika kaže sasvim suprotno. Srna je na svim utakmicama za »Šahtar« ove sezone upisao punu minutažu, na 16 utakmica (11 ukrajinska Premierliga, 1 ukrajinski Superkup i 4 Liga prvak) odigrao je maksimalnih 1440 minuta, uz tri postignuta pogotka i dvije asistencije. Statistiku su jedino u manjoj mjeri »pokvarile« reprezentativne brojke. Srna je odigrao pet utakmica za »kockaste«, a za maksimalnu minutažu nedostajalo je tek zadnjih dvanaest minuta prijateljske utakmice s Ciprom u Puli kada ga je izbornik Niko Kovač izvadio iz igre u 78. minuti.