Trener Rijeke

‘Znam da je moja odluka za neke teška’: Kek otkriva zašto je prekrižio Jelića za Europsku ligu

P. N.

Cibalia je sada formirana momčad. Puna je samopouzdanja i neće biti lako doći do bodova. Vinkovčanima moramo što prije nametnuti naš ritam igre. Dovoljno je reći da igramo na Rujevici. A kako ćemo izgledati, prepustite svlačionici i – meni. Moja je odluka – poručio je Matjaž Kek



RIJEKA Kada su Vinkovčani posljednji put, u svibnju, gostovali na Rujevici bilo je – ludilo. Rijeka je pobjedom kolo prije kraja HNL-a osvojila naslov prvaka. Pun teren slavlja, s tribina slijevala se bujica radosti i veselja. Sada Cibalija dolazi osokoljena nakon pobjede u slavonskom derbiju, naravno nad Osijekom, poslije stanke zbog obveza reprezetacije u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine. Riječani nemaju izbora, dvaput su u sedam kola izgubili, potrošili kredit, samo pobjeda drži glavu iznad vode. U obrani naslova. Predstavlja se nova Rijeka, stigli su novi igrači… Svi su gladni nogometa nakon stanke.


– Zanimljive su utakmice nakon prvenstvene pauze. S nestrpljenjem se očekuje ulazak u nove izazove. Puno je bilo promjena u ekipi, stanka je bila ujedno i kraj prijelaznog roka. Radili smo na treinzima. Dolazi ekipa koja je dobila nekoliko utakmica zaredom. Cibalia je sada formirana momčad. Puna je sampouzdanja i neće biti lako doći do bodova. Vinkovčanima moramo što prije nametnuti naš ritam igre. Dovoljno je kazati da igramo na Rujevici. A kako ćemo izgledati prepustite svlačionici i – meni. Moja je odluka. Odigrali smo dvije prijateljke utakmice. Raduje me naglašena želja igrača za radom. Jamstvo uspješnosti. Učinit ćemo sve da dođemo do novih bodova. Uz respekt i poštivanje suparnika.


Gostovanje Cibalije budi lijepe uspomene, kada se na Rujevici slavilo do zore?




– Slike slavlja ostaju zauvijek. Kada je u životu tako, dobro je pogledati unazad, sjetiti se čudesne priče, povijesne utakmice, ali život ide dalje. Pred nama su nova dokazivanja. Uspomene su ipak samo uspomene.


Zanimljiv materijal


Zdravstveni bilten?


– Maleš i Črnic su nešto trenirali, ali Maleš ima problema s tom ozljedom i pitanje je hoće li, a isto vrijedi i za Slugu, biti u kadru za utakmicu. Črnic je malo bliže… Pojavio se problem s Elezom, nezgodno je pao na rame. Bradarić i Vešović su trenirali u četvrtak po povratku s reprezentativne epizode. Maleš, Črnic i Sluga su pod upitnikom, ali najdalje od momčadi je Sluga, sigurno će braniti Prskalo.


Mogla bi početi dva nova »beka«, Mavrias i Davidson te Acosty…?


– Ako pričamo o novim licima uzmimo u obzir sve igrače. Puno je novih lica pa se zarotiralo kao i uvijek na početku sezone. Drago mi je da aklimatizacija bila uobičajena. Igrački, taktički i tehnički nije kod svih isti proces uklapanja u momčad i sustav igre. Razumljivo je trener u probemima kada mora najprije tjelesno podignuti igrača, a onda ga staviti u taktički kalup. Ali zato sam plaćen! Nastojat ću to napraviti u što kraćem roku. A hoće li netko od njih zaigrati od početka u susretu s Cibalijom ili će u igru ući kasnije, odnosno biti u kadru, riješit ćemo kroz trening. Ima zanimljivog materijala. A utakmica svakih nekoliko dana. Jednom pogodiš, drugi puta ne… To je nogomet. Sigurno je da imamo širinu, možemo kombinirati, a ritam će biti paklen.


Gavranović?


– Rečeno mi je da je Gavranović igrač Rijeke. Igrača gledam i vrednujem po tome što pruža na treningu i na utakmicama. Svatko nosi svoj križ. Gavranović je posljednje utakmice odigrao na visokoj razini, treninge je odradio maksimalno profesionalno. Ja odlučujem hoće li igrati i kada s obzirom na to da je igrač Rijeke pod ugovorom do 15. lipnja.


Dobrodošla stanka


Bradarić nije igrao za Hrvatsku, Vešović je briljirao u sastavu Crne Gore. Koliko to utječe na pripremu utakmice za Cibaliju?


– Bradarić je lakše ozlijeđen ušao u prvenstvenu stanku. Stisnuo je zube i odigrao utakmicu u Zaprešiću. Stanka mu je dobrodošla. Da sanira ozljedu i kontroliranim treningom zadrži razinu igre. Nije igrao, malo je bilo i treniranja, a puno putovanja. Radio je u četvrtak. U kadru je za Cibaliju. Vešović je bitna karika reprezentacije Crne Gore koja je u silovitom naletu. Vidjet ćemo s obzirom na njegovu potrošnju, a znake kakav je Vešović, ali i stanje igrača koji bi ga trebao zamijeniti, kolika će mu biti minutaža.


Cibalia, AEK na Rujevici pa serija teških gostovanja?


– A to je tako u sportu. Lijepo je u pobjedama gledati radosne ljude oko tebe. Kući smo odigrali dosta utakmica, išli na ruku Rudežu. Sada moramo putovati. Zato sam naglasio važnost logistike. O svakom putovanju, regeneraciji igrača. Radimo plan. Nama je teška svaka utakmica nakon što smo u prvenstvo ušli dvama porazima.


Priča se dosta o Jelićevu izostavljanju s europskog popisa?


– Ne priča se, nego se piše… Pisalo se, a ne pričalo. Sužen izbor stavio me pred dilemu, u tom trenutku morao sam odlučiti. Preuzimam odgovornost. Neki se igrač brže aklimatizira, drugome treba više vremena da uđe u Rijekin ritam igre. Za dva tjedna bih možda drukčije odlučio. Znam je da moja odluka teška za nekoga. U sportu je tako. To je jedino što imam kazati na tu temu!