EURO 2012.

Zlatnu kopačku dobio Fernando Torres

Hina

Iako je Torres među šest igrača koji su na Europskom nogometom prvenstvu zabili po tri gola pripala mu je Zlatna kopačka jer je igrao najmanje vremena



KIJEV – Španjolski napadač Fernando Torres, prvi igrač koji se upisao među strijelce u dva uzastopna europska finala, dobitnik je i Zlatne kopačke za najboljeg strijelca Europskog nogometog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.


Iako je Torres među šest igrača koji su na Europskom nogometom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini zabili po tri gola i među dvojicom koji su imali i po jednu asistenciju pripala mu je Zlatna kopačka jer je igrao najmanje vremena.


Najbliži mu je bio Mario Gomez (Njemačka), koji je također zabio tri gola i imao jednu asistenciju ali u više vremena igre.




Prema pravilima UEFA-e ako više igrača postigne isti broj pogodaka, gledaju se ostvarene asistencije, a ako su igrači i po tom mjerilu izjednačeni gleda se broj minuta provedenih u igri.


Torres, koji je zabio dva gola u skupini protiv Irske i jedan u finalu protiv Italije igrao je ukupno 189 minuta a Gomez 282 minute.


Po tri gola dali su i Mario Balotelli (Italija), Cristiano Ronaldo (Portugal), Alan Džagojev (Rusija) i Mario Mandžukić (Hrvatska).


Reprezentacija Španjolske je u finalu Europskog nogometog prvenstva na Olimpijskom stadionu u Kijevu pobijedila Italiju 4:0 (2:0), postavši prva reprezentacija na svijetu koja je spojila tri velika naslova, ali i prva koja je obranila europski naslov.