ŽNS pokreće disciplinski postupak

Zlatku Petričeviću prijeti doživotni izgon iz nogometa!

Marko Cvijanović

U Petričevićevu slučaju moguće je primjeniti Članak 35. Disciplinskog pravilnika HNS-a koji za izrazito teške prekršaje predviđa isključenje iz nogometne organizacije



RIJEKA Disciplinska komisija Nogometnog saveza Županije primorsko-goranske pokrenut će postupak protiv predsjednika Nogometnog kluba »Pomorac« Zlatka Petričevića, koji je u utorak fizički napao, vrijeđao i prijetio smrću novinaru i fotoreporteru »Novog lista« Denisu Frančiškoviću i Sergeju Drechsleru, što bi za posljedicu mogao imati  njegovo isključenje iz nogometne organizacije. U Petričevićevu slučaju moguće je, naime, primjeniti Članak 35. Disciplinskog pravilnika Hrvatskog nogometnog saveza, što u prvim dvama stavcima kaže da se kazna isključenja iz nogometne organizacije izriče se za izrazito teške prekršaje, a osoba kažnjena ovom vrstom kazne briše se iz članstva nogometne organizacije i ne može obnašati nikakvu nogometnu funkciju.


Članak 40. istog pravilnika objašnjava težinu prekršaja i kaže da se takvima smatraju oni koje je počinitelj činio naročito odlučno, uporno ili bezobzirno ili je prekršaj prouzročio naročito teške posljedice ili je učinjen u naročito teškim okolnostima. Budući da se prijetnje smrću i fizički nasrtaj na novinara i fotoreportera tijekom njihovih uobičajenih radnih dužnosti u predvorju žukničkoga stadiona nedvojbeno smatraju težim prekršajem, predsjedniku »pomorca« prijeti izgon iz HR nogometa.



Policijski službenici Treće policijske postaje nastavljaju s utvrđivanjem činjenica i ispitivanjem očevidaca koji su svjedočili naguravanju i  verbalnim prijetnjama  novinarskoj ekipi koje je izrekao predsjednik Uprave NK Pomorac Zlatko Petričević i njegov brat Marko Petričević, potpredsjednik Kluba. Novinar Denis Frančišković pozvan je na obavijesni razgovor jučer poslijepodne pa će danas biti jasnija kvalifikacija neupitnog nasilja, no sve je izvjesnije da je riječ o težem obliku nasilja, odnosno kaznenom progonu braće Petričević.  Zlatko Petričević se u društvu odvjetnika Ljube Kostiča u policijskoj postaji branio šutnjom ali je naglasio da iza cijelog incidenta stoje neke osobe koje ne žele dobro niti rukovodstvu Kluba kao ni igračima. Neslužbeno doznajemo da će zatražiti pomoć USKOK-a s pripremljenom  dokumentacijom NK Pomorac koja uključuje po njemu i sumnjive dosadašnje potpisane ugovore  između igrača i bivše uprave kluba. Jučer je  saslušan i Marko Petričević. (S. K.)





Predsjednik Disciplinske komisije županijskog nogometnog saveza, Ivan Smokrović, jučer je potvrdio da spomenuto tijelo raspolaže saznanjima vezanim uz događaj isključivo temeljem napisa u tiskanim i elektronskim medijima i da, shodno tome, razmatra primjenu disciplinskog pravilnika. Formalnost može biti zadovoljena i temeljem disciplinske prijave koju može podnijeti bilo koji član nogometne organizacije.  


U međuvremenu, prijavu protiv Zlatka Petričevića europskoj nogometnoj federaciji UEFA-i podnio je Zoran Stevanović, nacionalni koordinator FARE mreže koja se bavi svim oblicima borbe protiv diskriminacije u nogometu.


– Prijavili smo, uz suglasnost HNS-a, predsjednika »Pomorca« Zlatka Petričevića UEFA-i budući da je njegovo ponašanje jednostavno nedopustivo. Dok čekamo odgovor UEFA-e osluškivat ćemo, naravno, i reakcije disciplinskih tijela HNS-a. Očekujem rigoroznu kaznu, tim više što FARE i UEFA već izvjesno vrijeme žele ustrajati na što boljoj suradnji s medijima i institucijama. UEFA je posebno alergična na ovakve ispadne nogometnih djelatnika, baš zato očekujem da sankcije budu primjerene težini počinjenog djela – poručio je Stevanović, koji znakovito ukazuje na »monitoring« disciplinskih tijela HNS-a, očito poučen nekim primjerima iz bliže prošlosti kada su počinjena (ne)djela i kazne bile u koliziji.


To, uostalom, dopušta i »klizna« primjena disciplinskog pravilnika što u dvama člancima (84. i 85.) pod pojmovima »vrijeđanje, klevetanje i nasilno ponašanje«, odnosno »poticanje mržnje i nasilja« predviđa širok raspon kazni. Od novčane u iznosu ne manjem od 10 tisuća kuna, do zabrane obavljanja funkcije u nogometu u trajanju od dva mjeseca do dvije godine. Vrijeme će pokazati hoće li se HNS-ovi disciplinci, ne samo oni na županijskoj razini, obračunati sa žukničkim nasilnicima za koje ne smije biti mjesta u hrvatskom nogometu.