Izbornik za Novu TV

Zlatko Dalić govorio o slavlju, zdravstvenom stanju igrača, Francuskoj, a Vatrenima iz 98′ uputio poseban poziv

P. N.

Zlatko Dalić / Reuters

Zlatko Dalić / Reuters

Oni su bili treći na svijetu i nakon toga je cijeli svijet znao za Hrvatsku. Mi smo ih sad pretekli i neka im ne bude žao i moja želja i želja svih igrača je da svi Vatreni koji mogu budu naši gosti na finalu u Moskvi, naravno da budu sa šefom Ćirom tu



Nogometna reprezentacija izborila je finale Svjetskog nogometnog prvenstva u kojem će ove nedjelje igrati protiv Francuske. Dan nakon velike pobjede hrvatskih nogometaša u polufinalu protiv Engleske, reporter Nove TV Saša Lugonjić u Moskvi je razgovarao s izbornikom Zlatkom Dalićem.


“Dobro, vjerojatno mi još nismo svi svjesni ovoga što smo napravili i gdje je Hrvatska došla, ali valjda će to doći kasnije, kad budemo malo stariji. Sjajno, fantastično, ogroman uspjeh, ali mislim da tu nije kraj. Moramo se spremiti za finale, mi smo do toga došli ovdje, nismo bili bahati u izjavama, radili smo, šutjeli, i došli smo do kraja i jedan korak je ostao”, odgovorio je Dalić na pitanje je li im sjeo uspjeh koji su postigli.


Govoreći o generaciji ’98 i uspjehu koji su oni sada postigli rekao je kako je stalno govorio da mi svi skupa u Hrvatskoj živimo u sjeni Vatrenih.




“Ja sam stalno govorio da mi svi skupa u Hrvatskoj 20 godina živimo u sjeni Vatrenih. I zasluženo. Oni su napravili sjajan uspjeh za Hrvatsku kad je bilo najpotrebnije, kad se stvarala država, i oni su bili treći na svijetu i nakon toga je cijeli svijet znao za Hrvatsku. Mi smo ih sad pretekli i neka im ne bude žao i moja želja i želja svih igrača je da svi Vatreni koji mogu budu naši gosti na finalu u Moskvi, naravno da budu sa šefom Ćirom tu. Da dođu, da nas podrže. Hrvatska mora biti zajedno. Njima svaka čast, njihovom uspjehu, ali ovim dečkima još veća čast i slava jer su napravili vrhunsku stvar i mi bi htjeli da se u nedjelju radujemo svi skupa s njima”, rekao je.


Odgovorio je i na pitanje dokad je trajalo slavlje.


“Mi smo si morali dati malo oduška, igrači i mi oko njih, ali to je gotovo. Poslije ručka sam rekao – dečki zaboravite, gotovo je, ovo sve je iza nas, okrećemo se finalu. Možemo biti prvi, bit će teška utakmica, ali mi smo spremni na to. Imamo kvalitetu, dečki su to pokazali, imamo sjajnu podršku. Ja u to vjerujem i dalje”, rekao je Dalić.


Respekt svima, ali ne bojimo se nikoga


Osvrnuo se i na protivnika u finalu, Francusku.


“To je sjajna momčad, koja igra dobro, organizirano. Izbornik zna generaciju, imaju sjajne igrače. Mi ih svakako respektiramo i poštujemo, ali najviše poštujemo sebe. Respekt svima, ali ne bojimo se nikoga”, rekao je Dalić, a onda se dotaknuo i umora i činjenice da je Hrvatska igrala nogomet 90 minuta više. Hoće li taj faktor odlučivati?


“Ne bi trebao, jer mi ne znamo za umor. Bit će dovoljno vremena da se oporavimo. Ja sam jučer htio neke stvari mijenjati, pitam, nitko ne kuka, svi govore, pusti, igrat ću, mogu, što je fascinantno. Njih je puno s problemima ušlo, nitko nije pomislio da odustane i to je ta kvaliteta generacije da ne odustaju, da ne puštaju. Oni su jači od mene, oni hoće i to pokazuju na terenu”, kaže izbornik.


Cijela ekipa je na vrhunskom nivou


Danas će provjeriti i zdravstvenu situaciju igrača.


“Sad ćemo vidjeti situaciju, danas je dan za regeneraciju pa ćemo napraviti sve što moramo s fizioterapeutima. Moram pohvaliti ljude oko mene, moj stožer, ljudi oko mene, svi oko mene, cijeli stožer, cijela ekipa je na vrhunskom nivou i to je jedan faktor našeg uspjeha”, kaže Dalić koji je govorio i o svom nevjerojatnom putu od 9 mjeseci i činjenici da je postao najpopularnija osoba u Hrvatskoj, a i dalje stoji čvrsto na zemlji.


“Bilo je puno upitnika. Puno je pametnjakovića napadalo. Ja sam samo radio svoj posao. Netko mora tim dečkima reći da nešto nije uredu, zbog toga sam ja tu. Nisam ja došao da bih bio izbornik sto godina. To nas je i koštalo svega u državi jer stalno filozofiramo, a ništa ne radimo. U meni je to probudilo još veći inat, da dokažem i pokažem, a isto tako i mojim igračima. Od prvog dana vjerujem u sebe, sve sam napravio sam, borio se, i ništa nisam dobio na dlanu nego sve zaslužio svojim radom. Ja nikad ništa nisam dobio na gotovo nego sam se morao boriti cijeli život i još sam ponosniji da je to tako, a još sam ponosniji na naše igrače”, rekao je Dalić.


20 godina nakon trećeg mjesta Hrvatska je u finalu i ima priliku podići pehar.


“Imamo priliku i sve ćemo dati da to tako bude, to je jedna prilika. Što god da bude mi moramo biti ponosni na ovo što smo napravili, biti dostojanstveni u svakom trenutku, biti ponizni. Moramo gurati svoj put, u to vjerovati. Bit će nekih loših situacija, ali čovjek mora ostati hrabar i vjerovati u to”, rekao je Dalić.


Svi govore o mirnoći koju je Dalić donio igračima, a on je odgovorio na pitanje kada je osjetio da je dobio klik.


“Ja sam relativno kratko vrijeme s njima, i čovjek ne može baš sve napraviti, ali mislim da je bilo sve na vagi do Nigerije. Nakon nje su kliknuli i shvatili da neke stvari idu kako sam ja govorio. Svakim danom to je sve bilo bolje i bolje. 50 dana smo skupa bez ijednog problema, incidenta, što je normalno da do tih stvari dođe. Bili su jako tolerantni jedni prema drugim i to ih je držalo”, objasnio je Dalić.


Srce mi je kao Moskva


Dotaknuo se i dočeka koji im se sprema u Hrvatskoj.


“Svi govore, koji su to prošli, da to čovjek ne može zamisliti. Mislim da smo zaslužili to jer smo ujedinili Hrvatsku, puno je negativnih stvari bilo oko reprezentacije, izgubio se kult. Ovo nije ni moja ni Šukerova reprezentacija, ovo je Hrvatska reprezentacija, moramo biti svi zajedno, ne moramo biti negativni, zločesti. Hvala svim ljudima u Hrvatskoj, BiH, svijetu koji prate reprezentaciju i zaista sam ponosan i srce mi je kao Moskva i dao Bog da donesemo pehar, ali ako i ne donesemo napravili smo puno”, poručuje izbornik. “Hrvatska je postala hit u svijetu, zahvaljujući nogometu. Ugledajte se na nogometaše i Hrvatska neće biti u nikakvim problemima”, dodao je.


“Mi ćemo se boriti i dati sve od sebe, a onda kako bude. I kad smo pošli rekao sam da ne mogu obećati finale, ali mogu borbu, karakter, želju i to smo pokazali”, zaključio je Dalić.