Novi predsjednik Pomorca

Zdenko Petričević: Mnogi su se igrali sudbinom kluba

Denis Frančišković

Na Skupštini je konačno saznao da realni dugovi »Pomorca« iznose oko milijun i pol kuna (dobavljači, igrači...), a 900.000 se duguje prema Poreznoj upravi. S druge strane Petričević je nazočnima prezentirao svoj projekt iza kojeg stoji investitor koji je spreman mjesečno ubrizgavati 250.000 eura u »Pomorac«



RIJEKA  Zlatko Petričević ili stečaj? Jednostavno alternative nije bilo. Nakon maratonske Izborne skupštine kojoj su prethodile brojne zakulisane igre, spletke i već dobro znani obračuni s političkom pozadinom, »prepolovljeni« skupštinari su jednoglasno odlučili dati potporu novom predsjedniku i njegovom projektu. Klub je spašen u posljednji trenutak, jednog nogom je već bio u provaliji, a nakon bojkota velikog dijela skupštinara činilo se da će »Pomorac« učiniti i drugi korak, nasukati se i nakon 93-godišnje uspješne plovidbe biti spreman za rezalište.


  No, u trenutku dok se skupljao kvorum »ukazao« se Vojislav Arnautov, bivši predsjednik kluba i manirom iskusnika uz podršku Petričevića preuzeo dirigiranje Skupštinom koja je uspješno privedena kraju. Arnautov, koji je itekako razočaran vođenjem kluba posljednjih godina koje je podijelio »susjede i prijatelje«, praktički je pružio ruku spasa Petričeviću, kojeg je upoznao tek dva sata ranije!


  – Jedina alternativa privatizaciji kluba je amaterizam, ali i tu bi se našli u problemima jer za postojanja Hrvatske, HNS nije učinio ništa glede amaterizacije i svega što uz to ide. I sam ne znam koja bi varijanta za »Pomorac« bila najbolja pa sam najbliže riješenju da povjerenje damo gospodinu Petričeviću, čovjeku koji je iskazao ipak kakvu-takvu viziju razvoja nogometa u Kostreni – znakovito je između ostalih ustvrdio Arnautov u unaprijed pripremljenom govoru kojeg, nije imao vremena pročitati.




  Petričević je pak samo potvrdio kako su se u posljednje vrijeme mnogi igrali sudbinom »Pomorca«. Na Skupštini je konačno saznao da realni dugovi »Pomorca« iznose oko milijun i pol kuna (dobavljači, igrači…), a 900.000 se duguje prema Poreznoj upravi. S druge strane Petričević je nazočnima prezentirao svoj projekt iza kojeg stoji investitor koji je spreman mjesečno ubrizgavati 250.000 eura u »Pomorac«. S obzirom na investicijsku klimu i povratak sredstava taj iznos zvuči pomalo nestvarno. Ostvare li se takve najave »Pomorac« će s budžetom od tri milijuna kuna biti odmah iza »Dinama«, »Rijeke« i »Splita«! Dokument koji će Petričević proslijediti općinskoj načelnici i HNS-u ovjeren je od javnog bilježnika i sudskog tumača. Tim činom Petričević je na sebe preuzeo veliku odgovornost. Obećao je svijetliju budućnost »Pomorcu«, ali dugoročno i reprezentativni klub za ovaj kraj.


  – Svi znamo da Druga HNL nije biznis. Naš je cilj nogometna proizvodna industrija, znači škola nogometa, nogometna akademija, proširenje i jačanje infrastrukture u suradnji s Općinom. Kroz nekoliko godina mogu se stvoriti i preuvjeti za ulazak u Prvu ligu – rekao je između ostalog Petričević i igračima obećao isplatu dugova i zaostataka.   Posebno su ga se dojmili igrači koji su došli na Skupštinu i njihova želja da nastave igrati u Drugoj ligi. Potencijala je još ostalo, ali trebat će dovesti još niz igrača koji će pod ravnanjem iskusnog trenera Marijana Bloudeka krenuti u još jednu izazovnu sezonu. Poznavajući Petričevićev stil mnogi su još skeptični. Stoga, kako bi rekao jedan od skuštinara na kasnom odlasku: Petričeviću, na redu su djela!