Upitan susret s "Imotskim"

Zbogom Pomorcu: U ponedjeljak ispada u najniži rang?

Denis Frančišković

Sudeći po istupu igrača, i da se kotizacija plati, oni ne bi igrali jer predsjednik je podnio samo usmenu, ne i pismenu ostavku – kaže Ljubo Kostič koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika NO-a. Ako se ne bude igralo, propozicije su jasne – selidba u najniži rang



RIJEKA  »Pomorac« proživljava svoje posljednje drugoligaške dane! Ne dođe li do velikog obrata i kojim čudom do uplate kotizacije kojom bi se skinula suspenzija, kostrenski drugoligaš od ponedjeljka će i službeno biti izbačen u najnižu ligu!


Sudeći po cjelokupnom ozračju, sutrašnja utakmica 12. kola s »Imotskim« neće se igrati, a nakon ranije predaje susreta »Interu« (3:0), propozicije su jasne – selidba u najniži rang.


  U konfuznoj kostrenskoj situaciji u kojoj se ne zna »ni tko pije, ni tko plaća«, u kojoj su na površinu isplivali politički obračuni i u kojoj je pitanje kome više vjerovati, isprofilirale su se tri strane – igrači koji žele igrati samo uz pismenu potvrdu o ostavci predsjednika Zlatka Petričevića, skupina na čelu s predsjednikom koja je još uvijek pravno-formalno na čelu kluba i opozicija koja zaziva Izvanrednu skupštinu.




No, u cijeloj situaciji izgleda prevladava stav da se okonča klupska agonija, jer s blokiranim računom i praznom kasom nema smisla nastaviti natjecanje. »Pomorac« jednostavno više nema novaca niti za troškove natjecanja! 


 


 Bez pomoći


Jučerašnja situacija samo ide u prilog tome.


  – I da se kotizacija plati, sudeći po istupu igrača oni ne bi igrali jer predsjednik je podnio samo usmenu, ne i pismenu ostavku – kaže Ljubo Kostič, od jučer predsjednik Nadzornog odbora u ostavci, koji po Statutu niti ne može obnašati funkciju v. d. predsjednika. – Usmena ostavka nema pravni učinak, a sve to bi trebala verificirati i Skupština, odnoso prihvatiti ili ne predsjednikovu ostavku. A mi ne možemo niti organizirati Izvanrednu skupštinu. Članovi Izvršnog odbora i dalje su legitimni organi u vođenju kluba.


  Kostič potvrđuje skorašnju suspenziju i ističe da se u novonastalim okolnostima više ne može dalje. Bit će to jedan od najvećih udaraca u 93-godišnjoj povijesti kluba.


  – Podnosim ostavku s mjesta predsjednika Nadzornog odbora. Svoje slobodno vrijeme sam poklonio »Pomorcu«, ali nisam naišao na pomoć prijatelja kluba, bivše i sadašnje uprave, a niti društveno-političke zajednice. Bojim se da »Pomorcu« treba remont, možda jedino rješenje je stečaj. Zvali su me neki klubovi, »Segesta« ponudila pomoć u plaćanju kotizacije… No, to bi bilo samo privremeno rješenje. U Kostreni se stadion pretvorio u sabornicu, politika igra veliku ulogu. Igračima dajem podršku, razumijem njihovu situaciju – dodaje Kostič.    


Na adresu predsjednika u ostavci jučer je stigao zanimljiv, moglo bi se reći SOS e-mail, tvrdi Muris Čengić, osoba koja je spona između medija i suspendiranog čelnika Pomorca. Poruka eletroničke pošte potpisana je od strane tajnice kluba Petre Žudić, a u njoj se od suspendiranog Petričevića traži pomoć pri plaćanju kotizacije od 10.000 kuna, kao i sugestija za daljnje korake.   Uz to, na utakmici je obvezno prisustvo prve pomoći i triju kamera, ali klubu se ne želi izaći ususret niti po tom pitanju zbog ranijih nepodmirenih obveza iz utakmice s Rudešom (0:15).


Posljednji trening?


S duge strane igrači su jučer popodne odradili još jedan trening, danas od 15 sati opet će trenirati… Tko zna, možda posljednji put kao drugoligaši.


  – Pratimo što se događa, ali službeno nam se još nitko nije obratio, ne znamo što će biti – kaže Boris Bjelakanović, kapetan momčadi. – Znamo da je postojala inicijativa oko Marija Sintića, za promjene i spas »Pomorca«, ali svjesni smo da i dalje upliv u sve ima Zlatko Petričević. Malo smo razočarani što nam nitko ništa ne govori, ali to nije ništa novo.


  Po Bjelkanoviću igrači su spremni spasiti obraz »Pomorca«, ali u ovoj situaciji to bi se moglo pretvoriti u nemoguću misiju.


  – Kažu da se ima načina kako se može skinuti suspenzija. Pa i neka na taj način uplate nama jednu od četiri naknade koje su uistinu skromne. Ne želimo zabiti zadnji čavao u lijes »Pomorca«, ali jednostavno igrači više nemaju niti za benzin za dolaske na treninge. Prošli smo svašta u ovom kratkom razdoblju, jednostavno bila je sve to jedna velika farsa – zaključuje razočarani Bjelkanović. »Pomorci« će nakon današnjeg treninga zauzeti zajednički stav pred utakmicu.