19. kolo Prve HNL

Za prvi gol trebalo samo 16 sekundi: Rijeka s desetoricom slavila u Kranjčevićevoj

Ivan Volarić

 Sreća je bila na strani hrabrije i bolje momčadi, koja je trkom i zalaganjem nadoknadila igrački zaostatak, isključenje  Ivana Močinića u 21. minuti.  U  istoj akciji Stepčić je iz slobodnjaka izjednačio poslije Sharbinijega pogotka u 20. sekundi. U 63. minuti  Štiglec je nakon ubačaja Cvijanovića zatresao vlastitu mrežu



Nogometaši »Rijeke« ipak su se uspjeli pobjedom oprostiti od 2014. godine i uploviti u zimsku stanku sa sedam bodova zaostatka za  liderom iz Maksimira.


Riječani su na putu do četvrtog uzastopnog trijumfa na gostovanju kod »Zagreba« morali proći pravu golgotu. Nakon ranoga vodstva u prvoj minuti,  Kekovi odabranici ostali su s igračem manje. Ivan Močinić napravio je glupost, zaradio drugi žuti karton u 21. minuti, a u istoj akciji Stepčić je iz slobodnjaka poravnao rezultat.


Činilo se u tim trenucima da se gostima ne piše dobro, no »Rijeka« je,  iako više od 70 minuta s igračem manje, bila apsolutno bolja momčad od »Zagreba«.




Stvorili su gosti s Kantride,  predvođeni kapetanom Anasom Sharbinije (ovo mu je bila najbolja partija ove jeseni) sedam, osam pravih prilika.



Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 1000. Sudac: Marić (Daruvar) 6,5. Strijelci: 0:1 Sharbini (1′), 1:1 Stepčić (23′), 1:2 Štiglec (63′-ag). Žuti kartoni: Kolinger, Medić (Zagreb), Močinić, Bertoša (Rijeka). Crveni karton: Močinić (21′)ZAGREB Livaković 7

Jurendić 5


(74′ Ćubel) –


Kolinger 5,5


Musa 5,5


Štiglec 5


Stepčić 6,5


Ljubičić 6


(46′ Mudražija) 6


Krovinović 6,5


Bevab 5,5


Medić 5,5


(54′ B. Boban) 5,5


G. Boban 5,5RIJEKA

Vargić 6,5


Tomečak 6,5


Samardžić 7


Mitrović 7


Bertoša 6,5


Jajalo 7


Močinić 5


Jugović 6


(35′ Cvijanović) 7,5


Kramarić 6,5


(90′ Zlomislić) –


Sharbini 8


Ivančić 6


(59′ Krstanović) 5



Livaković se činio nesavladiv sve dok ga sredinom nastavka nije matirao suigrač Štiglec. Sreća je bila na strani hrabrije i bolje momčadi, koja je trkom i zalaganjem nadoknadila igrački zaostatak, te zaključila godinu u velikom stilu. »Zagreb« je s druge strane neobjašnjivo nestao s terena, nakon Stepčićeve majstorije u Kranjčevićevoj je igralo isključivo deset hrabrih gostiju. I domaći vratar Livaković koji je spašavao dok je mogao.


Riječani nisu mogli zamisliti bolji početak utakmice. Netom nakon što se krenulo s centra Mato Jajalo presjekao je loptu na polovici »Zagreba«, gurnuo u prostor za Ivančića, koji je pobjegao po desnoj strani te po ulasku u kazneni prostor pronašao na drugoj stativi Sharbinija, koji je podmetnuo nogu i u 20. sekundi utakmice doveo svoju momčad u vodstvo.


Močinićeva repriza


»Zagreb« je odmah krenuo po izjednačenje, nametnuo se posjedom lopte, ali prva iduća šansa bila je ona gostujuća. U 18. minuti Sharbini je prevario Jurendića na drugoj stativi, te izašao iskosa pred Livakovića koji je uz dosta poteškoća odbio njegov udarac.


I onda je u 21. minuti Krovinović krenuo u prodor prema riječkim vratima po sredini terena. S leđa ga je na 18  metara prekršajem zaustavio Ivan Močinić. Sudac Marić pokazao mu je žuti karton, a budući da je veznjak »bijelih« desetak minuta ranije zaradio žuti karton, također nakon prekršaja  nad istim igračem, daruvarski sudac pokazao je Močiniću i put u svlačionicu. Marić je možda bio »prebrz na okidaču«, vjerojatno preoštar kod onog prvog kartona Močiniću, ali nitko mu ne može zamjeriti da je donio pogrešne odluke.


 Crvenim kartonom Močiniću nisu završile nevolje po Riječane. Slobodan udarac izveo je bivši junior »Rijeke« Valentino Stepčić, prebacio živi zid i pogodio rašlje za izjednačenje – 1:1. Majstorski pogodak nakon kojega je s klupe u svlačionicu morao i zamjenik sportskog direktora »bijelih« Ivan Mance.


I onda se dogodila neočekivana promjena u igri Riječana. Iako s igračem manje, gosti su postali opasnija i konkretnija momčad, do odmora su imali tri velike prilike. Prvo se u 28. minuti Mato Jajalo izborio za udarac s 15 metara, no pucao je ravno u Livakovića. To nije bila ni sjena šanse koju je Josipu Ivančiću u 37. minuti servirao Anas Sharbini. Kapetan »bijelih« gurnuo je Ivančića samoga pred domaćeg vratara, ali zadarski napadač nije zadržao mirnoću. Poslao je loptu sa sedam, osam metara slabo kraj bliže vratnice ukopanog vratara »Zagreba« koji se već pomirio sa svojom sudbinom.


U 41. minuti probao je i Tomečak s vrha kaznenog prostora, no opet je na mjestu bio Livaković. Prvo poluvrijeme završilo je još jednom šansom gostiju. U 45. minuti Sharbini je povratnom loptom pronašao  Bertošu na jedanaest metara, no branič »Rijeke« poslao je loptu u padu kraj lijeve Livakovićeve vratnice.


Cvijanovićev slobodnjak


U 49. minuti vratar »Zagreba Livaković nastavio je serijal svojih kvalitetnih obrana. Izvukao je ispod grede loptu koju je iskosa s 18 metara iz slobodnjaka uputio Cvijanović. Kek je ubrzo morao iz igre izvući ozlijeđenog Ivančića, no nije zatvarao utakmicu veznjakom ili stoperom, već je ubacio jedinog preostalog napadača Ivana Krstanovića. »Rijeka« se nije mirila s bodom, uporno je tražila drugi pogodak i uspjela doći do njega u 63. minuti zahvaljujući teško objašnjivoj reakciji uže obrane »Zagreba«. Cvijanović je izveo slobodan udarac, iskosa s 30 metara uz aut liniju, a trojica igrača »Zagreba« dočekala njegov ubačaj na drugoj stativi. Umjesto da puste loptu u korner ili je rutinski izbiju izvan šesnaesterac, poslali su je neobranjivo u donji lijevi kut zatečenog Livakovića. Konkretnije, učinio je to Štiglec, iako nekoliko metara oko njega nije bio niti jedan gostujući igrač.


Domaći su se malo trgnuli i počeli organizirano tražiti pogodak tek nakon novog vodstva »Rijeke«. No, opet je »Rijeka« bila konkretnija. Kao u 69. minuti kada je Sharbini pronašao na drugoj stativi Krstanovića, koji je lošim primanjem lopte upropastio lijepu priliku.  Dvije minute kasnije ponovo je na sceni isti dvojac, ovoga puta Krstanović nije imao problema s primanjem lopte, no po njegovu udarcu sa sedam, osam lopta je zapela u bloku.


U 72. minuti Krovinović nije dobro zahvatio loptu nakon Bevabovog proigravanja. Bio je to vrhunac »Zagrebovih« organiziranih napora da stignu do pogotka u nastavku. »Rijeka« je kontrolirala zbivanja na terenu, čuvala i na kraju sačuvala vodstvo, koje je mogla u nekoliko navrata i podebljati. Kao na primjer u 86. minuti kada su Jajalo i Sharbini izigrali obranu domaćih, a Anas povratnom loptom pronašao na 10 metara usamljenog Krstanovića.


Stasiti napadač po treći put na utakmici bio ne neprecizan,  lansiravši loptu visoko preko gola. U 89. minuti Bevab zahvaljujući požrtvovnoj reakciji Mitrovića nije iskoristio prvu i posljednju krivu procjenu vratara Vargića na utakmici. Nekoliko minuta kasnije igrači »Rijeke« potrčali su prema svojim navijačima i proslavili posebno slatku pobjedu.


TIJEK SUSRETA:


89′ – Bevab je bio u stopostotnoj šansi, već je prešao Vargića, ali vrata Rijeke spašava Samardžić.


86′ – Krstanović je imao priliku zapečatiti susret. Sharbini je s lijeve strane dao povratnu loptu za Krstanovića koji puca visoko preko vrata.


71′ – Praktički prva prilika Zagreba u drugom poluvremenu. U izglednoj se šansi našao Krovinović, ali s 15 metara puca pored gola.


63′ GOOOL! Rijeka je povela s igračem manje, ali to može zahvaliti domaćem igraču Štiglecu koji je postigao – autogol. No vodstvo Rijeke nije nezasluženo, jer unatoč igraču manje i dalje je konkretniji protivnik.


48′ – Kramarić je precizno pucao iz slobodnog udarca s 25 metara, Livaković sjajno brani.


45′ – Bertoša i Sharbini izveli su brzi dupli pas. Bertoša je tukao s petnaestak metara, ali zamalo pored gola.


28′ – U sjajnoj je prilici bio Jajalo, ali Livaković brani.


23′ GOL! – Gotovo odmah Zagreb je kapitalizirao brojčanu prednost. Stepčić je iz slobodnog udarca prebacio živi zid i neobranjivo pogodio gornji desni kut Vargića za 1:1.


21′ – Rijeka je ostala s igračem manje. Ivan Močinić napustio je igru zbog drugog žutog kartona.


6′ – Stepčić je pokušao iz slobodnog udarca, dobro naciljavši donji desni kut, ali Vargić je na mjestu. 


3′ – Zbog nestanka električne energije na jednom od stupova s reflektorima, susret je nakratko prekinut.


1′ GOOOL! Rijeka je povela već nakon nekoliko sekundi utakmice. U munjevitoj akciji Ivančić je s desne strane proigrao Sharbinija koji šalje loptu u mrežu s nekoliko metara. Službeno je upisano da je gol pao u 16. sekundi.