Izbornik u Splitu

ZLATKO DALIĆ: Da Poljud ima 100 tisuća mjesta bio bi pun, očekujem pobjedu i sjajnu utakmicu

P. N.

Zlatko Dalić ispred hotela Lav/Foto PIXSELL

Zlatko Dalić ispred hotela Lav/Foto PIXSELL

Istina je da Hrvatska nije igrala dugo u Splitu, i to nije na ponos nikome. Sada igramo u Splitu, sada se pita zašto? Hrvatska nogometna reprezentacija igra u hrvatskom Splitu - rekao je Dalić po dolasku u hotel Lav



SPLIT Izbornik Zlatko Dalić pojavio se pred novinarima u hotelu Lav, splitskoj bazi hrvatske nogometne reprezentacije uoči ogleda s Mađarskom koja se na Poljudu igra u četvrtak.


– Nisu još stigli svi igrači, neki kasne jer su u nedjelju navečer imali utakmice. Nadam se da će do treninga svi doći. Ovisimo o sebi, nama treba pet ili šest bodova da smo sigurni. Ta prva stepenica su Mađari, vrlo bitna utakmica, ali ništa manje važan nije ni Wales. Mislim da će za prolazak biti dovoljno 15 bodova, ali tri boda s Mađarima bila bi nam važna, malo bi se odlijepili. Najvažnije je da ovisimo sami o sebi – rekao je hrvatski izbornik, a zatim se dotakao Vlašića i Rakitića.


– Imam čistu i jasnu viziju u glavi. Čekaju nas dvije utakmice u tri dana, moramo podijeliti snage. Sigurno ćemo koristiti 15, 16 igrača. Nikola igra sjajno, zabija golove. Drago mi je da je Ivan s nama ponovno. Imamo širok kadar, bit će dosta razmišljanja, nadam se da ću donijeti najbolju odluku.


Ante Rebić?




– On nažalost ne igra posljednjih nekoliko utakmica u Milanu. Porazgovarat ću s njim, ali u reprezentaciji do sada to nije bio problem.


Jeste li pogriješili kada ste u Azerbejdžanu izveli istu momčad kao u Slovačkoj?


– To je bila moja greška. Mislim da bi bilo drugačije da sam napravio rošade, Nakon sjajne izvedbe u Slovačkoj nisam mijenjao ekipu. NIje mi problem reći da sam pogriješio i zato ću drukčije reagirati ubuduće.


Stadion na Poljudu je rasprodan, kakvu publiku očekujete?


– Veselim se utakmici na Poljudu. Da Poljud ima 100 tisuća mjesta bio bi pun. Očekujem sjajnu utakmicu i našu pobjedu. Karte su prodane u jednom danu i to pokazuje koliko Split i Dalmacija vole reprezentaciju. Mislim da se stvari koje se potenciraju na relaciji HNS – Hajduk trebaju rješavati sastancima. Reprezentacija nije tome kriva, što s tim imaju Vlašić, Perišić, Modrić, Rebić. Istina je da Hrvatska nije igrala dugo u Splitu, i to nije na ponos nikome. Sada igramo u Splitu, sada se pita zašto? Hrvatska nogometna reprezentacija igra u hrvatskom Splitu.


Kakva je Mađarska?


– Imaju samopouzdanje i motiv nakon što su nas pobijedili u Budimpešti. Neočekivano su izgubili od Slovaka na domaćem terenu, ostali su bez zadnjeg veznog Nagyja, motora ekipe. Imaju nezgodnog napadača Szalaija, ali ako se mi postavimo kao protiv Slovačke neće imati problema. Imaju defenzivan stil, morat ćemo paziti na prekide i duge aute. Imaju Dzsudszaka koji ima strašnu lijevu nogu. Idemo igrati rasterećeno, dati sve od sebe i kada je tako neće biti velikih problema.


Jeste li se informirali o stanju travnjaka?


– Nemamo pravo na travnjak do dana prije. Detalje ne znam, očekujem da će se to popraviti do utakmice. Treba nam dobar travnjak, u tri dana će se napraviti sve da travnjak bude dobar.


Kako izbalansirati momčad i ima li vremena za uvježbavanje detalja?


– Nas uvijek dopadne da se skupimo u ponedjeljak, a igramo već u četvrtak. Neki igrači u klubu nisu u prvom planu, ali kada dođemo u reprezentaciju moramo napraviti ponovno grupu koja vjeruje u ono što radi. Kada dođeš u reprezentaciju, zaboraviš na sve. Nama su prekidi problem, ali to se ne može vježbati. To je stvar snage, volje, koncentracije. Moramo postaviti formaciju kako stajati u prekidu.


Pratite li Domagoja Bradarića, po mnogima je zaslužio mjesto?


– Gledao sam ga na susretu s Nimesom. Stalno ponavljam da nam trebaju mladi igrači, svaki mladi igrač je praćen. Mislim da su oni na dobrom putu da zamijene starije igrače, ali u ovom trenutku sam se odlučio na Barišića i Melnjaka.


Kako rasporediti minutažu da svi budu zadovoljni?


– Ovo je reprezentacija, ovo nije klub. Očekujem da naši igrači budu do kraja profesionalni i da prihvate kako se dogovorimo. Ja sam taj koji odlučuje i jedini mogu imati problema. 


Je li vam Modrićev gol u subotu vratio osmijeh na lice?


– Dosta igrača je za vikend postiglo pogodak. Dan prije utakmice sam razgovarao s Lukom, rekao mu je Zidane da će krenuti s klupe. S Lukom nikad nije bio problem, on će doći pješice ako treba. Ovaj gol je dobro došao i meni i svima nama. Sigurno mu to znači jako puno.


Postoji li problem vratara, ima li na toj poziciji mogućih rješenja?


– Imamo mali problem. Livaković dobro brani, Kale je ispao iz Aston Ville. Neću čovjeka otpisati, razumijem da nije lako vratarima. Sluga je sada pogriješio, trener ga je napao, ali moramo gledati šire. Ako ne budu u formi do kraja sezone moram tražiti druga rješenja. Očekujem da se stvari poprave. Ako Kalinić ne bude branio on će mijenjati klub, ako želi biti u krugu reprezentacije. Ali, u nas postoji slijed, ne želim vratare lako gubiti. Ako se nastavi ovakva situacija moramo reagirati – zaključio je Dalić.