Ložka

Vuvuzele su prošlost. Ovo će biti službeno glazbalo Svjetskog prvenstva u Rusiji

Nenad Hlača

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Dvije drvene žlice »ložke« priručna su ritam sekcija u tradicionalnoj ruskoj glazbi, a navijači će ih koristiti kao svojevrsno klepetalo kojim će bodriti svoje sportske ljubimce



MOSKVA Vuvuzela i caxirole su navijačka prošlost, a ruske žlice »ložke« njihova budućnost. Osam godina od prvenstva u Južnoj Africi čiji su navijači promovirali plastični instrument neugodnog zvuka, Rusi se nadaju da će navijači prihvatiti njihov odabir – »ložke«, dvije drvene žlice koje u vještim rukama postaju svojevrsno klepetalo. Proizvode intenzivan ritmičan zvuk, ali tiši i ugodniji nego što je legendarna vuvuzela, na koju su se žalili mnogi nogometni igrači.


»Žlice pobjede« kako ih nazivaju u ruskim medijima, zapravo se upotrebaljavju u ruskoj narodnoj glazbi, kao priručna i u svakoj kući dostupna »ritam sekcija«.


Manje vješti navijači (jer žlice treba znati uzeti u zahvat), imat će na raspolaganju jednostavnije rješenje od plastike, žlice koje su spojene na svojim krajevima i već spremne za navijačko klepetanje.




Za ovu specijalnu prigodu »žlice pobjede« osmislio je ruski dizajner Rustam Nugmanov, a ruske vlasti prihvatile su ideju. Tražio se neki glazbeni instrument koji je jednostavan i koji odražava rusku tradiciju. Istodobno, nisu željeli imati posla s duhačkim instrumentima, zbog loših iskustava iz Juže Afrike. Svoje zvečke (caxirole) već su koristili Brazilci na mundijalu. Na koncu je odabir pao na »ložke«, odnosno sada službene »žlice pobjede«, kojima će, nadaju se u Moskvi, deseci tisuća navijača bodriti svoje ljubimce i u ritmu ih voditi do uspjeha. Nadama se pridružujemo i mi, osobito u slučaju hrvatske nogometne vrste.