Sudar divova

Vrhunski loptački Bordeaux: Nijemci i Talijani žedni novih trofeja

Igor Duvnjak

RASTRČAVANJE – »Elf« na treningu u Evian-Les-Bainsu / Foto REUTERS

RASTRČAVANJE – »Elf« na treningu u Evian-Les-Bainsu / Foto REUTERS

Italija je najjači suparnik koji nam se mogao dogoditi – kaže Tony Kroos, europski klupski prvak s »Realom«.  Pobjeda nad Španjolskom ne smije utažiti našu žeđ – rekao je talijanski izbornik Antonio Conte



RIJEKA  Igraju Italija i  Njemačka, već je ta sama činjenica dovoljna za uzburkavanje valova na ionako poslovično nemirnoj nogometnoj površini, tek privremeno umirenoj poslije završenih nacionalnih prvenstava u ligama »petice« i u Ligi prvaka. U finalu elitnog klupskog  natjecanja nihe bili klubova iz Bundeslige i »calcija«, ali reprezentacije tih zemalja imaju takvu »nacionalnu baštinu« da njihovo razračunavanje oko ulaska u polufinale Europskog prvenstva tradicionalno ima planetarno značenje. Po onoj »ako laže koza, ne laže rog«, brojke kažu puno više od riječi. Nijemci i Talijani, koji će večeras od 21 sat na » Noveau Stadeu« u Bordeauxu izazivati uzdahe milijuna navijača, imaju zajedno dvanaest najsjajnijih odličja, što prvaka Europe, što prvaka svijeta, očito večeras »udara junak na junaka«


Igra još nije ni počela, ali kao i uoči svakog velikog dvoboja, tako i u predvečerje ove toliko žuđene francuske nogometne večeri traje rat živaca, igra riječi u kojoj su pronađene navodne slabe točke suparnika. Prema navodima talijanskog izbornika Antonija Contea, jedna od suparničkih slabih točaka je vezist Tony Kroos, koji je navodno predvidljiv jer igra samo lijevom i kreće samo u tu stranu. Ovaj pak, onako u njemačkom stilu, poštuje suparnika, ali vjeruje u sebe.  


Elf u formi


 – Italija je bez ikakve dvojbe najjači suparnik koji nam se mogao dogoditi na EURO-u  – rekao je »fantasista« europskog prvaka »Reala«.– Usprkos tome jedva čekam da ih susretnem. Njemačka je u dobroj formi i odigrat će jednu inteligentnu utakmicu. Ne znam zbog čega bi Italija trebala biti trauma za mene. Prošle utakmice nemaju veze. Bitno je sada ih pobijediti  i nastaviti nastup na Europskom prvenstvu.Oliver Bierhoff, šef njemačke delegacije na EURO-u,  nadavao se golova u Italiji kao napadač  »Ascolija«,  »Udinesea« i »Milana«, kojem je uz pomoć Zvonimira Bobana, donio  »scudetto«.

 – Biti će teško s Talijanima, morat ćemo se jako truditi – poručio je znani golgeter. – Imamo vjere u sebe i nadamo se pobjedi. Svi su spremni dati maksimum za uspjeh momčadi. Igrači su jako koncentrirani i odlučni.




Za razliku od Kroosa, stup obrane Jerome Boateng nije previše opterećen »azzurrima«, koji su  priredili tužne trenutjke »Elfu« na velikim natjecanjima,, na svjetskim prvenstvima  1970., 1982. i  2006. godine te na prošlom EURO-u.



Njemačka i Italija zajedno su osvojili osam naslova prvaka svijeta i još četiri kontinentalna naslova. Njemačka je bila osvojila svjetsku krunu  1954., 1974., 1990. i  2014. godine, a europsku 1972., 1980., i 1996. godine.Talijani su se na krov svijeta popeli  1934., 1938., 1982. i  2006. godine, a prvaci Europe bili su samo jednom – 1968 godine. 


Radnička momčad


 – Zadovoljni smo što smo ušli u četvrtfinale – rekao je poznati branič »Bayerna«. – Sada više nije bitno s kim se susrećemo. Od sada pa nadalje svaki suparnik je jednak drugome.  Sve su to jake momčadi. Inače, nemam više problema s  ozljedom.


Calcio više ne obiluje više nekadašnjim zvijezdama plenatarnog sjaja, pa je htio, ne htio, izbornik Antonio Conte među najvećim protagonistima  ove reprezentacije. Njegova »Nazionale u radničkom izdanju« je vrlo djelotvorna, no i on je svjestan da večeras s Nijemcima mora odigrati »fuoriserie«.


 – Trebat će nam nešto izvanredno da bismo dobili Njemačku od koje smo imali dan odmora manje – kostatirao je kormilar talijanske reprezentacije. Davno je zaboravio brojne čestitke, dvijestotinjak poruka nakon pobjede nad Španjolskom radosne riječi supruge Elisabette i kćerke Vittorije, sada je pred njim još veći izazov. Nastup Candreve i De Rossija je vrlo upitan. – Pobjeda nad Španjolskom ne smije utažiti našu žeđ.