Tko je suparnik Rijeke?

Vikinzi s Farskih otoka još ne znaju za poraz u Europi

Ivan Volarić

Momčad je sastavljena od domaćih igrača, dijelom bivših i sadašnjih reprezentativaca, s izuzetkom vremešnog mađarskog vratara Geze Turija  i srpskog veznjaka Filipa Đorđevića



RIJEKA Osnovna internetska pretraga otkrit će da su Farski ili Ovčji otoci otočna skupina (18 otoka) na sjevernom Atlantiku između Škotske, Norveške i Islanda. Od 1948. godine autonomna su regija Kraljevine Danske s nadležnošću u svim područjima osim obrane i vanjskih poslova. Glavni grad je Torshavn (20-ak tisuća stanovnika), službeni jezik farski i danski, a čak 91 posto stanovništa čine Farerci (od ukupno 48 tisuća). Prema nekim izvorima ljudska noga prvi put je stupila na te atlantske otoke krajem 6. stoljeća, a to su navodno bili irski redovnici. Ono što se s nešto većom sigurnošću zna jest da su prvi stanovnici bili norveški Vikinzi u 9. stoljeću. Otoci su prvo bili pod norveškom, kasnije danskom krunom, a za vrijeme Drugog svjetskog rata i britanskom vlašću. Od 1948. godine Farski otoci uživaju autonomiju, a zajedno sa svojom maticom Danskom odbili su ulazak u EU. Nakon velike ekonomske krize devedestih godina gospodarstvo jedne od najskupljih zemalja u Europi doživjelo je oporavak. 


Stranci profesionalci


Stopa nezaposlenosti jedna je od najmanjih u Europi (oko 3 posto). Ribarstvo je glavna gospodarska grana, a nogomet sport broj jedan, izuzmu li se »seoski sportovi« poput nošenja bačava ili penjanja po deblu.



U trenucima kada je postalo jasno da će »Rijeka« proći »Ferencvaroš« odgovorni klupski ljudi počeli su raditi na izuzetno zahtjevnoj organizaciji puta na Farske otoke. Glavni problem je specifičan položaj zračne luke Vagar koja je prilično zahtjevna za slijetanje. Do produženja piste prije dvije godine u tu zračnu luku mogli su prizemljiti samo mali zrakoplovi i posebno obučeni piloti. Osim toga, nerijetko jaki vjetar ili magla čini spuštanje posebnim doživljajem o čemu dosta znaju vratar Ivan Vargić i veznjak Mato Jajalo koji su bili su na Farskim otocima s mladom reprezentacijom Hrvatske. Trener Matjaž Kek tamo je vodio reprezentaciju Slovenije. Još uvijek nije poznato kada će Riječani krenuti put Farskih otoka. Zna se tek da je povratak zakazan u petak i da se utakmica igra u četvrtak u 20 sati u Torshavnu. Vrijeme? Vjerojatno oblačno s malo kiše i temperaturom oko 12 stupnjeva!




Iako su na Kantridi odmah nakon susreta u Budimpešti počeli razrađivati plan puta, te prikupljati informacije o svojem idućem suparniku puno više saznat će nakon što iduće nedjelje pošalju u Farske otoke svojega skauta Željka Rukavinu. »Rijekin« izaslanik svjedočit će nedjeljnoj prvenstvenoj utakmici »Vikingura«, gostovanju kod NSI-ija.



Tamošnja Prva nogometna liga je poluprofesionalna, odnosno profesionalci su samo – stranci. Najbolji igrači mogu zaraditi do šest tisuća eura mjesečno. Prva liga broji deset klubova, a u tijeku je prvenstvo. Prvi je trenutno »B 36« ispred najtrofejnijeg kluba »HB« iz Torshavna (22 naslova prvaka) i trećeplasiranog »Vikingura«, odnosno »Rijekinog« idućeg suparnika u Europi. »Vikinzi« su do europske vize stigli osvajanjem nacionalnog Kupa, a tome su kasnije pridodali i Superkup. Klub je nastao tek  2008. godine fuzijom »GI Gote« i »Leirvika IF«. Klupsko sjedište je u Leirviku, dok domaće prvenstvene utakmice igraju na Noraragoti stadionu u Goti. Posljednju europsku utakmicu protiv »Tromsoa« igrali su u Toftiru na stadionu »Svangskar«, dok će se protiv »Rijeke« igrati na umjetnoj travi nacionalnog stadiona u Torshavnu. Stadion »Torsvollur« može na svoje tribine primiti 6.000 gledatelja, a temeljito je rekonstruiran prije tri godine.


Tri Kupa


»Vikinguru«, koji je za svojega kratkoga postojanja osvojio tri Kupa, ovo je četvrti nastup u Europskoj ligi. U prva dva izlaska na europsku scenu doživljeni su teški porazi, no prošle sezone »Vikingur« je eliminirao finskog »Inter Turkua«, da bi ove sezone prošao čak dvije prepreke. Prije norveškog »Tromsoa« stradala je letonska »Daugava« iz Daugavpilsa. Zanimljivo je da »vikinzi« ove sezone još nisu izgubili u Europi, a da su oba prolaza potvrdili na gostovanjima, pobjedama u Norveškoj, odnosno remijem u Letoniji. Momčad je uglavnom sastavljena od domaćih igrača s izuzetkom dva stranca, vremešnog mađarskog vratara Geze Turija (40 godina!), koji je nekada branio za »Zalaegerszeg« i srpskog veznjaka Filipa Đorđevića. Filipov otac Aleksandar nekada je igrao za »Partizan« i bio dijelom one slavne generacije »Čileanaca«. U momčadi je osam bivših ili sadašnjih reprezentativaca Farskih otoka. Najbolji strijelac ekipe je Finnur Justinussen, a najveća zvijezda kluba je povremeni reprezentativac Hallur Hansson, koji je svojevremeno bio članom škotskog »Aberdeena« i danskog »AaBa«.