Liga prvaka

Veliki preokret Man. Cityja s igračem manje, Atletico srušio Juventus

P. N.

Diego Godin (Atletico Madrid)/Foto REUTERS

Diego Godin (Atletico Madrid)/Foto REUTERS

Atletico Madrid je na svom stadionu pobijedio Juventus sa 2:0, dok je u drugom susretu večeri Manchester City na gostovanju pobijedio Schalke sa 3:2 nakon što je gubio sa 1:2.



MADRID U prvom susretu osmine finala nogometne lige prvaka Atletico Madrid je na svom stadionu pobijedio Juventus sa 2:0, dok je u drugom susretu večeri Manchester City na gostovanju pobijedio Schalke sa 3:2 nakon što je gubio sa 1:2. 


Pobjedu Atleticu donijeli su Jose Maria Gimenez golom u 79. minuti, te Diego Godin u 84. minuti. Uzvrat je 12. ožujka u Torinu.


Bila je to sasvim očekivano tvrda utakmica, s mnogo žustrine i nervoze. No, Atletico je bio bolji i zasluženo je pobijedio. »Los Colchonerosi« su postigli dva gola, još jedan im je poništen nakon pregleda VAR-om, a imali su i dva zicera.




Atletico kod kuće nije izgubio utakmicu u nokaut fazi LP od 1997. i poraza od Ajaxa (2-3), a »Los Colchonerosi» su u zadnjih deset susreta protiv talijanskih klubova upisali osam pobjeda i dva neodlučena ishoda.


Diego Simeone nije mogao računati na Lucasza Hernandeza, dok su gosti u Madrid doputovali bez Samija Khedire koji će izbivati s terena mjesec dana, jer mu je dijagnosticirana atrijalna aritmija, koja uzrokuje vrlo ubrzano kucanje srca i može uzrokovati vrtglavice, zadihanost i umor. Nije bilo niti Douglasa Coste.


Prvi su zaprijetili gosti. Cristiano Ronaldo je u osmoj minuti opasno zaprijetio i slobodnog udarca, ali je Jan Oblak bio spreman. U 12. minuti je nakon ubačaja iz kornera pucao Leonardo Bonucci, ali preko gola. U 27. minuti njemački sudac Felix Zwayer je dosudio kazneni udarac za Atletico nakon što je Mattia De Sciglio sapleo Costu, ali je nakon provjere VAR-om prekršaj izvučen izvan kaznenog prostora. Iz slobodnjaka je pucao Griezmann, ali je Szczesny sjajno reagirao.


U nastavku susreta na terenu je postojala samo jedna momčad i Atletico je u potpunosti dominirao. U 50. minuti Diego Costa je imao najbolju priliku na utakmici. Nakon sjajne Griezmannove lopte izašao je sam ispred gostujućeg vratara, ali je pucao pored gola. Samo tri minute kasnije i Griezmann je mogao zabiti, ali je pogodio vratnicu. U 70. minuti Atletico je bolju igru u nastavku okrunio pogotkom Alvara Morate, ali je nakon pregleda VAR-om poništen zbog prekršaja nad Chiellinijem.


Talijane je ipak probio Gimenez u 79. minuti koji je nakon gužve u petercu gostiju uspio ugurati loptu u mrežu. Pet minuta kasnije pogodak je postigao i drugi Urugvajac u domaćim redovima Diego Godin i to ponovo nakon prekida. Lopta se od mandžukića odbila do Godina koji je zabio za veliku pobjedu španjolskog sastava.


Cristiano Ronaldo je zaigrao prvi put u Madridu otkako je iz Reala preselio u Juventus. CR7 je uvijek bio posebno inspiriran protiv Atletica, u 31 nastupu protiv gradskog suparnika zabio je 22 gola. Međutim, večeras se uklopio u sivilo talijanskog sastava baš kao i Mario Mandžukić koji je protiv svog bivšeg kluba odigrao cijeli susret. Nikola Kalinić nije nastupio za domaći sastav.


U drugom susretu Manchester City je na gostovanju pobijedio Schalke sa 3-2 nakon što je na poluvremenu gubio 1-2. Gosti su poveli, Schalke je u završnici prvog dijela okrenuli rezultat, no City je u nastavku s igračem manje zabio dva gola za pobjedu 3-2.


City je od prve minute dominirao i pritisak gostiju urodio je plodom u 18. minuti kada je Sergio Aguero zabio nakon velike pogreške vratara Ralfa Fahrmanna. David Silva je presjekao jedno loše dodavanje domaće ‘jedinice’ i asistirao Agueru koji je zabio u prazna vrata za 1-0.


‘Građani’ su nastavili sa svojom igrom i činilo se kako će do poluvremena zabiti još koji pogodak. Međutim, dogodio se veliki obrat i Schalke je u završnici prvog dijela okrenuo rezultat iz dva kaznena udarca, a oba je realizirao Nabil Benztaleb. Prvog je zabio u 38. minuti nakon što je Otamendi igrao rukom, a drugog u 45. minuti nakon što je Fernandinho povukao Sanea.


U 68. minuti gosti su zapali u nove probleme nakon što je Otamendi dobio drugi žuti karton i morao ranije napustiti teren. City je i s igračem manje jurnuo po izjednačenje i uspio je poravnati rezultat sjajnim golom Leroya Sanea iz slobodnog udarca u 85. minuti. Međutim, City nije na tome stao i u 90. minuti Sterling je zabio za pobjedu 3-2.


City je u posljednjih 14 susreta upisao 13 pobjeda i poraz od Newcastle Uniteda, dok je Schalke u zadnjih 11 susreta zabilježio samo tri pobjede. Schalke je dobio samo tri od zadnjih devet domaćih utakmica LP, a pritom je primio čak 21 gol.


Uzvratna utakmica je 12. ožujka u Manchesteru.


SCHALKE 04 – MANCHESTER CITY 2:3


Stadion AufSchalke. Gledatelja: 54.700. Sudac: Carlos del Cerro Grande (Španjolska). Strijelci: 0:1 Aguero (18), 1:1 Bentaleb (38-11m), 2:1 Bentaleb (45-11), 2:2 Sane (85), 2:3 Sterling (90). Žuti kartoni: Uth / Otamendi, Fernandinho. Crveni kartoni: Otamendi (68).


SCHALKE: Fahrmann – Caligiuri, Bruma, Sane, Nastasić, Oczipka – Serdar, Bentaleb, McKennie (od 78. Skrzybski – Uth, Mendyl (od 65. Burgstaller).


MANCHESTER CITY: Ederson – Walker, Fernandinho, Otamendi, Laporte – De Bruyne (od 87. Zinčenko), Gundogan, David Silva (od 69. Kompany) – Sterling, Aguero (od 78. Sane), Bernardo Silva.


ATLETICO MADRID – JUVENTUS 2:0


Stadion Wanda Metropolitano. Gledatelja: 65.000. Sudac: Felix Zwayer (Njemačka). Strijelac: 1:0 Gimenez (79), 2:0 Godin (83). Žuti kartoni: Thomas, Costa, Griezmann/ Sandro.


ATLETICO MADRID: Oblak – Juanfran, Gimenez, Godin, Filipe Luis – Koke (od 67. Correa), Rodri, Thomas (od 61. Lemar), Saul Niguez – Griezmann, Diego Costa (od 58. Morata).


JUVENTUS: Szczesny – De Sciglio, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro – Bentacur, Pjanić (od 72. Can), Matuidi (od 84. Cancelo) – Mandžukić, Dybala (od 80. Bernanrdeschi), Ronaldo.