Korak do raja

Večer kada snovi postaju java: Slijedi epski obračun Cristiana Ronalda i Garetha Balea

Marko Cvijanović

Foto Reuters

Foto Reuters

U Lyonu se večeras igra dvoboj »autsajdera« koje nitko nije očekivao u polufinalu, ali istodobno i duel dvojice velikih (su)igrača Cristiana Ronalda i Garetha Balea



Ima li doista više smisla ponavljati iz dana u dan sa sjetom u glasu istu rečenicu: »Eh, u Lyonu je večeras morala igrati Hrvatska…«? Moglo je biti tako, ali nije. Nije prošlo mnogo, ali čini se kao da je Hrvatska već odavno napustila Francusku. Oni neutralni nogometni promatrači i ne sjećaju se više osmine finala, Lensa, nesretnog ispadanja »kockastih«… Malo je nedostajalo. Možda samo nekoliko centimetara. Nikad nećemo saznati gdje bi danas bila Hrvatska da je Perišićeva lopta završila u mreži, umjesto što je pogodila stativu u toj u toj 117. minuti u Lensu…


Večeras u prvom polufinalu Europskoga prvenstva igraju Portugal i Wales. U Lyonu se igra dvoboj »autsajdera« koje nitko nije očekivao u polufinalu, ali istodobno i duel dvojice velikih (su)igrača Cristiana Ronalda i Garetha Balea. Dvojice igrača u koje će večeras biti uprte oči portugalske i velške nogometne nacije koje sanjaju finale. Možda i europski naslov. Nije zabranjeno snivati. »Naš san je sve bliži. Nikada nisam skrivao želju osvojiti trofej u dresu reprezentacije. Vjerujem da smo na dobrom putu« – kaže Ronaldo. »Za svakog od nas najveća je čast nositi dres reprezentacije. Mi igramo za Wales, za zmaja na našem dresu i borit ćemo se do kraja.« – poručuje Bale.


Snovi o finalu


Obje momčadi polažu jednako pravo na finale bez obzira što prošlost i sadašnjost mogu ukazati na drukčiji rasplet večerašnjega okršaja u Lyonu. Portugal se uzda u tradiciju, ovo je njihov četvrti polufinale u posljednjih pet europskih prvenstava, peti ukupno. Među četiri najbolje najbolje momčadi dogurali su i prije četiri godine u Poljskoj i Ukrajini, 2004. pred svojim navijačima, odnosno 2000. u Belgiji i Nizozemskoj i 1984. godine u Francuskoj. Do finala su stigli samo jednom, 2004. godine na prvenstvu koje su organizirali, no u završnom susretu ukazala se grčka priredivši jednu od većih senzacija u povijesti EURO-a. Otprilike kao Wales ove godine u Francuskoj. Velšani su u debitantskom nastupu dogurali do polufinala.




Rezimirajući izvedbe dvaju večerašnjih suparnika na putu do polufinala u oči, naravno, bode podatak da su Portugalci do polufinala stigao bez pobjede (doduše i bez poraza) u osnovnom dijelu utakmice. U skupini su triput remizirali, u osmini finala pobijedili Hrvatsku u produžetku, a u četvrtfinalu Poljsku boljim izvođenjem jedanaesteraca. Wales je izgubio od Engleske u »otočkom« derbiju skuipine B, ali je u nokaut fazi u još jednom »britanskom« derbiju svladao Sjevernu Irsku (1:0), a onda oduševio nogometnu Europu uvjerljivom pobjedom nad favoritom Belgijom (3:1). Sasvim dovoljno da Bale samouvjereno poruči:


Naše vrijeme


– Ovo je naše vrijeme. Već sada smo ispisali povijest, ali nemamo namjeru zaustaviti se. Bit će to velika srijeda za velški nogomet – jasno i glasno kaže Gareth.


A Cristiano? On je naučio da je u »Realu« njegova uvijek zadnja.


– Ovoga puta spremni smo ispisati povijest – poručio je Ronaldo.


Obojica pršte optimizmom. S pokrićem. Njihova klasa jamči veliki dvoboj. Iza kojega se kriju snovi dviju momčadi. Snovi o finalu. Potajno i o naslovu prvaka Europe. U Francuskoj je ove godine sve moguće.