Novi izbornik

VELIKI ŽUTI Robert Prosinečki: BiH je po kvaliteti u vrhu Europe

Hina

Moj stožer i ja vjerujemo da BiH ima super nadarenu reprezentaciju i da se s njom može napraviti uspjeh«, pojasnio je Prosinečki.



Hrvatski nogometni stručnjak Robert Prosinečki potpisao je u subotu ugovor s Nogometnim savezom BiH te tako i službeno postao izbornikom reprezentacije ove zemlje, a u prvom službenom obraćanju medijima izjavio je kako vjeruje da se »BiH može plasirati na Europsko prvenstvo 2020., jer ova zemlja ima iznimno nadarene nogometaše«.


»Odlučio sam se za BiH, a razlog nije financijski. Razlog je što BiH ima reprezentaciju koja može napraviti rezultat, odlazak na Europsku prvenstvo, ali i puno više«, rekao je Prosinečki na iznimno posjećenoj konferenciji za novinare.


Pojasnio je kako je nogometna reprezentacija BiH po kvaliteti u samom vrhu Europe, što je jedan od razloga zašto se odlučio preuzeti kormilo nogometne vrste te zemlje. Upitan o medijskim napisima u BiH u kojoj se njegovo imenovanje dovodilo u pitanje i zbog činjenice da je Hrvat, Prosinečki je pojasnio kako mu je bilo jasno da su mediji bili naklonjeniji protukandidatu Amaru Osimu.




»Ako ćemo imati rezultate, onda neće biti problema. Moj stožer i ja vjerujemo da BiH ima super nadarenu reprezentaciju i da se s njom može napraviti uspjeh«, pojasnio je Prosinečki.


Najavio je i da će u reprezentaciju pokušati vratiti Vedada Ibiševića i Senada Lulića, smatrajući da još mogu nastupati za nogometnu vrstu BiH.


»Moj će zadatak biti da idem i pričam s obojicom. Što se tiča godina, oni još mogu igrati. Igraju u velikim ligama i mogu dati još mnogo za BiH. Nadam se da će vratiti«, rekao je Prosinečki.


Najavio je i kako neće mijenjati koncepciju napadačkog nogometa, jer to odgovara igračima iz BiH te je dodao da će igrački kadar nastojati proširiti s mladim igračima, navodeći kako unutar U21 reprezentacije postoji dosta kvalitetnih igrača. Prosinečki je rekao i kako će razgovarati sa svojim prethodnikom na klupi BiH reprezentacije Mehmedom Baždarevićem, s legendarnim Miroslavom Blaževićem Ćirom, ali i Ivicom Osimom, koji je otac njegova protukandidata.


Prvi ispit za Roberta Prosinečkog bit će krajem siječnja na mini turneji u SAD-u, gdje će reprezentacija BiH odmjeriti snage s domaćinom SAD-om te Meksikom.


Prosinečki je u listopadu prošle godine napustio klupu Azerbejdžana, čiju je reprezentaciju vodio tri godine. Mediji u BiH neslužbeno navode da će novi izbornik mjesečno zarađivati oko 15.000 eura (oko 30.000 maraka), dok će u slučaju plasmana na Europsko prvenstvo biti nagrađen premijom između 300.000 i 400.000 eura.