Robert Prosinečki

VELIKI ŽUTI ‘Ova reprezentacija Hrvatske se može nositi s teretom iz 1998.’

Ivana Vaupotić

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Naš rezultat iz '98. svi dobro pamte i očekuju da ga netko ponovi. Samim time, taj teret '98. je uvijek prisutan. No, vjerujem da se ova generacija igrača s time može nositi – tvrdi Prosinečki



ZAGREB Prvi dan Svjetskog prvenstva bio je povod za predstavljanje izložbe »20 godina vatrenih« u auli Gradske uprave Grada Zagreba, gdje su postavljene fotografije fotoreportera Roberta Valaija nastale prije dva desetljeća, za vrijeme hrvatskog pohoda na brončanu medalju u Francuskoj.


– Za mene je ovo jako emotivno podsjećanje na te dane, pogotovo zato što ima i nekih fotografija koje do danas nisam vidio. Nadam se da će ova nova generacija u Rusiji postići još bolji rezultat – kaže Robert Prosinečki, koji je danas izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine.


Temelj ovakvog optimizma predstavljaju 23 imena na popisu izbornika Zlatka Dalića.




– Vjerujem da ova hrvatska reprezentacija može daleko dogurati. Naši igrači su sjajni i nastupaju u najboljim klubovima na svijetu. Dakle, kvalitetu imamo, a sada nam treba još malo sportske sreće i dobrog ambijenta – objašnjava Prosinečki.


Jamajka 


Prije dvadeset godina Hrvatska je u svom debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu pobijedila Jamajku (3:1), čime je počela krčiti put prema vrhu. Bitan preduvjet za ponavljanje tom povijesnom uspjehu je pozitivan rezultat sutrašnje utakmice s Nigerijom u Kalinjingradu.


– Nadam se da će subota donijeti prvu pobjedu. S tri boda na otvaranju sve ide nekako lakše. Svi već znaju koliko je važna ta prva utakmica na velikom natjecanju. Kada pogledam tko igra za nas, a tko za Nigeriju, moramo razmišljati samo o tri boda – tvrdi 49-godišnji stručnjak.


Imamo širinu 


Naravno, uvijek postoji jedan »ali«…


– Htjeli mi to priznati ili ne, ova reprezentacija na leđima nosi veliki teret. Naš rezultat iz ’98. svi dobro pamte i očekuju da ga netko ponovi. U jednu ruku, to je i normalno. Samim time, taj teret ’98. je uvijek prisutan. No, vjerujem da se ova generacija igrača s time može nositi. Vjerujem da pored Nigerije, Argentine i Islanda možemo doći do nokaut faze natjecanja – rezonira Prosinečki.


Prema njegovom mišljenju, dio tereta bit će skinut ako Hrvatska uspješno apsolvira Nigeriju, Argentinu i Island.


– Ma, prolazak skupine definitivno je najvažniji. U nokaut fazi natjecanja igra se jedna utakmica, a tu su možemo nositi sa svima. Imamo kvalitetne igrače i veliku širinu na klupi. Stariji igrači moraju iznijeti veći dio tereta, ali i mlađi moraju dati svoj puni doprinos. Bez toga ne ide – dodaje izbornik BiH.


Vjeru u Dalićeve izabranike dodatno će potvrditi mišljenje favorita na Mundialu.


– Vjerujem da će ovo Svjetsko prvenstvo biti jedno od najneizvjesnijih u povijesti jer u Rusiju je stiglo puno odličnih reprezentacija. U prvom redu su Brazil, Njemačka, Španjolska i Francuska. Tu ima i reprezentacija koje uvijek mogu iznenaditi, poput Argentina, Belgije, Kolumbije i, normalno, Hrvatska – zaključuje Prosinečki.