Raritetni primjer

Utakmica za povijest: Serie A prvi put bez Talijana od prve minute

Marko Cvijanović

Detalj s utakmice Inter - Udinese

Detalj s utakmice Inter - Udinese

Prvi put u povijesti jednu utakmicu Serie A počela su dvadesetdvojica stranaca! U subotnjem prvenstvenom susretu na San Siru u početnim postavama »Intera« i »Udinesea« nije bilo nijednoga Talijana



I to se konačno dogodilo. Prvi put u povijesti jednu utakmicu Serie A počela su dvadesetdvojica stranaca! U subotnjem prvenstvenom susretu na San Siru u početnim postavama »Intera« i »Udinesea« nije bilo nijednoga Talijana, ali su zato istrčala šestorica Brazilaca (Miranda, Juan Jesus i Melo u Interu, Danilo, Felipe i Edelminson u Udineseu), trojica Francuza (Kondogbia, Biabiany/Teherau), dva Kolumbijca (Murillo/Zapata) te po jedan Argentinac (Icardi), Crnogorac (Jovetić), Ganac (Badu), Grk (Karnezis), Hrvat (Brozović), Japanac (Nagatomo), Malijac (Wague), Portugalac (Fernandes), Slovenac (Handanović), Srbin (Kuzmanović) i Švicarac (Widmer).


Mješavina različitih rasa i jezika, među kojima je dominirao portugalski zahvaljujući trojici Brazilaca i jednom Portugalcu. Jedini koji je na terenu pričao izvornim talijanskim jezikom bio je glavni sudac Domenico Celi!


Subotnji raritetni primjer sa San Sira drugi je u povijesti europskih nacionalnih prvenstava. Prvi su put u utakmici jednog prvenstvenog natjecanja dvadesetdvojica stranaca istrčala u engleskoj Premierligi 30. prosinca 2009. godine u dvoboju između »Portsmoutha« i »Arsenala« (1:4), u kojemu je prvi pogodak postigao Brazilac s hrvatskom putovnicom i bivši reprezentativac Eduardo da Silva! Za »Portsmouth« su istrčali Begović (BiH), Kaboul (Francuska), Hreidarsson (Island), Finnan (Irska), Ben-Haim (Izrael), Belhadj (Alžir), Mokoena (Južna Afrika), Hughes (Škotska), Boateng (Njemačka/Gana), Yebda (Alžir) i Piquionne (Fracuska), a za »Arsenal« Almunia (Španjolska), Sagna (Francuska), Vermaelen (Belgija), Gallas (Francuska), Traore (Senegal/Francuska), Diaby (Francuska), Nasri (Francuska), Ramsey (Wales), Song (Kamerun), Aršavin (Rusija) i Eduardo (Hrvatska/Brazil).




Međunarodni štih subotnje utakmice na San Siru nije slučajnost uzme li se u obzir upliv u međunarodnom nogometu vlasnika dvaju suprotstavljenih klubova, Eric Thohira i Giampaola Pozza, koji kontroliraju vlasničku strukturu DC Uniteda (Thohir), odnosno »Malage« i »Watforda« (Pozzo). Jednako tako uzme li se u obzir i važeće pravilo Talijanskoga nogometnoga saveza što uvjetuje da »roster« svake momčadi u Serie A može sadržavati maksimalno 25 igrača, uz barem četvoricu igrača poniklih u vlastitom omladinskom pogonu i barem četvoricu igrača koji su nogometno odrastali u Italiji, što nudi još uvijek premalo prostora taijanskim nogometnim talentima.


Uostalom, Serie A je jedino europsko natjecanje u Europi gdje većinu igrača čine stranci (56,1 posto). Slučaj je to od prvoga prvenstvenoga kola u kojem je nastupilo 165 stranaca iz 42 zemlje. Uzgred, minule su subote čast talijanskoga nogometa spasili igrači koji su ušli s klupe: Pasquale, Talijan brazilskoga podrijetla Eder (postigao pogodak za Inter) i D’Ambrosio.