Rekapitulacija mercata

USTALJENI TRENDOVI Klubovi Prve HNL zaradili su ove zime 30-ak milijuna eura, igrače su uglavnom dovodili na posudbu

Ivana Vaupotić

U Maksimiru su imali dobar razlog za otvaranje šampanjca nakon što su ostvarili rekordnu prodaju Olma/Foto PIXSELL

U Maksimiru su imali dobar razlog za otvaranje šampanjca nakon što su ostvarili rekordnu prodaju Olma/Foto PIXSELL

Dinamo je na transferu Olma zaradio najviše, a dobro je trgovao i Osijek prodajom Šutala. Rijeci oko dva milijuna eura prihoda od prodaje igrača



ZAGREB Završetak zimskog prijelaznog roka unutar okvira HT Prve lige pokazao je da hrvatski klubovi naginju štednji, odnosno posudbama i trasferima igrača za koje ne moraju plaćati odštete. Naravno, ima i izuzetaka, no raspoložive brojke da su u zadnjih mjesec dana svi više zaradili nego potrošili.


Pri tome u obzir treba uzeti i činjenicu da se u ovo doba godine uglavnom pokrivaju pozicije na kojima su klubovi bili deficitarni tijekom prvog dijela sezone. Preciznije, zimski prijelazni rok predstavlja priliku za korekcije onima koji nisu dobro iskoristili ljetni prijelazni rok.


Najviše je zaradio Dinamo na transferu Danija Olma u RB Leipzig za 19 milijuna eura. Toj cifri treba dodati i bonuse vezane uz njegove nastupe i eventualne uspjehe u dresu novog kluba. Ti detalji nisu poznati široj javnosti, no određeni pokazatelji govore da bi klub iz Maksimirske 128 mogao dobiti još barem desetak milijuna eura.




Modri su dio zarade investirali u budućnost, kroz transfere Frana Karačića i Lirima Kastratija. Taj dvojac je kupljen od Lokomotive, s time da će do kraja sezone ostati na Kajzerici. Kako to obično biva, ukupna cijena ostala je u domeni poslovne tajne. Prema specijaliziranom internet portalu zvanom Transfermarkt, Kastrati na nogometnom tržištu vrijedi 1,8 milijuna eura, a Karačić 1,5 milijuna eura.


Hajduk trošio


Hajduk se također bacio u trošak, doduše, nešto manji. Iz Boteva je za 400 tisuća eura doveden povremeni bugarski reprezentativac Kristian Dimitrov. No, Splićani su nešto i zaradili. Oleksandr Svatok otišao je u Dnipro za 350 tisuća eura, a Davor Matijaš u Antwerpen za 150 tisuća eura. Povrh toga, Cagliari je povukao Filipa Bradarića s posudbe i u istom ga aranžman u usmjerio u Celtu iz Viga, što je Hajduku donijelo obeštećenje od 500 tisuća eura.


U Gradskom vrtu su, pak, još jednom potvrdili da ove sezone imaju vrlo visoke ambicije. Naime, tijekom ljetnog prijelaznog roka Osijek je doveo Antonija Mancea iz Trenčina za 1,3 milijuna eura i Antu Majstorovića iz Dinama za 400 tisuća eura, a sada je vratio Erosa Grezdu iz Glasgow Rangersa. Svota tog transfera ostala je pod velom poslovne tajne.


Odgovorni iz Gradskog vrta tek su otkrili da je Grezda plaćen puno manje od 2 milijuna eura, za koliko je prije osamnaest mjeseci otišao u Glasgow. No, svu Osijekovu potrošnju na pojačanja je pokrio nedavni senzacionalni transfer Boška Šutala u Atalantu za pet milijuna eura.


Gorica i Lokomotiva


Rijeka je ove zime također dosta zaradila. Američki Portland platio je 800 tisuća eura za transfer Darija Župarića, poljska Jagilleonija odvela je Jakova Puljića za 500 tisuća eura, a Kayserispor je iskrcao 400 tisuća eura za Zorana Kvržića. Određenu zaradu trebao bi donijeti i transfer Maxwella Acostyja u južnokorejski Anyang. Odšteta još nije poznata, no Transfermarkt kaže da Ganac vrijedi 1,5 milijuna eura. Samim time se može zaključiti da će ove zime na Rujevici utržiti oko dva milijuna eura. S druge strane, potrošnja je bila vrlo skromna jer su Sterling Yateke (Austrija Beč) i Felipe Pires (Hoffenheim) stigli na posudbu, a Nino Galović bez odštete iz japanskog Sagan Tosua.


Što se tiče ostalih prvoligaša, sasvim pristojne izlazne transfere ostvarila su još dva kluba. Gorica je prodala Lukasza Zwolinskog u u poljsku Lechiju za 350 tisuća eura i Marija Marinu u azerbejdžanski Sabah za 100 tisuća eura, dok je Lokomotivina zarada na Kastratiju i Karačiću u sferi poslovne tajne.


Slaven Belupo, Inter, Istra 1961 i Varaždin ove su se zime oslanjali na posudbe i dovođenje igrača bez odštete. Naravno, igrači su odlazili i iz tih klubova. No, to su bili sporazumni raskidi ugovora, koji ne donose financijsku korist u obliku odštete.