Kvalifikacije za SP

UEFA nakon posjeta Gradskom vrtu potvrdila: Hrvatska protiv Finske na Rujevici

Marko Cvijanović

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Poslije izvješća nezavisnoga stručnjaka, FIFA i UEFA su potvrdile da će utakmica biti odigrana na rujevičkom stadionu u predviđenom terminu 6. listopada u 20.45 sati.



RIJEKA Sinoć je stigla službena potvrda: Rijeka će 6. listopada biti domaćin kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji između Hrvatske i Finske!


Sukladno prethodnim najavama, zbog lošeg stanja travnjaka u Osijeku Hrvatski nogometni savez pokrenuo je mehanizme prema FIFA-i, UEFA-i i Finskom nogometnom savezu o zamjeni domaćinstva.


Poštivajući uobičajenu proceduru UEFA-e u ovakvim slučajevima, neovisni stručnjak posjetio je stadion u Osijeku i očekivano potvrdio stav HNS-a o vrlo lošem stanju travnjaka u Gradskom vrtu.




Pritom se pažnja posebno usmjerila na zabrinjavajući sustav drenaže koji, u slučaju novih obilnih kiša u listopadu, ne bi izdržao veće količine vode pa bi došlo u pitanje odigravanje susreta.


Poslije izvješća nezavisnoga stručnjaka, FIFA i UEFA su potvrdile da će utakmica biti odigrana na rujevičkom stadionu u predviđenom terminu 6. listopada u 20.45 sati.


Podsjetnika radi, Izvršni odbor HNS-a proteklog je petka donio odluku da se utakmica protiv Finske igra u Rijeci umjesto u Osijeku, u najvećoj mjeri zbog lošeg stanja travnjaka u Gradskom vrtu. Čelnici HNS-a, opomenuti lošim iskustvom organizacije posljednje domaće kvalifikacijske utakmice protiv Kosova, što se igrala dva dana zbog poplavljenog maksimirskog travnjaka, nisu ništa željeli prepustiti slučaju pred prvu od dviju izlučnih utakmica za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji (druga je u Kijevu protiv Ukrajine 9. listopada), a savršena rujevička podloga bila je jedini logičan izbor.


Kad je u pitanju procedura zamjene domaćinstva, stvari su se ovako odvijale. Uoči početka kvalifikacijskoga ciklusa svaki od saveza sudionika natjecanja prijavljuje stadione na kojima će njihova reprezentacija igrati utakmice. HNS je, konkretno, za tekući kvalifikacijski ciklus prijavio stadione u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a za dvoboj s Finskom u zadanom roku (120 dana prije početka spomenute utakmice) prijavio domaćinstvo Gradskog vrta.


S obzirom na »slučaj Kosovo«, u HNS-u su iskoristili mogućnost i sukladno pravilniku zbog više sile (najmanje tri tjedna uoči odigravanja utakmice) službeno od UEFA-e zatražili zamjenu domaćinstva, a Rijeka dobila prednost pred Osijekom.