Mario Cvitanović

U DINAMU OPTIMISTIČNI ‘Ako budemo pravi, na derbiju će se pitati samo nas’

Ivana Vaupotić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Budemo li pravi, onda imamo velike šanse za pobjedu. U tom slučaju pričat će se o Dinamu, a ne o Rijeci – kaže Cvitanović



ZAGREB Uzme li se u obzir tablica HT Prve lige, treći derbi u nizu za »Dinamo« bi morao predstavljati najveći izazov. Zapravo, kada se u tu jednadžbu ukalkuliraju i trofeji iz prošle sezone, jasno je što predstavlja gostovanje »Rijeke« na stadionu Maksimir.


– Očekuje nas derbi s aktualnim prvakom koji je vrlo stabilan i prepoznatljiv u svojoj igri. Momčad »Rijeke« u svakom slučaju zaslužuje poštovanje, bez obzira na dva poraza u zadnjim kolima. Ovu utakmicu očekujemo s nestrpljenjem i željom da pobijedimo – kaže trener »Dinama« Mario Cvitanović.


Budući da Petar Stojanović ima tri žuta kartona, a Alexandru Matel je ozlijeđen već neko vrijeme, najveći problem pri slaganju udarne jedanaestorke predstavlja pozicija desnog beka. Povrh toga, zdravstveni problemi muče kapetana Domagoja Antolića i Ivana Fiolića.




– Što se tiče desnog beka, Amir Rrahmani se nameće kao logičan izbor. Ta pozicija mu možda nije prirodna, ali on to može kvalitetno odigrati. Znam Rrahmanijeve karakteristike i vjerujem da će se znati prilagoditi, iako je po vokaciji stoper – tvrdi strateg aktualnog lidera HT Prve lige.


Zabranjena tema 


Derbiji s »Osijekom« (1:1) i »Hajdukom« (2:2) pokazali su da problem za Cvitanovića predstavlja i izgled njegove momčadi u prvih 45 minuta igre. »Modri« su, naime, na tim utakmicama odlazili na odmor u svlačionicu s golom zaostatka.


– Molio bih da me se ne pita o tome. Ta tema već mi se popela na vrh glave, i zato vjerujem da ćemo to sada promijeniti. Od početka do kraja moramo biti na istoj razini, da od prve do zadnje minute budemo stabilni i dobri. Cilj je da cijelu utakmicu igramo ono što smo dogovorili u svlačionici – dodaje trener »Dinama«.


Rješenje za taj problem mogao bi biti povratnik Arijan Ademi, koji je na oba derbija ulazio kao zamjena tijekom rane faze drugog dijela, dajući igri »Dinama« dodatnu dimenziju.


– Pojedinac ne može promijeniti cjelokupnu filozofiju i način razmišljanja momčadi. Svaki naš igrač bi morao biti dobro rješenje za prvo poluvrijeme. Naravno, pojedinac može biti poticaj i generator, ali ja od svakog igrača tražim da bude takav. Svi moraju dati svoj doprinos – tumači Cvitanović.


»Modri« na klupi za pričuve imaju još jednog aduta, pored Ademija. Angelo Henriquez također je ulazio kao zamjena i na oba derbija je postigao po gol.


– Kao što je sam rekao, golovi su njegov posao. To bi trebalo biti nešto normalno. Prema tome, ne treba od takvih stvari raditi spektakl – rezonira 42-godišnji stručnjak.


Slatke brige 


S druge strane, »Rijeka« nema takve slatke brige. Ozljede i kartoni skrojit će udarnu jedanaestorku za derbi na stadionu Maksimir.


– Bez obzira na izostanke, očekujem da »Rijeka« bude ista kao na svakoj utakmici. Njihova igra je prepoznatljiva. Jako dobro se vidi da u »Rijeci« svaki igrač slijedi nogometnu filozofiju i stil igre koje je postavio njihov trener – objašnjava Cvitanović.


No, kao i uvijek u ovakvim prilikama, u Maksimirskoj 128 sve se svodi na mantru: »Mi smo Dinamo!«


– Razmišljam isključivo o nama. Sve vrline »Rijeke« može anulirati samo naša dobra igra. Isto tako, ako ne budemo na potrebnoj razini, sve njihove dobre strane doći će do izražaja. Prema tome, ključ je u nama. Budemo li pravi, onda imamo velike šanse za pobjedu. U tom slučaju pričat će se o »Dinamu«, a ne o »Rijeci« – kaže maksimirski šef struke.


Dođe li danas domaća momčad do pobjede, pričat će se i o kraju neizvjesnosti u borbi za naslov prvaka.


– Prije mjesec dana sam rekao da ne razmišljam o bodovnoj prednosti, i to ću ponavljati do kraja prvenstva. Prerano je za takve priče, pred nama je još puno utakmica. Mislim da takve teme uopće ne bi smjele biti u glavama sportaša – zaključuje Cvitanović.