Spektakl u Velikoj Britaniji

Tri poraza i jedan remi: Utakmica Hrvatska-Brazil završila pobjedom ‘Selecaa’ , navijači Vatrenih se ipak sjajno zabavljaju

Hina

Navijači su preplavili Liverpool

Navijači su preplavili Liverpool

"Vatreni" se odmah nakon utakmice protiv Brazila vraćaju u Hrvatsku, te će do srijede trenirati na Rujevici. U ponedjeljak bi izbornik Zlatko Dalić trebao objaviti konačan popis igrača koji će putovati na Svjetsko prvenstvo, a posljednju pripremnu utakmicu Hrvatska će igrati sa Senegalom, 8. lipnja na stadionu Gradski vrt u Osijeku



LIVERPOOL Hrvatska nogometna reprezentacija niti u četvrtom međusobnom susretu nije uspjela pobijediti Brazil, nakon što je ogled na stadionu Anfield završio 2-0 za ‘Selecao’.


Prvi dio priprema za Svjetsko prvenstvo nogometaši Hrvatske zaokružili su u nedjelju utakmicom protiv Brazila u kojoj su izgubili sa 0-2. Na legendarnom Anfieldu u Liverpoolu strijelci za Brazil bili su Neymar (69) i Firmino (90+3).


 Bio je ovo četvrti susret Hrvatske i Brazila, uz tri pobjede ‘Selecaa’, dok je jedan susret završio remijem.


 U prijateljskom susretu 2005. godine Brazil je kao aktualni svjetski prvak na splitskom Poljudu odigrao 1-1 protiv  Hrvatske. Godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj, a Brazil je bio uspješniji sa 1-0. “Vatreni” i “Selecao” su treći puta igrali međusobno na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3-1. “Vatreni” se odmah nakon utakmice protiv Brazila vraćaju u Hrvatsku, te će do srijede trenirati na Rujevici. U ponedjeljak bi izbornik Zlatko Dalić trebao objaviti konačan popis igrača koji će putovati na Svjetsko prvenstvo, a posljednju pripremnu utakmicu Hrvatska će igrati sa Senegalom, 8. lipnja na stadionu Gradski vrt u Osijeku.




“Vatreni” sada protiv “Selecaoa” imaju tri poraza i jedan remi.


Dva puta smo igrali u skupini na svjetskim prvenstvima, a dva puta u prijateljskim ogledima.


Prvi susret je igran 17. kolovoza 2005. godine kada je Brazil kao aktualni svjetski prvak na splitskom Poljudu odigrao 1-1 protiv reprezentacije Hrvatske koju je kao izbornik vodio Zlatko Kranjčar.


Taj je susret odigran u sklopu HNS-ove kampanje za dobijanje domaćinstva EURA 2012. za koje se kandidirao zajedno s Mađarskom. Hrvatsku je u vodstvo doveo sin našeg izbornika Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1-1 poravnao je Ricardinho 10 minuta potom.


Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji sa 1-0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti. 


Brazilci, koji su bili apsolutni favoriti uoči početka susreta, do prve pobjede na SP-u došli su teže od očekivanog. Naime, hrvatska reprezentacija je odigrala odlično, zaustavivši Ronalda i Adriana, te prvu zvijezdu brazilske reprezentacije Ronaldinha. Ipak, jedna neopreznost u obrani i majstorija Kake Hrvate je stajala osvajanja jednog boda.


Brazil je kasnije prošao u osminu finala kao pobjednik skupine, dok je Hrvatska okončala natjecanje na trećem mjestu u skupini.


“Vatreni” i “Selecao” su treći put igrali međusobno na otvaranju svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3-1. Ostaje utjeha kako smo otvorili World Cup protiv peterostrukog svjetskog prvaka prvenstva u susretu kojeg je gledalo najmanje dvije milijarde ljudi. Međutim, nakon svega što se događalo na travnjaku Arene Corinthians, moglo bi se reći nezasluženo. 


Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure. Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta ‘ukazao’ se Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.



Posljednju utakmicu hrvatska i brazilska vrsta su odigrali u nedjelju u Liverpoolu u sklopu priprema za svjetsko prvenstvo u Rusiji, a Brazil je slavio 2-0. Hrvatska  je odigrala odlično prvo poluvrijeme, no u nastavku susreta je Brazil slomio ‘kockaste’. Za 1-0 je zabio povratnik Neymar u 69. minuti, a pobjedu Brazila potvrdio je Firminho u sudačkoj nadoknadi.


Dosadašnji susreti Hrvatske i Brazila:


17. kolovoza 2005, Split: Hrvatska – Brazil 1-1 (Kranjčar 32 / Ricardinho 42)13. lipnja 2006, Berlin: Hrvatska – Brazil 0-1 (Kaka 44)12. lipnja 2014, Sao Paulo: Brazil – Hrvatska 3-1 (Neymar 29, 71-11m, Oscar 90+1 / Marcelo 11-autogol)3. lipnja 2018. Liverpool: Hrvatska – Brazil 0-2 (Neymar 69, Firminho 90+3)


Središte Liverpoola preplavili su hrvatski i brazilski navijači.


Daleko je to od pravog navijačkog ludila jer se ipak radi o prijateljskoj utakmici, pa su mnogi navijači ostali u domovini i već se polako spremaju za Rusiju.


Međutim, bez obzira na manji broj naših, ali i brazilskih navijača, svi se sjajno zabavljaju u trećem po veličini engleskom gradu.


Odličnu atmosferu upotpunilo je i sunčano vrijeme, pa je sve spremno za spektakl na Anfieldu.


Brazilci su za svoju bazu izabrali trg ispred hotela Hiltoin gdje je smješten ‘Selecao’, dok su naši raštrkani po središtu grada.


Najviše hrvatskih navijača je doputovao iz ‘druge domovine’ Irske.


»Ima nas jako puno koji smo došli iz Dublina,« kazao je Igor iz Osijeka koji je u Irskoj više od godinu dana.


»Iskoristili smo priliku što je Liverpool blizu. Nećemo putovati u Rusiju jer je skupo, pa smo barem ovako željeli vidjeti hrvatsku reprezentaciju.«Hrvoje je također ‘Irac’.

»Ali ne za dugo. Uskoro se vraćam. Zarada je dobra, ali to nije život. Super je što reprezentacija igra u Liverpoolu, vjerujem kako će ugođaj na stadionu biti sjajan.«


Dosta hrvatskih navijača je doputovalo iz Njemačke, uočili smo i brojne ‘Švicarce’.


 Tomislav i Domagoj su stigli iz Solothurna, a Sabina i Julien iz Laussane.


»Došle smo zbog Mandžukića, on je najbolji,« kazala je Julien, dok je Tomislav dobacio: »Naš Švicarac Rakitić je najbolji.«


 Možda i najmanje hrvatskih navijača je stiglo iz domovine.


»Svi se spremaju za Rusiju, a tamo će svaka lipa biti važna,« kazao je Marko sa zagrebačkog Trnja.


Uočili smo i skupinu Slavonaca, među kojima je bio i jedan stomatolog iz Osijeka.


»Ja ostajem u svom gradu, bit ću posljednji koji je ugasio svjetlo kada svi napuste Osijek,« dodao je ironično.


Hrvatski navijači će na stadionu Anfield biti smješteni na tribini »Anfield Road«, dok su slavni Kop dobili brazilski navijači.


Utakmica između hrvatske i brazilske vrste počela je u 16 sati po hrvatskom vremenu.