Zoran Bogolin

Trener nogometaša Opatije: ‘Slabiji smo nego jesenas, ali imamo bodovnu zalihu’

Ivan Volarić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Radili smo kao konji, desetak treninga tjedno, igrači koji su bili zdravi su spremni. Blizu smo plasmana u viši rang, ali treba napraviti još jedan ključni korak – kaže trener Opatijaca



RIJEKA Umjesto u Pazinu opatijski »crno-bijeli« nadolazeće subote pred svojim navijačima protiv porečkog »Jadrana« kreću u svoju povijesnu proljetnu misiju – pokušaj proboja prema Drugoj HNL. Momčad trenera Zorana Bogolina prezimila je na drugoj poziciji sa četiri boda zaostatka za vodećim »Vinogradarom« i sa šest bodova prednosti u odnosu na trećeplasirani »Krk«, odnosno sedam bodova viška od četvrtoplasiranog »Kurilovca«, prve iduće momčadi na prvenstvenoj ljestvici koja je zatražila drugoligašku licencu. Opatijci, dakle. u drugi dio sezone ulaze s pozicije koja vodi u viši rang, lijepom bodovnom zalihom i nešto izmjenjenom momčadi u odnosu na prvi dio sezone.


– Puno nam je značio iskusni vratar Vanja Iveša, koji je otišao u »Istru 1961« i to je veliki gubitak. On je bio i glavni pokretač, vođa ove ekipe, još uvijek u svojim godinama brani u Prvoj HNL. Uostalom, dobio je samo sedam golova u prvenstvu. Osim njega, nećemo moći računati ni na stopera Miju Dadića zbog njegovih trenerskih obveza u omladinskom pogonu HNK »Rijeka«.


U obrani smo malo tanji nego jesenas, a obrana je temelj svega… – govori Zoran Bogolin, trener Opatijaca, koji je na Ivešino mjesto među vratnicama angažirao Puljanina Igora Lovrića (Zagreb). U »Opatiju« se vratio Niko Vlatković, a zanimljivo je da će Opatijci u nastavak sezone i s dvojicom igrača iz Južne Koreje.




– S obzirom na stanje našega teren i potrebu igranja dužim loptama, vidio sam Vlatkovića na mjestu polušpice ili špice, međutim, očito je da ćemo ga morati koristiti u zadnjoj liniji. Malo smo obnovili teren, ali ako ga budemo puno koristili, brzo će se vratiti na staro. Što se Korejaca tiče Bae Jun Ryeol je posebno zanimljiv. Može igrati lijevo u obrani, ali uskočiti i na zadnjeg veznog. Igrao je standardno u »Lučkom«, trebao je ove zime preseliti u grčku »Larisu«, ali se taj transfer odgodio do početka lipnja pa će ostati s nama do ljeta.


Bogolin potencijalni problem vidi u kratkoj klupi što bi moglo doći do izražaja u kontekstu činjenice da će se trećeligaško prvenstvo zbog SP-a igrati ubrzanim ritmom.– Imamo samo 14 igrača i pokojeg juniora, osim toga četiri, pet igrača u posljednje vrijeme imalo je zdrastvenih problema, mijenjamo često podloge za trening i to ostavlja traga. Bit će tu problema, ali srećom osigurali smo puno bodova! Nemojmo gledati samo prema Drugoj HNL, moramo biti spremni i na varijantu po kojoj ćemo i druge sezone igrati Treću HNL. Puno se zagrebačkih ekipa pojačalo s iskusnim igračima. Oni su u prednosti jer imaju puno širi izbor kvalitetnih igrača.


Došli: Igor Lovrić (Zagreb), Niko Vlatković (Špansko), Viktor Svetić (Orijent 1919), Hyeong Seob Kim (Bucheon), Bae Jun Ryeol (Lučko).Otišli: Vanja Iveša (Istra 1961)


Sreća i zdravlje


Sve ovo što trener »Opatije« govori ne znači da su u klubu odustali od Druge HNL… Upravo suprotno!


– Naravno da je to naša želja, ako ne ove, onda iduće sezone. Sportski je nadati se, ali pitanje je da li ćemo to uspjeti ostvariti. Malo smo oslabljeni. Probat ćemo pokrpati rupe u ekipi i vrlo bitno je da nas zdravlje posluži, a trebat će imati i malo sreće. Radili smo kao konji, desetak treninga tjedno, igrači koji su bili zdravi su – spremni. Blizu smo plasmana u viši rang, ali treba napraviti još jedan ključni korak.


Vremenske nepogode odgodile su prvo proljetno kola pa su Opatijci umjesto protiv »Pazinke« odigrali prijateljski susret s »Vinodolom« i dobili ga 3:1, a drugi dio sezone otvorit će nadolazeće subote pred svojim navijačima protiv »Jadrana«. Tu utakmicu sigurno će preskočiti Lucić i Kurilić koji odrađuju utakmicu kazne zbog isključenja u zadnjem jesenskom kolu.


– Kako nam je legla ova odgoda? S jedne strane iza nas je već devet tjedana priprema, s druge strane muče nas u zadnje vrijeme gripe, viroze, neke ozljede pa smo spletom okolnosti ipak dobili sedam dana više vremena da se malo složimo i bolje pripremimo za prvi službeni susret – rekao je Bogolin.