Rijeka matematički osigurala Europu

Tomečak i Vešović u samo dvije minute preokrenuli derbi!

Ivan Volarić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Splićani su agresivnim pristupom isprovocirali vodstvo krajem prvoga poluvremena, a neposredno pred Tomečakov pogodak imali veliku priliku (Milevski) za 2:0. Tko zna kako bi se utakmica odvijala da Vargić nije čudesno reagirao



SPLIT – U 80. minuti jadranskog derbija Anas Sharbini pravodobno je uočio utrčavanje Ivana Tomečaka iz drugoga plana te ga dobro odmjerenom dijagonalom gurnuo pred vratara Grbića. Uslijedio je školsko primanje lopte i plasiranje kraj istrčalog vratara za 1:1.


Foto S. Je


Foto S. Je



 Stotinjak sekundi kasnije Filip Bradarić je izbacio Ivana Tomečaka uz desnu aut liniju. Oštro ubačena lopta na prvu stativu prošla je kroz šumu nogu i neodlučnog vratara Grbića, a Marko Vešović sve to lijepo pratio i postavio nogu za veliki riječki preokret na Poljudu. »Bijeli« su u samo dvije minute napravili više nego u prethodnih 80 minuta derbija, te stigli do uvijek posebno dragocjene i slatke pobjede nad najvećim rivalom nakon što su u većem dijelu susreta bili lošija momčad na terenu.




Zapravo, ovo je bilo najlošije izdanje »Rijeke« u jadranskom derbiju u Miškovićevoj eri ako se izuzume posljednji poraz 0:3 na Kantridi na početku njegova mandata u trenucima kada nije mogao utjecati na selekciju momčadi. Splićani su agresivnim pristupom isprovocirali vodstvo krajem prvoga poluvremena, a neposredno pred Tomečakov pogodak imali veliku priliku (Milevski) za 2:0. Tko zna kako bi se utakmica odvijala da Vargić nije čudesno reagirao…



HAJDUK: Grbić 5, Mikanović 5,5, Nižić 5,5, Milović 5,5, Jozinović 5,5, Tudor 7, (61′ Bašić) –, Juranović 6,5, Caktaš 6,5, Vlašić 6,5, Gotal 5,5, (73′ Kurbanov) –, Milevski 6 (86′ Maglica) –RIJEKA: Vargić 7, Tomečak 7,5, Samardžić 6, Mitrović 5,5, Leovac 6, Radošević 5,5, (70′ Vešović) 7Bradarić 6, Jugović 6, Mišić 5,5, (57′ Močinić) 6,5, Sharbini 6,5, Ivančić 5  (57′ Tomasov) 6Strijelci: 1:0 Tudor (45′), 1:1 Tomečak (80′), 1:2 Vešović (82′).  Stadion Poljud.Sudac:  Dalibor Mlakar (Zagreb) 6,5.Gledatelja:5.000.Žuti karton: Gotal, Milović, Kurbanov (Hajduk).


Matjaž Kek i Goran Vučević nisu iznenadili početnim postavama. U »Hajdukovoj« su prema najavama osvanula trojica prvoligaških debitanata (Grbić, Juranović i Tudor), dok je Matjaž Kek u nedostatku niza ozlijeđenih ofenzivaca na teren poslao jedino što mu je preostalo. Iza jedinog preostalog napadača Josipa Ivančića djelovali su Sharbini, Mišić i Jugović. Početak utakmice nije slutio dobro po pet tisuća promrzlih gledatelja. Povučeni »Hajduk« i »Rijeka« koja je lakoćom dolazila do 20 metara od splitskog vratara, a onda ostajala bez pravih rješenja, sugerirali su ne pretjerano uzbudljiv nogomet sve dok se oko 20 minute Splićani potaknuti podrškom s tribina nisu okuražili i počeli koristiti netipične pogreške za užu obranu Riječana i sve propusniji defanzivni blok ispred nje. U 20. minuti riječka obrana nije sinhronizirano izvela pokušaj namještanja zaleđa pa se Tudor sjurio prema Vargiću. Impresioniranom veznjaku Splićana lopta je otišla previše ukoso pa je Vargić svojim izlaskom s vratiju osujetio pokušaj udarca.


U 28. minuti Gotal je udarcem s vrha šesnaesterca poslao loptu kraj desne vratnice, a u 30. minuti Tudoru se isplatila upornost. Čekao je i dočekao Mitrovićev nonšalantni potez, kratku povratnu loptu za Vargića. Veznjak »Hajduka« odnio je loptu ispred vratara »Rijeke«, zaobišao ga, a onda umjesto u nebranjena vrata loptu poslao u vanjski dio mreže. Sve to zajedno dodatno je ohrabrilo Vučevićevu momčad koja je dodato pojačala agresiju i takvim pristupom u korijenu sasjekla sve pokušaje organiziranog pritiska u tom periodu utakmice neprimjetnih gostiju. Tek u završnici poluvremena »Rijeka« je priprjetila i to nakon što je Sharbini uzeo loptu nakon Milovićeve nespretne reakcije gotovo na centru. Anas je odmah u kontri lansirao Jugovića, koji je po ulasku u kazneni prostor prevario Mikanovića, a onda završio na travnjaku. Dobar sudac Mlakar procjenio je da nije riječ o kontaktu vrijednom najstrože kazne.


U 43. minuti zatresao se okvir riječkoga gola. Vlašić je izveo udarac iz kuta, a Caktaš glavom pogodio vratnicu već savladanog Vargića. Svega minutu kasnije ponovo su domaćini došli do kornera nakon kojega se ponovo tresao okvir riječkoga gola (Bradarić je u pokušaju izbacivanja lopte pogodio Leovca u glavu od kojega se lopta odbila u gredu), a odbijanac dočekao Tudor i u padu glavom doveo »Hajduk« u vodstvo. Potpuno zasluženo! »Rijeka« je do odmora bila neprepoznatljiva ne samo na planu igre već i pristupa. Kekovi odabranici nisu na splitsku agresiju odgovorili istom mjerom i za takav pristup  bili su kažnjeni u završnici prvoga poluvremena. Pukao je središnji blok kojega su trebali držati Radošević i Bradarić potpomognuti Mišićem, Jugovićem i Sharbinijem, a na to se nadovezalo i nekoliko početničkih pogrešaka zadnje linije koja je bila daleko od besprijekornih izdanja u većem dijelu sezone. Matjaž Kek nije dugo čekao u nastavku.


Nakon deset minuta igre odlučio se na dvostruku promjenu. Istina, njegova momčad uspjela je nametnuti jalovu dominaciju, ali nije slutila da je u kadru zaprijetiti Grbiću. Svježi Močinić i Tomasov nisu jamstvo pogotka, ali su barem podignuli razinu trke i agresije u svojoj momčadi što je bilo dovoljno da se zadnja linija Splićana počne suočavati s organiziranim pritiskom. Opet, puno opasniji bili su povremeni domaći izleti na gostujuću polovicu. Posebno onaj u 73. minuti kada su »Rijekini« braniči promatrali kako Milevski sa pet metara puca, a Vargić refleksnom reakcijom spašava svoja vrata. Dvije minute kasnije Vargić je samo pogledom ispratio Vlašićev udarac s vrha kaznenog prostora po kojem je lopta otišla kraj vratnice. Ispostavilo se kasnije upravo ti promašaji osvetili su se domaćinima. Matjaž Kek pronašao je ljude vrijedne preokreta i strijelce u dvama desnim bekovima, produžio »Hajdukovu« agoniju (više od mjesec dana bez pobjede), a »Rijeka« i matematički osigurala europsku vizu sedam kola prije kraja prvenstva. Sretno i spretno.


TIJEK SUSRETA:


90′ – Sudac Mlakar žutim kartonom kažnjava Gurbanova zbog simuliranja kaznenog udarca.


82′ – GOOOL! 1:2 - Tomečak ubacuje s desna po zemlji, lopta prolazi kroz Hajdukovu obranu, Vešović je zakucava u mrežu za vodstvo Rijeke. Potpuni preokret u dvije minute.


80′ – GOOOL! 1:1 – Tomečak Rijeku dovodi do izjednačenja. Branič Rijeke sjajno je primio ubačenu loptu, primirio je i svladao mladog Grbića.


78′ – Zaprijetio je sada Sharbini udarcem iz daljine, ali lopta odlazi pored lijeve stative Grbića.


75′ – Puca Vlašić, ali zamalo pored gola. Spomenimo, inače, da Rijeka u 75 minuta još nije imala udarac u okvir gola Hajduka.


73′ – Hajduk je mogao i povisiti prednost. Gurbanov je spustio glavom loptu za Milevskog koji s nekoliko metara puca, ali Vargić refleksno brani.


72′ – Mijenja i Vučević. Umjesto Gotala u vrh napada stavlja Azerbajdžanca Gurbanova.


71′ – Posljednja Kekova promjena. Vešović bi trebao biti džoker s klupe, Radošević izlazi iz igre.


65′ – Kontra Hajduka preko Vlašića, koji proigrava Gotala, ali Samardžić otklanja opasnost i šalje loptu u korner.


64′ – Leovac je povratnom loptom za Vargića “zakuhao” veliku priliku za Hajduk, no vratar Rijeke je koji centimetar brži od Hajdukovog napadača.


63′ – Slobodan udarac Tomasova s 25 metara završava u živom zidu.


61′ – Milović je zaradio žuti karton nakon hrvačkog zahvata na Tomasovu. Prvu izmjenu vuče i Vučević – strijelac Tudor ide van, ulazi Bašić.


60′ – Čini se da je RIjeka nakon spomenutih rošada preuzela inicijativu, ali zasad bez konkretnijih prigoda.


54′ – Kek vuče dvostruku izmjenu. U igru ulazi Močinić umjesto Mišića, a Tomasov na mjesto Ivančića. Rijeka će igrati bez klasičnog napadača.


46′ – Počeo je drugi dio susreta. Uskoro ćemo vidjeti je li Kek na poluvremenu prodrmao svoje igrače.


44’  -GOL 1:0 – Fran Tudor iskupio se za ranije pogreške. Lopta se nakon kornera od Leovca odbila do grede, vratila natrag na pet metara, gdje je glavom u mrežu zakucava Hajdukov debitant.


43′ – Caktaš je nakon kornera glavom pogodio vratnicu.


40′ – Jugović je povukao kontru do šesnaesterca Hajduka, gdje pada nakon kontakta s Mikanovićem, ali sudac ne svira ništa.


36′ – Samardžić je očistio loptu ispred Gotala. Posljednjih desetak minuta Hajduk ima inicijativu.


33′ – Umjesto klasičnih transparenata, Torcida je za današnju utakmicu ogradu nakrcala brojnim porukama upravi svojeg kluba. Spomenut ćemo samo neke; “Ruka neprijatelju uz smiješak – jeftina politika ili nedostatak muda?!”; “Najam stadiona = Cijena obraza”, “Hajdukovi bodovi – golovi iz ofsajda”, “Goran Vučević – ‘Od čistačice do predsjednika?’ Rezultati rada: Nema ih”, “Veliki Hajduk: Projekt revolucije s krivim ljudima”. .


30′ – Što je sada promašio Fran Tudor. Mladi igrač je iskoristio poklon riječke obrane, već zaobišao Vargića i onda pucao – pored gola.


28′ – Najbolja prilika u dosadašnjem tijeku susreta. Gotal je pucao iz daljine i zatresao mrežu. Na nesreću “bijelih”, samo onu vanjsku.


25′ – Debitant Fran Tudor izbio je sam pred Vargića, no on skraćuje kut i otklanja opasnost.


24′ – Jugović je probio po desnoj strani, Bradarić potom puca s nekih 18 metara, ali visoko iznad vratnice.


23′ – Leovac ubacuje, a Jozinović nespretno pogađa NIžića od kojeg se lopta odbija u korner za Rijeku. Od svega ipak ništa.


20′ – Ubacio je Milevski, ali Gotal nije dobro dohvatio loptu.


16′ – Pokušao je Caktaš iz daljine, neopasno po Vargića.


11′ – Bradarić je faulom zaustavio nalet Vlašića. Slobodan udarac na metara izvodi Caktaš, ali lopta pogađa živi zid.


7′ – Prilično grubo hajdukovci su krenuli u susret, koji se svako malo prekida zbog prekršaja.


5′ – Sharbini je prošao po lijevoj strani, oštro ubacio u peterac, ali obrana Hajduka čisti.


1′ – Počeo je susret. Prvu loptu ima Hajduk, ali ubrzo je gubi. Odmah i prvi žuti karton za Splićane. Zbog oštrog starta na Tomečaku požutio je Gotal.


0′ – Loše vrijeme prilično je smanjilo posjet Poljudu. Na tribinama je trenutno tek oko pet tisuća gledatelja, no još uvijek pristižu.