Golgeterski momentum

Tomasov u formi: Svi su mi pogoci dragi, iz slobodnjaka i koljenom!

Orlando Rivetti

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Nogomet se gleda zbog atraktivnih pogodaka. Ljepota egzekucije, poteza... Svaki je gol, međutim, radost i veselje. Neka se lopta odbije od koljena, slučajno, samo da napuše mrežu... – kaže Marin Tomasov



RIJEKA Tri pobjede na svojoj Kantridi (Zagreb 4:1, Istra 3:0, Split 2:0), jedna na gostovanju (Hajduk 2:1), nogometaši »Rijeke« okrenuli su – poker. Pet kola prije kraja »Dinamo« je – iluzija, ali je »Hajduk« zaleđen na minus 22. Bez uloga su »Rijekine« utakmice, ali pristup je za svaku pohvalu. Motivirano i pošteno svugdje i sa svakim. Naglasak je na pošteno, mnogima su puna usta, ali »Rijeka« to pokazuje na djelu.


– Ma, tko gleda ljestvicu, svaka je utakmica najvažnija, želimo je dobiti. Bit će tako do kraja. Do susreta s »Dinamom« u Maksimiru u 36. kolu. Skliznuli su nam iz ruke poput jegulje u Kup utakmici. Samo pobjede rane liječe – govori Marin Tomasov.


Naravno, pobjede i – golovi. »Rijekin« je veznjak s izrazito ofenzivnim sklonostima, jakih motoričkih sposobnosti, postigao četiri pogotka u posljednje četiri utakmice. Puljanima je odmah najavio – ostavite svaku nadu…, a onda je otvorio crvenu konzervu, obranu »Splita«, koja se sprema za finale Kupa s »Dinamom«, ali i želi četvrto mjesto za Europsku ligu. Trzaj glavom nakon centaršuta Bertoše i – Zoran Vulić, trener »crvenih«, priznao je da je lopta poštena, pobijedila je bolja momčad. Zaista je poštena, pronašla je Tomasova, natrčao se više nego da je na maratonu, a dvije prigode bacio u vjetar do odmora… Četiri gola u četiri utakmice…




– Krenulo je! Neka tako i ostane.


Televizijsko oko


Prva četiri gola u bijelom dresu?


– Jedan u Kupu protiv »Lokomotive«. I onaj poništen, opet protiv »Lokomotive«, ali u Kranjčevićevoj, za bodove. Bilo je golova, ali jedan je sudac uzeo sebi… Bio je čisti gol!


Mučili ste se protiv »Splita«, nikako pronaći lopti put do mreže, cijela je ekipa bila u visokom ritmu, i na kraju – nagrada?


– Rad i samo rad. Nema opuštanja. Kaže trener, doći će, vratit će se. Nismo dizali nogu s papučice gasa, mljeli smo suparnika i samljeli ga. Ostao je zlatni pijesak. Dobro smo igrali, cijela ekipa, u takvom ozračju uvijek iskoči jedan pojedinac. Sreća je mene izabrala. Zahvalan sam suigračima. U četiri dana dvije složene utakmice, gladnih suparnika, »Istre 1961« i »Splita«, ali nas se pitalo i pogled na rezultat govori sve. Ponašali smo se kao – »Rijeka«.


Natrčali ste se uz aut-liniju. U oba pravca, napadao i zatvarao, prostor i suigrača?


– Navikao sam. Kada sam spreman, a jesam, u nogama imam puno kilometara.


Glavu dolje i pedaliraj… Jeste li to poprimili od Nijemaca dok ste bili u Münchenu?


– Ne, oni su od mene uzeli nešto. Čudili su se tko me navio… Šutio sam i radio. Golovi su najbolja naplata uloženog.


Najdraži gol je onaj iz slobodnog udarca protiv »Istre 1961«?


– Pogodak za televizijsko oko. Recimo da se nogomet gleda zbog takvih, atraktivnih pogodaka. Ljepota egzekucije, poteza… Svaki je, međutim, pogodak – radost i veselje. Neka se lopta odbije od koljena, slučajno, samo da napuše mrežu… Kao da sam ga postigao škaricama.


Igrate s puno napadača?


– U rasporedu s jednim, Balajem, a Sharbini je polušpica.


Osobni vozač


Desno ili lijevo?


– Svejedno mi je. Počeo sam lijevo, nikako zabiti gol, trener me prebacio desno, a zabio sam gol iz – sredine. Draže mi je desno, ali je najvažnije je biti u sastavu. Samo neka pobjeđujemo…


Četiri pobjede zaredom, četiri vaša pogotka. Pedantna ekipa »informatičara« s Kanride izračulana je da »Slaven Belupo« nije svladao »Rijeku« 1278 dana. Keka nikada. Koprivnica čeka »Rijeku« u ponedjeljak?


– Neka taj dugačak val prekrije i koprive u gradu Podravke. Želimo nova tri boda, ali moramo ih zaslužiti na terenu, a ne pričom. Kvalitetu imamo. Uvjeren sam da ćemo nastaviti žetvu.


Iz Zadra ste krenuli u nogometni svijet. Zadrani nikako da uhvate rimat?


– Nikako da spoje dva pozitivna rezultata. A počeli su dobro. Bit će borba do samo kraja, od srca im želim da ostanu u HNL-u. Na njihovu nesreću igraju i s nama…


»Slaven Belupo«, »Lokomotiva«, »Zadar«, »Osijek« i »Dinamo«, još pet utakmica?


– Puno bodova i golova… Nije bitno tko će zabiti. Igramo sve bolje, dižemo se, to je najvažnije za ono što slijedi – Europa. Pobjede alimentiraju pozitivnu energiju, sve ono lijepo što se događa oko kluba. Zaista sam sretan.


Vaš osobni vozač u jednom razdboblju, Ivan Močinić, u četvrtak je slavio rođendan. Je li počastio?


– Nije, ali hoće. Skoknuo sam do Zadra. Ali Močinić je rezervirao stol. Čeka, neće pobjeći…