Groznica subotnje večeri

Tomasov: Triput ćemo pobijediti modre da ne bi poslije rekli da je bilo slučajno

Orlando Rivetti

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Želim se sjećati te utakmice. Zapamtit ću je samo ako osvojimo tri boda na prepunoj Kantridi. Gladni smo igre i pobjede nad Dinamom. Neka bude vatromet – kaže Marin



RIJEKA » Marin Tomasov je iz Zadra na Kantridu stigao »zaobilaznim putem«, preko »Hajduka« i »Münchena 1860«. S otoka Pašmana je, s Ugljena je bio Ivo Jerolimov, »Rijekin« reprezentativac osamdesetih godina prošlog stoljeća. »Jere« je igrao zadnjeg veznog, u »Hajduku« nastavio karijeru… Tomasov je stršljen, napada obrane i vratare. Po lijevoj ili desnoj strani, svejedno. Vezni ili krilo, nema razlike. Brzina i dribling »jedan na jedan«.


  Riječani su se počeli okupljati nakon nastupa u svim selekcijama. Kovačevoj i Gračanovoj, U-21 koja je jučer u Ateni igrala s Grcima, pa će Radošević i Josip Mišić tek stići… Slovenac Samardžić, Albanac Balaj, Crnogorac Vešović… A sretni su bili i oni koji su ostali kod kuće, jer dobili su dva slobodna dana.


  – Otkad sam na Kantridi nikada nismo bili toliko slobodni. Skoknuo sam kući, bio i na Pašmanu, dakako, nakon tijela na treninzima sada sam provjetrio i glavu. Zadovoljan, sretan i motiviran čekam derbi s »Dinamom«. Dobro smo radili, rezultat će se vidjeti – kaže Tomasov.


Izazovi




Kako je bilo trenirati bez pola momčadi, deset je igrača deset dana bilo izvan Kantride?


  – Neobično. Nedostaje nešto. Jednostavno fali, ne znam što. Kao da si ranjen. Priključeni su mladi željni dokazivanja. Visok je bio intenzitet treninga, nije se osjetilo da nedostaju reprezentativci. Barem ne na terenu, čudno je bilo u svlačionici.


  Gledali ste utakmicu Hrvatska – Norveška 5:1?


  – Pet golova i tri boda! Igra? Izbornik je odmah napravio analizu. Nije na meni suditi. Čestitke svima. Najbitniji su bodovi. Izbornik zna što i kako dalje s ovom moćnom ekipom.


  Danas bi se trebali vratiti Josip Mišić i Radošević iz U-21 selekcije, počinju pripreme za subotnji susret s »Dinamom« za prvenstvene bodove?


  – »Dinamo« je naš izazov, četiri puta u dva mjeseca. To su utakmice inspiracije na punom stadionu.


  Tri puta u mjesec dana, prvenstvo u subotu, pa prva polufinalna utakmica Kupa 8. travnja u Zagrebu, uzvrat na Kantridi 22. travnja?


  – Moramo ih dobiti tri puta de ne bude slučajno, a onda i onaj četvrti na kraju sezone, 30. svibnja u Maksimiru.


Sve od sebe


Optimizma vam ne nedostaje. U subotu je vaš prvi derbi u dresu »Rijeke«?


  – Točno. Želim se sjećati te utakmice. Zapamtit ću je samo ako osvojimo tri boda na prepunoj Kantridi. Dođite, ljudi, uživati. Sigurno je da ćemo ginuti, dati sve od sebe. Gladni smo igre i pobjede nad »Dinamom«. Neka bude vatromet.


  »Dinamo« pa »Dinamo«, »modri« bi mogli taktizirati u susretu za bodove, Kup im je važniji?


  – Moguće, ali ne opterećujemo se time. Priča se. Znam samo jedno, svaku utakmicu igramo da bismo pobijedili. Nakon one prvenstvene razmišljat ćemo o Kupu. Bit ćemo pametniji. Trener Kek ima sve u malom prstu.


  »Dinamo« je u prvenstvu pobjegao 14 bodova, kapetan Sharbini kaže da je ljestvica – lažna?


  – Potpisujem. Nisu toliko bolji. Nisu zaslužili tu oceansku razliku. Kako je do toga došlo? Detalji. Nismo imali sreće, lopta nas nije htjela. Protiv »Belupa« smo uputili 34 udarca na gol, u susretu s »Lokomotivom« suci nam uzmu gol nakon 10 minuta… To je već pet bodova.


  I vama su uzeli gol protiv »Lokomotive«?


  – Tako je. Taman sam krenuo u stopostotnu seriju, zabio gol »Lokomotivi« u Kupu, pa u utakmici za bodove, ali mahao je sudac zaleđe. Brz sam, ali nisam vjetar…


Krupni koraci


Ipak, četiri remija i jedan poraz, okrutne su brojke?


  – Znam, ali puno nas je došlo novih igrača. Valja pohvatati konce igre i života na Kvarneru. Napredujemo krupnim koracima. Čvrsta smo i organizirana ekipa koja zna što hoće. Kvaliteta nije upitan. Ako smo dosad ostali dužni, vratit ćemo dug s kamatama.


  Upisali ste osam nastupa, ali samo 379 minuta?


  – Trener zna kada i koliko moram igrati. Naravno da bih htio uvijek biti u početnom sastavu. Tko ne bi, ali…


  Jugović je ozlijeđen, na lijevoj strani je Sharbini, mogao bi početi protiv »Dinama«?


  – Jugoviću želim da se što prije vrati. Ne sastavljam momčad. Samo jedna filozofija – rad i rad… Sve će doći na svoje. Znam da mogu.


  U rasporedu 4-2-3-1 ili 4-4-2?


  – Preferiram 4-2-3-1, ali to su samo brojke. To je 4-5-1 u fazi obrane. Ali da ne mudrujem, draži mi je prvi raspored. Nudi se i sredina terena…


  Uspomena na susrete s »Dinamom« dok ste bili u »Hajduku«?


  – Ne mogu kazati da sam živio za tu utakmicu. Utakmica kao svaka. Nisam siguran da sam zabio neki gol. Neka me sada Bog pomiluje. Da raspametimo Kantridu.