Visoko podignuta letvica

Tko će platiti četiri milijuna eura za Leškovića i Leovca?

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Rijeka unatoč velikim ulaganjima u infrastrukturu nije osuđena na prodaju svojih najistaknutijih eksponata, štoviše ima dosta manevarskog prostora, može pumpati cijenu i čekati najpovoljniji trenutak



RIJEKA » Prije nekoliko tjedana novi klupski menadžer riječkoga prvoligaša Matjaž Kek i sportski direktor Srećko Juričić poručili su uglas: nećemo prodavati, želimo ovoga ljeta zadržati sve najbolje igrače!


Naravno da to ne odgovara u potpunosti istini jer ne postoji u svijetu nogometa igrač koji nije na prodaju. Sve zavisi od visine ponude! Ono što se krije iza ove sinkronizirane poruke jest jasna namjera da se cijena igrača »Rijeke« oblikuje na jedan potpuno drugačiji način. U sjeni dopadljivih proljetnih partija prve momčadi i realizacije kapitalnih objekata (kamp, stadion) za budućnost kluba dogodio se stanoviti zaokret u sportskoj politici riječkoga prvoligaša koji je već sada donio prve rezultate jer su klupske najave popratili i neki drugi potezi.



Nogometni kuloari nude dosta ćakula oko igračkih dolazaka ili odlazaka s Kantride. U natuknicama bi to izgledalo ovako: grčki izvori kažu da je Močinić odbio/odgodio mogućnost odlaska u Olympiakos. Rijeka je odbila ponudu iz Bundeslige za Leškovića u visini od dva milijuna eura, nakon što su odbijena četiri milijuna eura za Leškovića i Leovca iz Maksimira. Za Leovca stanoviti interes navodno pokazuje i Monaco, ali tek u slučaju da im propadnu neki drugi poslovi. Cijena? Francuzi misle potrošiti bitno manje od četiri milijuna eura. Rijeka je postigla dogovor s Torinom oko Vešovićeva ostanka na Kantridi, čeka se igračev odgovor. Navodno bi radije u inozemstvo. Ništa zato, na Kantridi imaju spremna druga riješenja. Jedno od njih je Mato Miloš koji bi se mogao vratiti iz Spezije ovoga ljeta zajedno sa Zoranom Kvržićem. Vratar Simon Sluga vraća se s posudbe iz Lokomotive. Posljednja vijest dolazi iz osječkih krugova. Rijeka je blizu angažmana Josipa Špoljarića, juniora Osijeka i reprezentativca do 18 godina. Cijena? Naknada za razvoj igrača sukladno HNS-ovim i UEFA-inim propisima jer Špoljarić nema profesionalni ugovor.





  Na Kantridi su, suočeni s brojnim upitima za svoje igrače, istaknuli visoke cijene, jasno poručivši svim interesentima da se iz »Rijeke« sigurno više neće odlaziti za iznose koji sadrže manje od sedam znamenaka. Prema neslužbenim informacijama »Rijeka« je glatko odbila ponudu iz Njemačke od dva milijuna eura za Marka Leškovića, te 800 tisuća eura za Mirala Samardžića. Na čudu su brojni hrvatski agenti i menadžeri koji pokušavaju zaključiti poneki posao ovoga ljeta. »Rijeka« nema namjere nikoga pustiti ispod tri, četiri milijuna eura, a budući da svim igračima na vrijeme nudi bolje i nove ugovore, nema straha da će netko ući u zadnjih šest mjeseci ugovora i moći besplatno napustiti Kantridu.


  – Iskreno, ne znam tko će dati četiri milijuna eura za Leškovića ili Leovca… – ustvrdio je jedan od brojnih začuđenih hrvatskih menadžera.


Močinić i Tomečak


Možda neće nitko, ali zar je to problem? Trenutno nije, »Rijeka« unatoč velikim ulaganjima u infrastrukturu nije osuđena na prodaju svojih najistaknutijih eksponata, štoviše ima dosta manevarskog prostora, može pumpati cijenu i čekati najpovoljniji trenutak za transfer. U svakom slučaju više nego očito je da je Damir Mišković zajedno sa svojim suradnicima podigao letvicu i na tom polju. Uostalom, to je jedino logično nakon što je prošloga ljeta Andrej Kramarić probio granicu od deset milijuna eura otišavši u »Leicester City«.


  Postoje, naravno, neki izuzeci. Ivan Močinić i Ivan Tomečak jedini su igrači »Rijeke« o čijoj prodaji ne odlučuju odgovorni na Kantridi. Močinić je svojevremeno pristao produžiti ugovor s »Rijekom« pod uvjetom da u njegovu ugovoru postoji fiksna klauzula o prodaji (tri milijuna eura). Ivan Tomečak, također može otići ako netko donese na Kantridu ponudu od milijun eura. U oba slučaja Mišković nije imao izbora, ti ugovori potpisivani su u nekim potpuno drugačijim vremenima i okolnostima.


Novi ugovori


– »Rijeka« sigurno više neće u budućnosti potpisivati ugovore u kojima će postojati fiksna odšteta! – ustvrdio je nedavno Mišković koji je pred Ivana Tomečaka stavio novi ugovor, poboljšan i naravno bez fiksne klauzule. Ako ga branič »Rijeke« prihvati to će sasvim sigurno olakšavati njegovu prodaju i formiranje puno više cijene od čega bi mogli imati koristi klub i igrač. Naime, u ovom trenutku nitko u Europi neće dati ni centa iznad milijun eura za Tomečakove usluge jer to ne mora učiniti!


U Močinićevu slučaju je situacija nešto drugačija. U njegovu ugovoru stoji prilično visoka odšteta klauzula (tri milijuna eura) za igrača koji je tek istekom proljeća počeo pružati partije na tragu onih koje su ga odvele u Brazil. Navodno je to primijetio grčki »Olympiakos«, ali opet, pravo je pitanje je li ta sredina dobra za daljnji razvoj mladoga igrača. Njegovi savjetnici gledaju prema zapadu, gdje se odavno već ne vade iz novčanika milijuni eura za igrače koji tek trebaju potvrditi svoj potencijal. Vrijeme će donijeti konkretnije odgovore, ali jedno je sigurno: igrači »Rijeke« se sigurno više neće prodavati u bescijenje, a to sada vrlo dobro znaju igrači, agenti i potencijani kupci! »Rijeka« je zahvaljujući Kramarićevu transferu postala ozbiljan igrač na europskom »mercatu«.