Rijeka poražena od bugarskog prvaka

Test ogled: Slovenac Bezjak matirao ”bijele”

Ivan Volarić

I. Volarić

I. Volarić

Igrač kojega se kuloarski spominjalo kao mogućega nasljednika Andreja Kramarića u dresu »Rijeke« zabio je pobjedonosni pogodak za Bugare



SAN PEDRO DE ALCANTARA – Nogometaši »Rijeke« doživjeli su prvi poraz u drugom pripremnom susretu tijekom trinaestodnevnih priprema u Španjolskoj.


Pobjednički pogodak za trostrukog bugarskog prvaka, koji je ove sezone dogurao do skupina Lige prvaka, postigao je Slovenac Roman Bezjak u 51. minuti. Igrač, kojega se kuloarski spominjalo kao mogućega nasljednika Andreja Kramarić u dresu »Rijeke«, odapeo je po lopti sa 20 metara.


Izostao je pravovremeni blok, lopta je nekome prošla kroz noge i prevarila vratara Ivana Vargića. Bezjakov pogodak bio je uvod u period bolje igre momčadi s Kantride, koja međutim nije uspjela iskoristiti nekoliko (polu)prilika za poravnanje u završnici utakmice.




Na kraju je utakmicu dobila momčad koja je ipak u cjelini ostavila bolje dojmove. Bugari su u većem dijelu utakmice pokazali da su u ovom trenutku uigranija i kvalitenija momčad od Riječana u čijoj igri su još jednom došli do izražaja silni problemi u veznom redu.


Trener »bijelih« Matjaž Kek ponovo je isprobao na mjestima središnjih veznih igrača duet Zlomislić – Cvijanović od prve minute, no povratna informacija bila je mršava.


Nešto bolje je to izgledalo u nastavku kada su ušli Močinić (ne može igrati protiv Hajduka zbog crvenog kartona) i Mišić, a Kek zgusnuo središnjicu sa četvoricom veznih igrača (Jugović, Močinić, Mišić, Tomasov), no tada je do izražaja došao problem nedostatka drugog napadača.


Krstanović je ostao ozlijeđen u hotelu, a Ivančić se silno trudio, no na kraju promašio previše toga za utakmicu oskudnu pravim prilikama.   



Gradski stadion. Gledatelja: 100. Sudac: Caravaca (Estepona). Strijelci: 1:0 Tomasov (29′), 1:1 Moti (45′-11m), 1:2 Bezjak (51′). Žuti kartoni: Ayaji, Zlomislić (Rijeka), Moti (Ludogorec).RIJEKA: Vargić – Tomečak, Samardžić (od 67′ Lešković), Mitrović (od 67′ Knežević), Leovac (od 46′ Bertoša) – Cvijanović (od 54′ Močinić), Zlomislić (od 56′ Mišić) – Tomasov, Jugović, Ayaji (od 46′ Ivančić) – Balaj (od 85′ Rebernik).LUDOGOREC: Stojanov, Barthe, Azevedo Junior, Abalo, Djakov, Zlatinski, Minev, Moti, Paula Junior, Costa, Misidjan. Još su igrali: M. Alexandrov, Fonseca, Bezjak, Mejia, Abel,  Petrov, Tersiev, Fernandes, Wanderson, Čvorović.


Trener »bijelih« Matjaž Kek bio je prisiljen na tribinama, odnosno u hotelu  ostaviti Krstanovića, Sharbinija i Vešovića. Umjesto Anasa na poziciji lijeve polušpice zaigrao je Nigerijac Ayaji, koji je zajedno s Jugovićem i Tomasovom (desno) činio tercet polušpica iza jedinog napadača Bekima Balaja.


Riječani su od prvog sučevog znaka imali problema s protokom i posjedom lopte. Bugarski prvak sa snažnim brazilskim štihom u svojoj igri nametnuo se od prve minute, te uglavnom dominirao do odlaska na odmor. Ipak, »Ludogorecovi« Brazilci ponekad su previše komplicirali, što je njihovu momčad moglo stajati rezultatskog zaostatka nakon prvih 45 minuta da španjolska sudačka trojka predvođena Caravacom nije donijela dvije odluke koje su izazvale žučne  proteste s riječke klupe.


Naime, u 5. minuti Ayajijev udarac s 20 metara odbio se od Balajevih leđa, a lopta u visokom luku otišla preko Stojanova i odsjela u mreži. Pogodak je poništen zbog zaleđa, iako je dojam da Balaj nije bio u nedozvoljenoj poziciji.


U posljednjoj minuti prvoga poluvremena Caravaca je pak nakon duela Ayajija i Abala u riječkom kaznenom prostoru pokazao na bijelu točku, a Moti pogodio za 1:1. I s tom odlukom Riječani se nisu tek tako mirili.


Razumljivo,  ispustili su vodstvo do kojega su stigli zahvaljujući Marinu Tomasovu koji je u 29. minuti prvo presjekao jednu loptu i gurnuo u prostor za Jugovića. Kapetan »bijelih« zaustavljen je prekršajem na 18 metara od vratiju, a Tomasov izvelo slobodnjak, te prebacivši živi zid pogodio donji lijevi kut Stojanova za svoj prvijenac u riječkom dresu. »Rijekino« vodstvo stigla je kao svojevrsna kazna za dva velika bugarska promašaja.


U 12. minuti Tomečak je s linije izbacio loptu upućenu od Azeveda Juniora, a u 20. minuti nakon Vargićeve obrane isti igrač pogodio je gredu. »Bijeli« su nakon vodstva zaprijetili samo jednom kada je Stojanov uz dosta problema zaustavio ukrotio Balajev udarac s vrha kaznenog prostora.



ČAKOVEC SRC Mladost. Gledatelja 200. Strijelci: 0:1 Mršić (3′), 0:2 Mršić (7′), 0:3 Gerald (17′), 0:4 Mršić (19′), 1:4 Kristić (25′).MEĐIMURJE: Šafarić, Kristić, Mesarić, Dodlek, Vuković, Sačer, Marciuš, Hranilović, Pintarić, Karlovčec, Novko (još su igrali Valentić, Horvat, Šimunić, Vuk, Hlišć, Šarić).RIJEKA 2: Eyotunde, Vidas, Musa, Batinić, Budicin, Lucić, Klapan, Fumić, Gerald, Mršić, Budan (još su igrali: Magaš, Mrdeša, Cvetković, Nakić, Blašković, Belobrajdić, Fatić, Abramov).


Nastavak je nakon ranoga vodstva »Ludogoreca« donio relativno ravnopravnu igru i na trenutku premoć igrača u »bijelim« dresovima. Svega dvije minute nakon Bezjakovog pogotka Tomečak je namjestio »zicer« Josipu Ivančiću koji je iskosa izašao pred vratara Čvorovića, ali uputio loptu daleko uz suprotno vratnicu.


U 56. minuti Riječani su tražili najstrožu kaznu, ali sudac Caravaca procjenio je da je Zlatinski zaustavio Jugovićev udarac rukom dvadesetak cenitmetara izvan kaznenog prostora. Do kraja je u dva navrata zaprijetio Mišić.


Prvo je u 65. minuti snažno tukao sa 18 metara, a Čvorović zaustavio njegov pokušaj da bi 82. minuti svoj prodor okončao asistencijom za Ivančića čiji snažan udarac je također ukrotio srpski vratar u redovima »Ludogoreca«. Pored Močinića, koji je malo digao razinu agresije na sredini terena, dopali su se u nastavku Mišić i Rebernik. 


Opet, sve to zajedno ne može ublažiti dojam da ovoj momčadi jednostavno nedostaje pojedinačne kvalitete na sredini terena i u vršku napada ukoliko se želi uhvatiti ukoštac s momčadima poput »Ludogoreca« što su Riječani uspjeli učiniti u ljeto 2013. godine kada su u pripremnoj utakmici u Austriji potpuno nadigrali (3:1) višestrukog bugarskog prvaka.