Prepoznatljiv opus

TRENER KOJI ZNA! Bjelica ima rezultat i igru zbog čega igrači Dinama vrijede i po deset puta više

Ivana Vaupotić

Bruno Petković i Arijan Ademi/Foto D. KOVAČEVIĆ

Bruno Petković i Arijan Ademi/Foto D. KOVAČEVIĆ

Najveći skok zabilježio je Dani Olmo, koji je sa 3,5 milijuna otišao na nevjerojatnih 30 milijuna eura, čime je postao najskuplji igrač koji je ikada nastupao u HT Prvoj ligi. Do njega su Bruno Petković i Dominik Livaković, koji su danas procijenjeni na 8 milijuna, a prije godinu dana su bili na 1, odnosno 1,5 milijuna.



ZAGREB Povratak u natjecanje koje otvara vrata za ulazak u Ligu prvaka Dinamu večeras donosi gostovanje kod Varaždina, no jasno je da su skoro svi u Maksimirskoj 128 još uvijek pod dojmom čudesne pobjede nad Atalantom. Stoga nije teško pretpostaviti da u ovom trenutku najteži i jedini zadatak Nenada Bjelice predstavlja vraćanje momčadi u hrvatsku realnost. Doduše, jasno je da će maksimirski šef struke ostati dosljedan svojoj ustaljenoj praksi, odnosno da će na teren poslati potpuno novu momčad.


Jednostavno, to je luksuz koji si Dinamo može priuštiti, za razliku od svojih konkurenata pod okriljem HT Prve lige. Uostalom, radi se o jedinom hrvatskom klubu čija svlačionica na nogometnom tržištu vrijedi više od sto milijuna eura.


A to je, u prvom redu, zasluga trenera koji je u sedamnaest mjeseci svog mandata u modrom taboru pokazao da su odgovorni iz Maksimirske 128 konačno pronašli pravo rješenje za klupu. U tom kontekstu dovoljno je pogledati kako se od Bjeličinog dolaska kretala vrijednost udarne jedanaestorke u srazu s Atalantom. Naime, svi ti igrači s njim su započeli prošlu sezonu.


Olmov skok




Najveći skok zabilježio je Dani Olmo, koji je sa 3,5 milijuna otišao na nevjerojatnih 30 milijuna eura, čime je postao najskuplji igrač koji je ikada nastupao u HT Prvoj ligi. Do njega su Bruno Petković i Dominik Livaković, koji su danas procijenjeni na 8 milijuna, a prije godinu dana su bili na 1, odnosno 1,5 milijuna.


Arijan Ademi također je uknjižio značajan iskorak, no kod njega u obzir treba uzeti činjenicu da je do zime 2017. nalazio pod dvogodišnjom suspenzijom UEFA-e, što mu je značajno srušilo cijenu. Na istome je ostao tek Petar Stojanović, a pad je zabilježio Marin Leovac. Opet, i tu postoji logika. Naime, Leovac je prošle sezone igrao vrlo malo zbog velikih problema s ozljedama. Povrh toga, tržišnu vrijednost mu je srušila i životna dob, odnosno činjenica da je nedavno proslavio 31. rođendan.


Naravno, za Olma, Livakovića, Petkovića i još neke igrače uvijek se može reći da su im cijene podigli nastupi u reprezentacijama. No, činjenica je da niti jedan od njih ne bi dobio te pozive da u klubu nije igrao na vrhunskoj razini.


Europa


Vrijednost Bjeličinog dosadašnjeg opusa u Maksimirskoj 128 dodatno potvrđuju i rezultati u Europi. Modri su pod njegovim stručnim vodstvom odigrali 23 utakmice, a pri tome su zabilježili impresivnih četrnaest pobjeda, 6 remija i tri poraza, uz ukupnu gol-razliku 45:15. Niti jedan trener Dinama u novijoj povijesti nije imao tako dobar skor.


Razbije li se taj učinak na etape, Dinamo je u dvije sezone s Bjelicom odigrao dvanaest utakmica u kvalifikacijama Lige prvaka, ostvarivši sedam pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz. Pri tome se gol-razlika zaustavila na 25:7. Prošlosezonski nastup u skupini C Europske lige, s Fenerbahčeom, Anderlechtom i Spartakom iz Trnave, donio je četiri pobjede i dva remija, uz trineast zabijenih i samo dva primljena gola.


Nokaut faza istog natjecanja spojila je Dinamo s Viktorijom iz Plzena i Benficom. Tu su ostvarene po dvije pobjede i poraza, uz gol-razliku 5:5 s time da je ispadanje u osmini finala stiglo u produžetku gostovanja u Lisabonu. Posljednje poglavlje trenutnog Bjeličinog senzacionalnog učinka s Dinamo u Europi čini čudesna pobjeda nad Atalantom.